Hoe kun je Nederland beter verkennen dan in een camper? We trokken eropuit met een Volkswagen T3 en onze roadtrip werd een groot avontuur. Onderweg naar het noordelijkste puntje van Groningen bezochten we de bosbergtoren op het hoogste punt van Friesland, Nationaal Park Lauwersmeer (’s nachts het donkerste plekje van Nederland) en het gezellige stadje Dokkum. Dit is een verslag van de camper route die wij door Nederland hebben gemaakt.

Wij hebben slechts een deel van de 673km lange camper route gedaan. De routebeschrijving van de hele camper route “Rondje Nederland” vind je onderaan dit artikel.

Verslag van onze camper route door Nederland

Wij hebben niet de hele camper route door Nederland kunnen doen vanwege tijdgebrek. Onze hoogtepunten waren Lauwersoog en het Nationaal Park Lauwersmeer, Dokkum en Appelscha.

Tip! Zoek je handige boeken over camper vakanties?
Bekijk dan deze, deze en ook dit handige camperboek.

Video

Startpunt: Utrecht

Je kunt een camper huren via verhuursite PaulCamper. We hebben onze camperbus opgehaald bij de eigenaresse in Utrecht. We kregen als tip om niet over de snelwegen te rijden, want dan slurpt de bus teveel benzine. In plaats daarvan kozen we voor de kleinere wegen en kwamen we erachter dat er nog veel meer te ontdekken valt in Nederland! Er zijn gewoon zóveel dingen waar je geen weet van hebt en die je alleen maar ziet wanneer je de kleine weggetjes neemt en wanneer je tips krijgt van mensen die in de buurt wonen.

Tip! Bekijk deze handige paklijst voor een camper vakantie.

Google Maps

Tijdens onze camper route hebben we gewoon Google Maps gebruikt. In de opties kun je aangeven dat je snelwegen wilt vermijden. Het is best wel een eind rijden zo zonder snelwegen, maar met wat muziek uit de 70’s kwamen we de tijd prima door.

Rijden in een camperbusje

Deze camperbus is een automaat, dus je hoeft niet te schakelen. dat maakt alles een stuk gemakkelijker. Wel moet je vóór het starten drie keer pompen om te kunnen starten en verder rijdt hij vrij makkelijk. Het grote stuur geeft je echt het gevoel in een enorme bus te zitten!

Camper-route-Nederland-16b-1
Je kunt een camper huren via PaulCamper.

Onze eerste attractie: De Bosbergtoren in Appelscha

De Bosbergtoren staat op het hoogste punt van Friesland, bijna op de grens met de provincies Drenthe en Groningen. Je wordt er omringd door het Nationaal Park Drents-Friese Wold en vanaf de top van de toren kun je met helder weer de steden Groningen en Leeuwarden zien liggen.

Uit de toren steken diverse plateaus met glazen vloeren. We vonden het in het begin heel spannend om op die plateaus te lopen en ook andere bezoekers hoorden we af en toe angstkreten uitslaan, haha!

Bosbergtoren-collage

Kamperen in Zoutkamp

We hadden een kampeerterrein gevonden aan de rand van het Nationaal Park Lauwersmeer. Als je goed zoekt, dan kun je ook nog wel dichterbij kamperen, maar deze zomer was het nogal druk op alle kampeerterreinen. Camping de Rousant ligt mooi aan het water en als je een tentje meeneemt, dan kijk je uit op de prachtige havens van Zoutkamp met de mooie gekleurde huizen van de garnalenafslag. Met de camper sta je op een ander terrein en kijk je uit over het water.

Camping-de-Rousant-Zoutkamp-20b
Camping-de-Rousant-Zoutkamp-19b

Overnachten in de buurt van Zoutkamp

Het Lauwersmeergebied is heel bijzonder. Vroeger was dit een binnenzee (vandaar dat Zoutkamp ook een haven heeft), maar sinds hier 50 jaar geleden een afsluitdijk werd neergelegd, is het water zoet. Je vindt er orchideeën, konikpaarden, lakenvelders en de zeldzame zeearend.

Nationaal Park Lauwersmeer is ook uitgeroepen tot Dark Sky Park: Dit is één van de twee donkerste plekken van Nederland. Kom op een heldere avond naar het Ballastplaatbos en je kunt vanaf de observatietoren de hele Melkweg zien.

Lauwersmeer-plattegrond

Om bij het Ballastplaatbos te komen moet je bij het prachtige Landal Natuurdorp Suyderoogh door de poort en doorlopen naar achteren. Het Landal terrein is overigens ook erg mooi om overheen te lopen. Er zijn allemaal smalle paadjes die je dwars door het struikgewas naar nieuwe verrassingen toe leiden.

