Zo’n 35.000 wandelaars zijn dit weekend op de been om dezelfde route te lopen als de soldaten destijds liepen om Arnhem te bevrijden. Het is al de 69e keer dat de Airborne Wandeltocht vanuit Oosterbeek wordt gehouden en sommige veteranen zijn er alle 69 keer bij geweest.

Video van de Airborne wandeltocht

Duizenden mensen zijn dit weekend op de been om de Airborne wandeltocht te lopen. Hij is bedoeld om de Slag om Arnhem te herdenken, die in september 1944 plaatsvond en helaas verloren werd door de geallieerden. Elke eerste zaterdag van september lopen zo’n 35.000 mensen een afstand van 10, 15, 25 of 40 kilometer.

https://youtu.be/fR4NdMeO3tM

Herdenking van de Tweede Wereldoorlog

Een vrouw van 85 loopt samen met haar kleindochter mee met de Airborne wandeltocht. De eerste keer dat de tocht georganiseerd werd, was ze er ook bij. Dat was vlak na de oorlog en bedoeld om de gebeurtenissen van die tijd te herdenken. Nu is het onderwerp voor haar minder beladen. De pijn is met de tijd toch een klein beetje gesleten. Ze vindt het vandaag de dag meer een gezellige wandeltocht, waar jong en oud aan meedoen.

Scoutinggroepen

Er lopen ook veel scoutinggroepen mee. “We willen de kinderen toch iets meegeven.” antwoordt het leidinglid “Een beetje algemene kennis.” Er zijn routes uitgestippeld van 10, 15, 25 en 40 kilometer. De scouts lopen die van 25. “Daar ben je toch al gauw een uur of vijf mee bezig.” Een flinke afstand dus. Onderweg komen de wandelaars langs kenmerkende locaties zoals landingsplaatsen, maar ook begraafplaatsen. Het ligt er vandaag bomvol met bloemen.

Dag 67 043
Dag 67 073

Wil je zelf de Airborne wandeltocht lopen?

Zie voor meer informatie de website.

Verder lezen over de Tweede Wereldoorlog

Het Airborne museum in Oosterbeek
De Liberation Tour in Groesbeek
Bridge to Liberation experience in Arnhem
Airborne fietsroute rondom de Ginkelse heide
Het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten

Overnachten in Arnhem

Leuke overnachtingen vind je op de pagina: Overnachten in Arnhem.

Dit artikel werd geschreven op dag 67 van mijn fietstocht: 5000km fietsen door de Gelderse Streken.

Beoordeel deze activiteit:
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]
The following two tabs change content below.

Mirre

Mirre is journalist, videoproducent en drone piloot. Al fietsend door Nederland verzamelt ze verhalen en beeldmateriaal van toeristische activiteiten en bezienswaardigheden. Op deze website wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Erop klikken en iets bestellen kost jou niets extra, maar de verkoper deelt een deel van de winst met De Nederlandse Toerist, waardoor deze website kan blijven bestaan. Volg jij ons trouwens al op social media?

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

7 Reacties

  1. Ik heb toch met medeleven naar de stoere lopers gekeken op TV Gelderland, want het was geen “doetjesweer”, Ook al zou ik goed ter been zijn, dan vind ik zo’n massa niet echt fijn en heb ik samen met mijn jongste broer wel veel gewandeld in die omgeving. Het is ook daar heel mooi en bijzonder, zoals overal in Gelderland!

  2. Toppers dat zijn het de lopers, en een eer betoog voor alle slachtoffers van de tweede wereldoorlog.
    Kippenvel kreeg ik gisteravond bij het zien van de beelden op TV Gelderland, vooral toen men langs al die oorlogs graven liep.
    Laten we met z’ n allen eens goed stilstaan bij die tijd daarbij denkend aan de roerige tijd waarin we nu leven!

  3. kippenvel krijg je er van als je de achter liggende gedachten hier van weet er is daar wat afgespeeld heb er voor een paar jaar terug veel gelopen in Oosterbeek prachtige omgeving daar je kan ook wat op de site van Oud Oosterbeek hier over lezen

Reageren