Vorden is het begin en eind van de schitterende Achtkastelenroute. Een fietstocht van 36 kilometer die voert langs alle kastelen van de gemeente Vorden. Precies lang genoeg voor een relaxed dagtochtje.

De route

Je moet de kastelenroute eigenlijk vooral rijden omdat het zo’n mooie tocht is door de omgeving. De natuur is er erg mooi: We kwamen langs bossen, beekjes en door weilanden. Soms waren de wegen verhard en soms onverhard. Erg afwisselend dus!

Fietsers 8-kastelenroute Vorden

De fietstocht wordt goed aangegeven met knalgele bordjes.
Onderweg is er voldoende horeca, maar houd er rekening mee dat vrijwel alles op maandag gesloten is. De kastelen zelf zijn bijna allemaal in particulier bezit en dus alleen van een afstandje te bewonderen. Het is echt een tocht langs kastelen maar, zoals gezegd, erg de moeite waard.

De route vind je op GPSfietsroutes.nl.

De kastelen

#1: Kasteel Vorden

Dag 68 022

Dit kasteel werd oorspronkelijk gebouwd als militair bouwwerk. Daarna is het eigendom van verschillende adellijke families geweest, waarna het een gemeentehuis werd en nu particulier bezit is geworden.

#2: Kasteel Hackfort

Dag 68 026

Dit kasteel werd in de 80-jarige oorlog bijna helemaal verwoest door de Spanjaarden, maar werd later weer opgebouwd. Naast het kasteel is een mooie watermolen (wel van dichtbij te zien). Deze maalt nog iedere zaterdag graan:

Dag 51 041

Je kunt op het landgoed heerlijk wandelen. De moeite waard als je in de buurt bent!

#3: Den Bramel

Dag 68 040

Den Bramel werd verbouwd met de onderdelen van een kerk (je kunt beter een verrekijker meenemen om het te zien). Er staan bijvoorbeeld Latijnse teksten op en de windwijzer is voorzien van een haan.

#4: De Wildenborch

Dag 68 044 copy

Een kasteel in een hele andere stijl dan we eerder gezien hebben! Erg mooi, deze. Hij is van een roofridder geweest en dat was slim van hem, want het kasteel lag middenin de moerassen waardoor het een ideale schuilplaats voor hem was. Nu is het moeras veranderd in een prachtig loofbos waar veel plantensoorten groeien.

#5: De Wiersse

Dag 68 052 copy

Dit kasteel is omringd door 300 hectare grond en de tuin wordt als de mooiste van Nederland gezien. Jammer genoeg is hij maar af en toe open. Goed plannen dus.

Dag 68 053

#6: Kasteel Medler

Deze hebben wij helaas gemist 🙁

#7: Kasteel Onstein

Dag 68 068

Dit kasteel is eigenlijk een landhuis en stamt uit 1613. Door een later aangebrachte klokkentoren en leistenen dak kreeg het ineens een veel statiger aanzien.

#8: De Kieftskamp

Dag 68 087

Het landgoed van de Kieftskamp is een samenvoeging van meerdere landgoederen. Er zijn lanen, loof- en naaldbos en wat heide. De bewoners spraken altijd van ‘t Kiefskamp (zonder t), een naam die ook boven de voordeur zo geschreven staat (verrekijker mee!).

The following two tabs change content below.

Mirre

Mirre is videoproducent en drone-piloot en ze heeft een brede interesse in alles wat er te doen is op toeristisch vlak in Nederland. Hier verzamelt ze verhalen over kastelen, interactieve musea, natuurgebieden, buitensport en stedentrips in Nederland. Voor professionele videoproducties kun je terecht op haar bedrijfswebsite SunshineFilms.nl.

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

28 Comments

  1. Is het te doen op racefiets? Of toch wat grind- en zandweggetjes?

    Ik geniet van je tocht en tips deze zomer! Wat een opgave zoveel fietsen. Maar ook erg mooi allemaal!

  2. Wat is het mooi in die omgeving hè? We fietsen er graag het verveeld nooit er is veel te zien de kastelen en de prachtig mooie natuur.

  3. Blijft een mooie omgeving met best wel veel onverharde wegen ! Hoe onderhoud jij eigenlijk je fiets?

  4. prachtige foto’s weer gisteren hebben we Oosterbeek bezocht aan de hand van jou foto’s en verhalen was indrukwekkend maar ook weer mooi prachtige natuur daar

Write A Comment