Tijdens operatie “Market Garden” probeerden de geallieerden om Arnhem tijdens de Tweede Wereldoorlog te bevrijden van de Duitsers. De operatie mislukte. Nog steeds wordt dit ieder jaar herdacht tijdens de Bridge to Liberation experience in Arnhem.

Airborne herdenking

De herdenking vindt plaats bij het Airborne-monument in de Berenkuil. Iemand vertelt een verhaal over één van de soldaten. Het is een voorbeeld uit velen. Er wordt muziek gespeeld door het orkest en ondertussen leggen de Engelsen, Canadezen, Amerikanen, Duitsers en Nederlanders om de beurt kransen. Het water plenst met bakken uit de hemel. Dat is misschien wel toepasselijk.

Na de herdenking wordt ons vriendelijk verzocht om langs de weg te gaan staan waarover de veteranen zich zullen verplaatsen. Zodra de oude mannen langslopen wordt voor hen geklapt. Een moment om erbij stil te staan wat zij voor ons betekend hebben. Ik vind het heel bijzonder om hierbij aanwezig te zijn, vooral omdat er nu nog mensen bij zijn die dit daadwerkelijk hebben meegemaakt.

Bridge to Liberation experience

IMG_0269

Onder de John Frostbrug ligt een heel groot drijvend podium. Het is smoordruk op de kade (maar niet zo druk als vorig jaar, toen het zomers weer was). Naast een aftellende klok staan twee foto’s van militairen. Eén van hen is Jacob Groenewoud, een Nederlander die in Engeland in dienst trad en later terug naar Nederland kwam om mee te vechten in operatie Market Garden. Zijn verhaal wordt in een film vertoond op groot scherm, ondersteund door dans en vuurwerk. Tussendoor zijn er optredens van onder andere Blaudzun en Van Velzen, die een toepasselijk lied spelen.

IMG_0288

Veel mensen weten niet precies wat er gebeurd is tijdens operatie Market Garden, maar wel dat het veel impact heeft gehad op onze grootouders en misschien wel ouders. Dit verhaal laat zien wat er eigenlijk gebeurd is en waar het misging.

In en rondom Arnhem kun je veel over de Slag om Arnhem te weten komen, bijvoorbeeld in het Airborne museum, tijdens de Airborne wandeltocht of de Liberation Route, maar nergens kom je zoveel veteranen tegen als hier bij de Bridge to Liberation experience.

Emotioneel

In het restaurant is een apart gedeelte voor veteranen. Sommigen komen hier al veertig jaar. Ik spreek een mevrouw die één van de veteranen al jarenlang tijdens iedere herdenking onderdak biedt. “De veteranen komen hier vooral om met elkaar te praten. Het is nog steeds erg emotioneel voor ze.”

Ze vertelt ook over de man die zij ieder jaar opvangt: “Ieder jaar gaat onze veteraan naar de plek waar een jongen uit zijn dorp begraven ligt. Hij legt dan zijn hand op de steen en zegt “Hello Norman, it’s Will.” Dan salueert hij. Elke keer dat hij daar staat, wordt hij emotioneel. Hij heeft die ouders ook nooit weer onder ogen durven komen. Hij voelde zich schuldig dat die jongen is gestorven en niet hijzelf.”

IMG_0289

Het is tijd geworden om naar huis te gaan. De veteranen verlaten één voor één de ruimte. Nog zolang als ze kunnen, zullen ze hier ieder jaar weer herinneringen ophalen.

Wil je zelf naar de Bridge to Liberation experience?

Website: https://bridgetoliberation.nl/

Verder lezen over de Tweede WereldOorlog:

Het Airborne museum in Oosterbeek
Airborne fietsroute rondom de Ginkelse heide
De Airborne wandeltocht in Oosterbeek
De Liberation Tour in Groesbeek
Het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten

Dit artikel werd geschreven op dag 80 van mijn fietstocht: 5000km fietsen door de Gelderse Streken.

Beoordeel deze activiteit:
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]
The following two tabs change content below.

Mirre

Mirre is journalist, videoproducent en drone piloot. Al fietsend door Nederland verzamelt ze verhalen en beeldmateriaal van toeristische activiteiten en bezienswaardigheden. Op deze website wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Erop klikken en iets bestellen kost jou niets extra, maar de verkoper deelt een deel van de winst met De Nederlandse Toerist, waardoor deze website kan blijven bestaan. Volg jij ons trouwens al op social media?

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

42 Reacties

  1. wat een prachtig verhaal heb je er bij geschreven Mirre als je er goed bij nadenkt zit je thuis met tranen in je ogen achter je pc het is voor vele mensen een moeilijke tijd 2 oktober gedenken vele mensen de razzia in Putten is ook heel indrukwekkend

  2. Altijd in druk wekkend ,bezocht zaterdag de grote begraaf plaats in Oosterbeek waar een veteraan werd bij gezet. Vroeger als lagere school leerling gingen we daar bloemen leggen .Ook hadden we Engelse oud soldaten in huis tijdens de herdenking.

  3. Daarom zeg ik dit zijn betere herringen om je te herringen dan van 1944 doet nog altijd pijn het was een prachtige zonnige dag toen de paracutisten naar beneden naar beneden kwamen en toen we later naar Ede gingen al die doden soldaten langs de weg lagen en mijn moeder maar roepen niet naar kijken maar ik ben het nooit vergeten !!!!!!

Reageren