Dark-Sky-Lauwersmeer

Dokkum

Onze volgende stop was Dokkum. We waren verbaasd om te zien dat Dokkum zo’n leuke stad is. Aan het water zijn veel mooie oude gebouwen en gezellige terrasjes. Ze hebben er ook een paar leuke winkelstraten. We hebben er een ijsje gegeten aan het water en zijn toen verder gereden naar Drenthe.

Dokkum-14b
Camper route Nederland: Dokkum-22b

Boscamping Appelscha

Boscamping Appelscha doet zijn naam eer aan: Het ligt middenin de bossen en van hieruit kun je prachtige wandel- en fietstochten maken, zoals de gloednieuwe fietsroute door het Drents-Friese Wold.

Er passen behoorlijk wat tentjes op de camping, maar door de beschutting heb je het gevoel dat het een hele kleine camping is. Je kunt er kamperen met een tentje of camper, maar je kunt er ook een trekkershutje of een stacaravan huren. Het sanitair is schoon en er zijn gratis warme douches.

Camper route Nederland: Boscamping-Appelscha

Routebeschrijving: Camper route door Nederland

Deze camper route door Nederland is 673 kilometer lang en je doet er al met al zo’n 12 uur over, als je de snelwegen vermijdt en dus alleen binnendoor weggetjes neemt (dat zijn de meest zuinige, en ook vaak de leukste routes!).

Camper route Rondje Nederland
Je maakt deze camper route door in Google een reis uit te stippelen van Utrecht naar Arnhem, Ruurlo, Borger, Lauwersoog, Dokkum, Appelscha, Hoorn, Egmond aan Zee en tot slot Utrecht. Vink bij Routeopties “Vermijden: Snelwegen” aan.

Deze camper route Rondje Nederland begint in Utrecht en je rijdt eerst over de Utrechtse Heuvelrug naar Arnhem, aan de rand van de Veluwe waar je een rondje kunt fietsen over de Posbank. Dan ga je door naar de Achterhoek, waar je in Ruurlo naar het klimbos kunt. Verder naar boven kom je terecht in Hof van Twente met vele kastelen en vervolgens door naar Drenthe waar in Borger het grootste Hunebed van Nederland op je wacht.

Dwars door de provincie Groningen rijd je naar Lauwersoog, waar je in Nationaal Park Lauwersmeer kunt ronddwalen over de prachtige wandelpaden en waar je ’s avonds op een uitkijktoren duizenden sterren kunt zien, want dit is het donkerste stukje van Nederland. Je kunt met de camper overnachten bij Camping de Rousant in Zoutkamp of in een huisje van Landal Natuurdorp Suyderoogh.

In Friese stad Dokkum vind je een gezellig centrum waar je een drankje kunt drinken of een ijsje kunt eten op één van de vele terrassen.

In Appelscha staat, bovenop het hoogste punt van Friesland, de Bosbergtoren met glazen plateaus, waarvandaan je in de verte de steden Groningen en Leeuwarden kunt zien. Je rijdt door Friesland en Flevoland verder naar de brug die leidt naar Noord-Holland waar je een bezoekje kunt brengen aan de gezellige oud-Hollandse havenstad Hoorn.

Het strand mag je natuurlijk niet overslaan, dus de laatste stop is Egmond aan Zee, voor een verfrissende duik in het water. En dan is het tijd om terug te keren naar Utrecht…

Wil je meer ideeën opdoen? Lees dan ook Kim’s tips voor een staycation vakantie in Nederland.

Goede reis alvast en veel plezier tijdens het rondje Nederland! Laat je me even weten hoe het was? 🙂

The following two tabs change content below.

Mirre

Mirre is journalist, videoproducent en drone piloot. Al fietsend door Nederland verzamelt ze verhalen en beeldmateriaal van toeristische activiteiten en bezienswaardigheden. Volg jij ons al op social media?

3 Comments

 1. Een leuk artikel om te lezen! Vorig jaar ben ik in de coronaperiode met de camper door Nederland gereisd. Ik was onder de indruk hoeveel mooie plekken Nederland eigenlijk heeft en zou het iedereen aanraden. Deze zomer ga ik echter weer met de camper door het Noorden van Europa reizen.

  Met vriendelijke groet,

  Felix

 2. Bedankt voor het delen van deze leuke camperroute door Nederland! Wij zouden in het najaar ook graag nog een aantal dagen door het land willen trekken om nieuwe plekken te bekijken. Hopelijk vinden we mooie groene plekken waar we kunnen overnachten.

  • Mirre Reply

   Hallo Vincent, Je kunt overnachten op één van de campings, maar je zou ook eens kunnen kijken bij https://campspace.com/nl Via dat platform kun je de camper parkeren in de achtertuinen van particulieren. Vaak zijn het bijzondere plekjes. Veel plezier!

Write A Comment