In het Airborne Museum in Oosterbeek staat de Slag om Arnhem centraal en het museum heeft een enorme collectie spullen uit die tijd. Ik word rondgeleid door Roland Broekhorst, die er al 22 jaar werkt en vol met verhalen zit.

Tastbaar verleden

Roland laat me een kist zien waarin dozen zitten met de tekst ‘Biscuits’ erop: “Deze werd gedropt aan een rode parachute.” vertelt Roland “Dat betekent doorgaans dat er wapens en munitie in zit. Foutje van de Engelsen, want de rode parachute zorgde voor verwarring. De kist landde terecht op een schoolplein en de kinderen hebben er nog weken van gesmuld!”

Dag 3_077

Airborne experience: De oorlog is hier levensecht

Op de onderste verdieping aangekomen, weet ik niet wat ik zie. Ik ben middenin de oorlog terecht gekomen! Bommen vliegen mij om de oren en overal staan tanks en liggen soldaten. Twee Nederlanders verschuilen zich in een kelder terwijl Engelse troepen richting hun post rennen om de missie tot een goed einde te brengen…

Dag 3_104

Het was allemaal tevergeefs. Deze slag werd in 1944 niet door de Engelsen gewonnen en 95.000 Arnhemmers moesten gedwongen door de Duitsers hun woning verlaten, waarna de huizen werden leeggeroofd. Een deel van die spullen komen, naast het oorlogsmateriaal, binnen bij dit museum. Roland: “Als alle mensen in Arnhem hun zolders zouden uitruimen, dan kunnen we wel vijf van dit soort gebouwen vullen.” Op mijn vraag of hij dat zou willen, antwoordt hij overtuigd “Ja”. Er zijn nog ontzettend veel verhalen te vertellen en hij heeft de puzzelstukjes nog lang niet compleet. “Het is echt een levenswerk.”

Dag 3_079

Stambomen

Zo nu en dan komen hier mensen die op zoek zijn naar hun familiegeschiedenis. Die onrust vindt hier een plek. Sommigen van hen verlaten met tranen van ontroering het museum. Mij laat het ook niet los. Ik denk nog uren na over de Arnhemmers, de parachutisten, de grondtroepen en hun families. Een museum vol met tastbaar materiaal en een hele berg indrukwekkende, ontroerende en dappere verhalen is alles wat er nu nog van over is.

Wil je het Airborne museum bezoeken?

Bezoek de website van het Airborne museum voor meer informatie.

Dit artikel werd geschreven op dag 3 van mijn fietstocht: 5000km fietsen door de Gelderse Streken.

The following two tabs change content below.

Mirre

Mirre is journalist, videoproducent en drone piloot. Al fietsend door Nederland verzamelt ze verhalen en beeldmateriaal van toeristische activiteiten en bezienswaardigheden. Volg jij ons al op social media?

Write A Comment