Rondom de Ginkelse heide is tijdens de Tweede Wereldoorlog veel gebeurd. Vandaag de dag is het Militair Erfgoed nog zichtbaar in de vorm van bunkers en musea vól met materiaal uit de oorlog. Deze fietsroute leidt langs de boeiende historische punten, maar je fietst óók temidden van prachtige heidegebieden en bossen, waar je veel wild kunt spotten.

De exacte route via knooppunten en de gpx vind je onderaan dit artikel.

Start fietsroute in Ede

De Airborne fietsroute begint op de parkeerplaats aan de Nieuwe Kazernelaan. Toepasselijk, want hier in de buurt vind je veel kazernes die nog steeds in gebruik zijn. Na een klein stukje fietsen kom ik aan op de Ederheide, een magische plek! De herfstkleuren geel, bruin, groen en nog een klein beetje paarse heide maken het een genot om hier te fietsen.

Tip: Overnacht in Hotel de Werelt in Lunteren.

Airborne-fietsroute-13-1

Een legervoertuig kruist mijn pad. Toepasselijk wel, tijdens een militaire fietsroute. Een stukje verderop duik ik het bos in en zie ik een bordje met “Einde militair oefenterrein”. Aha. Blij dat ik hier ongeschonden doorheen ben gefietst! Ik zet de fiets aan de kant om mijn regenkleding aan te trekken. Het komt inmiddels met bakken naar beneden, maar ik laat me niet uit het veld slaan. Trouwens, wat beweegt daar in de bosjes? Een familie zwijnen! Heb ik even geluk!

Wild spotten

De zwijnen zijn niet het enige wild dat ik hier vandaag tegenkom. Verderop blokkeert een groep paarden mijn pad. Zijn ze van iemand, of worden ze hier alleen losgelaten om te grazen? Net zoals de grote runderen overigens. Schotse Hooglanders en grote schaapskuddes grazen hier om het heidegebied te ontdoen van boompjes en andere gewassen die in augustus níet die mooie paarse kleur krijgen.

Boerderij Mossel

Dit natuurgebied heet ‘Planken Wambuis’. Je kunt hier in de omgeving leuke accommodaties vinden en eindeloos genieten van de aaneenschakeling van heide- en bosgebieden. Midden op de hei staat de beroemde boerderij Mossel, waar je met mooi weer verfrissende drankjes en ijsjes kunt kopen, om ze vervolgens aan een picknicktafel te versnaperen. Een toplocatie, als je het mij vraagt.

Fietsroute Lunteren 50 Boerderij Mossel

Tip: Een andere fietsroute die langs theeschenkerij Mossel komt, is deze fietsroute vanuit Lunteren, rondom het Middelpunt van Nederland.

Het houdt niet op met regenen en ik ben inmiddels doorweekt. Gelukkig woont collega-blogger Antonette vlakbij, en schuil ik bij haar met een warm kopje thee. Als de buien eindelijk gestopt zijn, is Arnhem helaas ‘een brug te ver’. Ik besluit de route af te snijden richting Oosterbeek.

Arnhem tijdens de Tweede Wereldoorlog

In Arnhem is veel gevochten tijdens de oorlog. Onder de naam “Operatie Market Garden” kwamen geallieerden hier in 1944 naartoe, in een poging om Nederland boven de Rijn te bevrijden van de Duitsers. De bekendste gebeurtenis is de Slag om Arnhem, die plaatsvond bij de John Frostbrug. Die actie bleek ‘een brug te ver’ te zijn: De geallieerden verloren de slag en de inwoners moesten Arnhem op Duits bevel verlaten.

Tijdens deze fietsroute kun je vanaf De Nelson Mandelabrug in Arnhem de John Frostbrug zien, waar nog jaarlijks een herdenking plaatsvindt. De bridge to Liberation experience in Arnhem neemt je met muziek, film en dans mee terug in de tijd. Even verderop in Oosterbeek vind je een interactieve tentoonstelling in het Airborne museum en dat is ook waar de jaarlijkse Airborne wandeltocht langskomt. Verder kun je in Groesbeek mee met de jeep langs de Liberation Route en is er de jaarlijkse luchtlanding op de Ginkelse heide.

De jaarlijkse Bridge to Liberation experience op de John Frostbrug.

Als je langs Arnhem bent gefietst, kom je onderaan de Rijn door mooie natuurgebieden en kun je vervolgens met het pontje oversteken richting Oosterbeek en Heveadorp. Hier is het een stuk heuvelachtiger en daarom is het uitzicht over de Rijn vanaf de uitkijkpunten spectaculair.

