Het is Open Monumentendag in Medemblik. In de haven ligt het vol met boten. Ik ga vandaag ook nog varen, maar dan in een kajak en we sluiten de dag af met een wijnproeverij. Dit is mijn verslag van een actieve dag in en rondom Medemblik.

Ontbijtje bij Zus&Zomer in Oostwoud

We beginnen de dag met een uitgebreid ontbijt bij Zus&Zomer. Deze accommodatie, met uitzicht over de weilanden, is van twee zussen die van Amsterdam naar het Noord-Hollandse platteland verhuisden. Ze vinden het er héérlijk – en wij ook. Hier kunnen we ontspannen wakker worden en ons voorbereiden op een mooie dag.

B&B Zus & Zomer, Medemblik Ontbijt bij Zus & Zomer, Medemblik

Kajakken in Oostwoud

Vanaf camping Veerhof ga ik per kajak verder. Ik peddel door smalle slootjes en over kanaaltjes, langs dorpjes en door weilanden. Onderweg zie ik eenden, reigers, paarden en kom ik heel veel jonge fuutjes tegen. Ze beginnen hard te piepen als ik eraan kom. Terwijl ze hard achter hun moeder aan zwemmen, probeer ik ze vanuit een wiebelende kajak vast te leggen. Als dàt maar goed gaat..!

Kajakken Jonge fuut

Op de fiets naar Medemblik

Een uurtje later meer in alweer aan bij de camping. Het is leuk om hier eventjes te kajakken, maar heel erg spannend is het niet. Het leuke aan deze dag is juist dat het heel erg afwisselend is en daarom stap ik op de fiets naar Medemblik. Onderweg kom ik wel héél vreemde koeien tegen:

Fietsen rondom Medemblik Ezeltjes in Medemblik

Open monumentendag in Medemblik

In Medemblik is het Open Monumentendag. Tijdens deze landelijke actie mag je bij heel veel monumenten mag je gratis binnen kijken. De monumenten zijn makkelijk te vinden omdat er vlaggen buiten hangen, of gewoon door het plattegrondje te volgen. In Medemblik kun je onder andere binnen kijken bij Kasteel Radboud (gebouwd in 1288 door Graaf Floris V), het stoomgemaal uit 1869 en het stationnetje waarvandaan je nog steeds met de stoomtrein naar Hoorn kunt.

Kasteel Radboud Medemblik
Stoomgemaal Medemblik Station Medemblik

Het Bakkerijmuseum in Medemblik

Ook erg leuk is een bezoek aan het BakkerijMuseum. Hier vind je allerlei mallen, ovens, een oude toonbank en advertentieborden van vervlogen tijden. Toch is er in de loop der jaren niet zo heel veel veranderd en dat maakt alles heel herkenbaar.

BakkerijMuseum in Medemblik

Wijnproeverij bij Wijngaard Saalhof in Wognum

We sluiten de dag af met een wijnproeverij bij wijngaard Saalhof, die ook opengesteld is voor Open Monumentendag. Eigenaar Siem Loos vertelt enthousiast over het maakproces van de wijn (hij verzorgt alle 10.000 wijnranken zelf!) en laat ons van alles proeven.

Wijndruiven Rondleiding wijngaard

We kunnen lallend naar huis, maar gelukkig ben ik op de fiets en niet met de auto. Terwijl ik uitwaai op het uitgestrekte land van Medemblik, laat ik mijn gedachten nog eens gaan over de vele activiteiten die we vandaag gedaan hebben in dit kleine stukje Nederland. Wat valt er toch veel te ontdekken!

Haven van Medemblik

Dit blog kwam mede tot stand dankzij Visit Medemblik.

The following two tabs change content below.

Mirre

Mirre is journalist, videoproducent en drone piloot. Al fietsend door Nederland verzamelt ze verhalen en beeldmateriaal van toeristische activiteiten en bezienswaardigheden. Volg jij ons al op social media?

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

Reageren