De acht kastelenroute begint bij kasteel Vorden. Het is het begin- en eindpunt van een schitterende fietsroute door de Achterhoek. De fietstocht is 34 kilometer lang en voert langs alle acht kastelen van de gemeente Vorden. Precies lang genoeg voor een ontspannen dagtocht.

De exacte route via knooppunten en de gpx van de Achtkastelenroute vind je onderaan dit artikel. Wil je liever een georganiseerde fietsreis boeken? Bekijk dan de fietsvakanties in Nederland.

Fietsroute langs 8 kastelen

In de Middeleeuwen werden mensen in deze regio rijk dankzij de vruchtbare grond in deze omgeving, en door door de handel die via de IJssel gedreven werd (zie ook: de Hanzeroute). Het geld dat ze verdienden, staken ze in mooie kastelen, buitenhuizen en landgoederen en daar kunnen wij vandaag de dag nog van genieten!

Veel van de 8 kastelen zijn particulier eigendom. Ze worden omringd door een enorm landgoed en daaromheen een hek. Daarom kun je niet alle acht kastelen van dichtbij bewonderen. Je moet deze Achtkastelenroute dus vooral fietsen omdat het zo’n mooie tocht is door de omgeving.

Achtkastelenroute-fietsen-1

De natuur is er prachtig. We fietsten langs bossen, beekjes en door weilanden. Soms zijn de wegen verhard en soms onverhard. Erg afwisselend dus! De achtkastelenroute start bij kasteel Vorden en is goed aangegeven met knalgele bordjes.

Onderweg is er voldoende horeca, maar houd er rekening mee dat vrijwel alles op maandag gesloten is. De 8 kastelen zelf zijn bijna allemaal in particulier bezit en dus alleen van een afstandje te bewonderen. Het is vooral een route langs kastelen en landgoederen, maar wel erg de moeite waard. Dit zijn de kastelen die je onderweg kunt zien:

Kasteel 1: Kasteel Vorden

Achtkastelenroute Vorden: kasteel-Vorden

De route start bij kasteel Vorden. Dit kasteel werd oorspronkelijk gebouwd als militair bouwwerk. Daarna is het eigendom van verschillende adellijke families geweest, waarna het het gemeentehuis van Vorden werd en nu particulier bezit is geworden.

De-gravin-van-Vorden

Je kunt ook overnachten in kastel Vorden en dineren in restaurant ’t Kasteelhaantje. Bekijk voor meer informatie dit artikel over kasteel Vorden.

Kasteel 2: Hackfort

achtkastelenroute vorden - Dag 68 026

Kasteel Hackfort werd in de 80-jarige oorlog bijna helemaal verwoest door de Spanjaarden, maar werd later weer opgebouwd. Naast het kasteel is een brasserie Naast het kasteel is een brasserie waar regelmatig optredens van klassieke muziek en jazzmuziek gegeven. Er is ook een moestuin én een watermolen die je van binnen kunt bekijken. Deze maalt iedere zaterdag graan. Je kunt ook in het kasteel overnachten.

kastelenroute vorden: watermolen Hackfort - Dag 51 041

Je kunt op het landgoed een mooie wandeling maken. De moeite waard, nu je hier toch bent!

Wildenborcherhof-Hackfort

Kasteel 3: Den Bramel

Het volgende kasteel dat we tijdens de achtkastelenroute vanuit Vorden tegenkomen is Den Bramel. Kasteel Den Bramel werd verbouwd met de onderdelen van een kerk. Je hebt een verrekijker nodig om het te zien, maar er staan Latijnse teksten op en de windwijzer is voorzien van een haan. Het kasteel en de tuinen zijn niet toegankelijk voor publiek, maar het omringende landgoed wel.

kastelen route vorden: Den Bramel. Dag 68 040

Kasteel 4: De Wildenborch

Een kasteel in een hele andere stijl dan we eerder gezien hebben! Deze is erg mooi. Hij is van een roofridder geweest en dat was slim van hem, want het kasteel lag middenin de moerassen waardoor het een ideale schuilplaats voor hem was. Nu is het moeras veranderd in een prachtig loofbos waar veel plantensoorten groeien. Zo nu en dan worden er Open Tuinendagen georganiseerd, bekijk de website voor de eerstvolgende mogelijkheid.

acht kastelen fietsroute vorden: De Wildenborch. Dag 68 044 copy

Overnachten bij De Wildenborch in een Natuurhuisje:

Natuurhuisje-in-Vorden

Kasteel 5: De Wiersse

De Wiersse is omringd door 300 hectare grond en de tuin is één van de mooiste tuinen van Nederland. In de lente en zomer is het landgoed meerdere dagen per week geopend voor publiek. Bekijk de website voor meer informatie.

