De acht kastelenroute begint bij kasteel Vorden. Het is het begin- en eindpunt van een schitterende fietsroute. De fietstocht is 36 kilometer lang en voert langs alle acht kastelen van de gemeente Vorden. Precies lang genoeg voor een ontspannen dagtocht.

Fietsroute langs 8 kastelen

Je moet de Achtkastelenroute eigenlijk vooral rijden omdat het zo’n mooie tocht is door de omgeving. De natuur is er erg mooi: We kwamen langs bossen, beekjes en door weilanden. Soms zijn de wegen verhard en soms onverhard. Erg afwisselend dus! De exacte route en gpx vind je onderaan dit blog, maar je kunt ook gewoon beginnen bij kasteel Vorden en de knalgele bordjes volgen. De hele route is goed aangegeven.

Achtkastelenroute-fietsen-1

Onderweg is er voldoende horeca, maar houd er rekening mee dat vrijwel alles op maandag gesloten is. De 8 kastelen zelf zijn bijna allemaal in particulier bezit en dus alleen van een afstandje te bewonderen. Het is echt een route langs kastelen, maar wel erg de moeite waard.

Acht kastelen route Vorden

#1: Kasteel Vorden

Achtkastelenroute Vorden: kasteel-Vorden

Dit kasteel werd oorspronkelijk gebouwd als militair bouwwerk. Daarna is het eigendom van verschillende adellijke families geweest, waarna het het gemeentehuis van Vorden werd en nu particulier bezit is geworden. Dit is waar de achtkastelenroute begint.

De-gravin-van-Vorden

#2: Kasteel Hackfort

achtkastelenroute vorden - Dag 68 026

Dit kasteel werd in de 80-jarige oorlog bijna helemaal verwoest door de Spanjaarden, maar werd later weer opgebouwd. Naast het kasteel is een mooie watermolen (wel van dichtbij te zien). Deze watermolen maalt nog iedere zaterdag graan:

kastelenroute vorden: watermolen Hackfort - Dag 51 041

Je kunt op het landgoed heerlijk wandelen. De moeite waard als je in de buurt bent!

Wildenborcherhof-Hackfort

#3: Den Bramel

Het volgende kasteel dat we tijdens de achtkastelenroute vanuit Vorden tegenkomen is Den Bramel. Kasteel Den Bramel werd verbouwd met de onderdelen van een kerk. Je hebt een verrekijker nodig om het te zien, maar er staan Latijnse teksten op en de windwijzer is voorzien van een haan.

kastelen route vorden: Den Bramel. Dag 68 040

#4: De Wildenborch

Een kasteel in een hele andere stijl dan we eerder gezien hebben! Deze is erg mooi. Hij is van een roofridder geweest en dat was slim van hem, want het kasteel lag middenin de moerassen waardoor het een ideale schuilplaats voor hem was. Nu is het moeras veranderd in een prachtig loofbos waar veel plantensoorten groeien.

acht kastelen fietsroute vorden: De Wildenborch. Dag 68 044 copy

Overnachten bij De Wildenborch in een Natuurhuisje:

Natuurhuisje-in-Vorden

#5: De Wiersse

De Wiersse is omringd door 300 hectare grond en de tuin wordt als de mooiste van Nederland gezien. Jammer genoeg is hij maar af en toe open. Goed plannen dus.

8 kastelenroute vorden: De Wiersse. Dag 68 052 copy
achtkastelenroute: Dag 68 053

#6: Kasteel Medler

Deze hebben wij helaas gemist 🙁

#7: Kasteel Het Onstein

Het Onstein is eigenlijk een landhuis en stamt uit 1613. Door een later aangebrachte klokkentoren en leistenen dak kreeg het ineens een veel statiger aanzien.

8 kastelen route vorden: Kasteel Het Onstein. Dag 68 068

Overnachten in Vorden:

Hotel-Bakker-Vorden

#8: De Kieftskamp

Het landgoed van de Kieftskamp is een samenvoeging van meerdere landgoederen. Er zijn lanen, loof- en naaldbos en wat heide. De bewoners spraken altijd van ‘t Kiefskamp (zonder t), een naam die ook boven de voordeur zo geschreven staat (verrekijker mee!).

achtkastelenroute fietsen: De Kieftskamp. Dag 68 087

De fietsroute

De fietsroute vind je op GPSfietsroutes.nl en op route.nl.

Achtkastelenroute Vorden fietsen. 8 Kastelenroute fietsroute.
De Achtkastelenroute van 36 kilometer kun je starten vanuit Vorden of Ruurlo.

Overnachten

Meer leuke logeeradressen en kortingscodes vind je op de pagina: Overnachten.

Verder fietsen

Bekijk ook andere routes op de overzichtspagina met fietsroutes of lees verder over Kastelen & Forten. Volg de Nederlandse Toerist op Instagram, Facebook en YouTube. Dit artikel werd geschreven op dag 69 van mijn fietstocht: 5000km fietsen door de Gelderse Streken.

The following two tabs change content below.

Mirre

Mirre is journalist, videoproducent en drone piloot. Al fietsend door Nederland verzamelt ze verhalen en beeldmateriaal van toeristische activiteiten en bezienswaardigheden. Op deze website wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Erop klikken en iets bestellen kost jou niets extra, maar de verkoper deelt een deel van de winst met De Nederlandse Toerist, waardoor deze website kan blijven bestaan.

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

28 Comments

  1. Is het te doen op racefiets? Of toch wat grind- en zandweggetjes?

    Ik geniet van je tocht en tips deze zomer! Wat een opgave zoveel fietsen. Maar ook erg mooi allemaal!

  2. Wat is het mooi in die omgeving hè? We fietsen er graag het verveeld nooit er is veel te zien de kastelen en de prachtig mooie natuur.

  3. Blijft een mooie omgeving met best wel veel onverharde wegen ! Hoe onderhoud jij eigenlijk je fiets?

  4. prachtige foto’s weer gisteren hebben we Oosterbeek bezocht aan de hand van jou foto’s en verhalen was indrukwekkend maar ook weer mooi prachtige natuur daar

Write A Comment