Kasteel Doorwerth

Iets voorbij de veerpont kom ik aan bij het prachtige kasteel Doorwerth, dat tussen de Rijn en de heuvels in ligt. In het kasteel kun je spannende verhalen beluisteren. Er is een ridderzaal, keuken, eetkamer en een gevangenis met spijkerplafond.

Oorlogsmonument

Iets voorbij Renkum valt het oorlogsmonument niet te missen. Hier zijn duizenden geallieerde soldaten geland tijdens de Operatie Market Garden en velen hebben hierbij het leven gelaten. Er liggen bloemen en kaartjes. Het monument is een indrukwekkende plek om bij deze geschiedenis stil te staan.

Tip! Er is nog een groot Airborne-monument aan de noordkant van de Ginkelse heide, aan de Verlengde Arnhemseweg. De route komt hier niet langs, maar je zou een klein stukje om kunnen fietsen, of er later met de auto naartoe kunnen rijden om het te bekijken.

Ik fiets nog een klein stukje door het bos en ik kom weer aan in Ede, de plek waar de route begon en waar de hedendaagse kazernes te vinden zijn. Het was een boeiende fietstocht. Veel méér dan natuur alleen!

Overnachten in Hotel de Werelt

Ik logeerde in hotel de Werelt, middenin de bossen van Lunteren. Het is omringd door bomen en ook binnen hebben ze hun best gedaan om zoveel mogelijk met natuurlijke materialen te werken. Vanuit de kamers in de vleugels van het gebouw heeft iedereen uitzicht op het bos. Er zijn fijne faciliteiten zoals een bibliotheek, een creatieve ruimte, een gameroom, zwembad en sauna’s. Hier kun je heerlijk opladen na een actieve dag, of alvast energie opdoen voor de dag die nog komt.

Hotel de Werelt in Lunteren.

De fietsroute

Deze route is gemaakt op basis van fietsknooppunten, maar je kunt ook de gpx downloaden. De nummers van de knooppunten zijn: 26, 65, 64, 63, 12, 70, 5, 40, 4, 55, 47, 84, 42, 69, 54, 41, 29, 86, 28, 87, 27, 59, 53, 37, kasteel Doorwerth, 9, 10, 87, 7, 82, 84, 64, 65, 26.

Fietsroute-Ginkelse-heide

Oorspronkelijk fietste ik bovenstaande route voor Visit Veluwe, maar zij hebben de route aangepast. De nieuwe route vind je op hun website: https://www.visitveluwe.nl/routes/4136608926/militair-erfgoed

OutdoorBloggers-estafette

Door Toerisme VAN (Veluwe-Arnhem-Nijmegen) werden de OutdoorBloggers uitgenodigd om een estafette te houden en op die manier verschillende wandel- en fietsroutes op de Veluwe te ontdekken. Hieronder vind je de links van alle artikelen die geschreven zijn over dit onderwerp:

Carolien: Wandelen en wild spotten op de Hoge Veluwe
Mirre: daar ben je nu 😉
Wanda: Klompenpad Molenbeeksepad
Bregje: Kasteel Doorwerth & wandelnetwerk Lingewaard
Aniek: Fietsen langs de Hanzesteden Nijmegen en Doesburg
Antonette: Fietsen door het IJsseldal

Georganiseerde fietsvakantie

Wil je op fietsvakantie, maar niet teveel tijd besteden aan het organiseren ervan? Specialisten hebben mooie fietsvakanties in Nederland en fietsvakanties in Europa voor je uitgestippeld. Bekijk deze prachtige fietsreizen en geniet van al het moois dat de diverse landen te bieden hebben!

Fietsvakantie-Nederland-boeken

Tip! Bekijk de fietsvakanties met vroegboekkorting:
Fietsvakanties in Nederland
Fietsvakanties in Europa

EWR-banner
The following two tabs change content below.

Mirre

Mirre is journalist, videoproducent en drone piloot. Al fietsend door Nederland verzamelt ze verhalen en beeldmateriaal van toeristische activiteiten en bezienswaardigheden. Volg jij ons al op social media?

1 Comment

  1. Ik ben wel eens bij kasteel Doorwerth geweest, maar ik kan de rest van je lijstje nog niet afstrepen. Ik zou graag meer willen ontdekken over de Airborne.

Reageren