8 kastelenroute vorden: De Wiersse. Dag 68 052

Kasteel 6: Kasteel ’t Medler

Dit kasteel is makkelijk te missen, want het heeft een 700 meter lange oprijlaan! Het kasteel en de tuinen zijn niet toegankelijk voor publiek, maar het landgoed daaromheen wel.

gld_medler_jwe_2017-1363-9092628

Kasteel 7: Huize Onstein

Kasteel Onstein is eigenlijk geen kasteel, maar een landhuis uit de 17e eeuw. Door een later aangebrachte klokkentoren en leistenen dak kwam het eruit te zien als een kasteel vandaar de verwarring! Het is een prachtig Huis met een mooi landgoed, maar helaas niet toegankelijk voor publiek.

8 kastelen route vorden: Kasteel Het Onstein. Dag 68 068

Overnachten in Vorden:

Hotel-Bakker-Vorden

Kasteel 8: Landgoed de Kieftskamp

Het landgoed van de Kieftskamp is een samenvoeging van meerdere landgoederen. Er zijn lanen, loof- en naaldbos en wat heide. De bewoners spraken altijd van ‘t Kiefskamp (zonder t), een naam die ook boven de voordeur zo geschreven staat (verrekijker mee!). Op landgoed de Kieftskamp worden regelmatig retraites georganiseerd.

achtkastelenroute fietsen: De Kieftskamp. Dag 68 087

De fietsroute

De fietsroute langs alle 8 kastelen begint in Vorden. Je kunt de gpx downloaden op GPSfietsroutes.nl (34km) en via route.nl (42km) kun je hem openen in de Routiq app. Liever zonder telefoon fietsen? Je volgt tijdens deze route geen fietsknooppunten, maar wel de knalgele bordjes met daarop de tekst “Achtkastelenroute”.

Achtkastelenroute Vorden fietsen. 8 Kastelenroute fietsroute.
De Achtkastelenroute van 34 kilometer kun je starten vanuit Vorden of Ruurlo.

Overnachten

Verder fietsen

Bekijk ook de 6-kastelenroute in Hof van Twente, lees verder over Kastelen & Forten of bekijk andere fietsroutes in de Achterhoek.

Georganiseerde fietsvakantie

Wil je op fietsvakantie, maar niet teveel tijd besteden aan het organiseren ervan? Specialisten hebben mooie fietsvakanties in Nederland en fietsvakanties in Europa voor je uitgestippeld. Bekijk deze prachtige fietsreizen en geniet van al het moois dat de diverse landen te bieden hebben!

Fietsvakantie-Nederland-boeken

Tip! Bekijk de fietsvakanties met vroegboekkorting:
Fietsvakanties in Nederland
Fietsvakanties in Europa

Dit artikel werd geschreven op dag 69 van mijn fietstocht: 5000km fietsen door de Gelderse Streken en geüpdatet in mei 2022.

The following two tabs change content below.

Mirre

Mirre is journalist, videoproducent en drone piloot. Al fietsend door Nederland verzamelt ze verhalen en beeldmateriaal van toeristische activiteiten en bezienswaardigheden. Volg jij ons al op social media?

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

28 Reacties

  1. Is het te doen op racefiets? Of toch wat grind- en zandweggetjes?

    Ik geniet van je tocht en tips deze zomer! Wat een opgave zoveel fietsen. Maar ook erg mooi allemaal!

  2. prachtige foto’s weer gisteren hebben we Oosterbeek bezocht aan de hand van jou foto’s en verhalen was indrukwekkend maar ook weer mooi prachtige natuur daar

Reageren