Carelshaven staat op Landgoed Twickel en is vernoemd naar de eerste bewoner ervan: Carel George van Wassenaer-Obdam die rond 1750 leefde. Dit is de boeiende geschiedenis van het huidige Hotel-restaurant Carelshaven, waar ik vanavond dineer en overnacht.

Hoe Carelshaven ontstond

George van Wassenaer-Obdam kwam op Landgoed Twickel wonen, maar hij zag dat Twente erg arm was en wilde hier meer handel naartoe trekken. Daarom liet hij de Twickelervaart graven waarmee hij Delden aansloot op de rivier de Regge, waarvandaan je kon doorvaren naar de toenmalige Zuiderzee. Bovendien liet hij een tweedehands houtzaagmolen uit Noord-Holland naar Twickel toe komen, waarmee schepen werden gebouwd.

Textielhandel in Twente

De textielhandel nam een vlucht. Veel textiel, maar ook zandsteen, werd via platbodems en trekschuiten verscheept naar Amsterdam en omstreken (Met het zandsteen is onder andere het paleis op de Dam gebouwd, maar dat terzijde). Men liet naast de florerende haven een herberg bouwen en zo ontstond dus Herberg (en later Hotel) Carelshaven.

Hotel Carelshaven, vandaag de dag

In Hotel Carelshaven vind je nog steeds een paar kamers zoals die toen werden gebruikt, zoals de Postmeesterkamer (waar in WOII de bevrijding van Twente is getekend) en de Gelagkamer met daarin een tapkast (“Het Drankorgel”).

Michelin-ster

Carelshaven bestaat dus al 250 jaar en was in 1972 de eerste zaak met een Michelin-ster in het oosten van het land. Die ster is het restaurant al jarenlang kwijt, maar de (relatief) nieuwe eigenaar is vastberaden om hem terug te krijgen. Naast dat je hier heerlijk kunt eten, worden hotelgasten op verzoek opgehaald in een Rolls Royce. Dàt is nog eens service!

Diner bij Carelshaven

Eigenaar Alco dineert vanavond mee. Hij maakt er een hele ‘experience’ van en geeft de nodige uitleg bij het diner. Het begint met de amuse: “De amuse is bedoeld om de smaakpapillen te activeren.” zegt hij, “Daarom krijg je iets zuurs, iets zouts, iets bitters en iets zoets.” Daarna volgen het voorgerecht en het hoofdgerecht met een bijpassende wijnen uit de wijnkelder van Carelshaven (waarin je overigens ook wijnproeverijen kunt doen).

Het meest bijzondere vind ik de kaaswagen die langs alle tafeltjes wordt gereden. Hierop liggen zo’n twintig verschillende kazen en je kunt zelf kiezen welke soorten je op je bord wilt hebben. Ik ben gek op kaas, dus mij kun je niet blijer maken dan met zo’n kaaswagen. Had ik die thuis maar..! 😉 We krijgen vijf kaassoorten op ons bord en je moet ze in een bepaalde volgorde eten omdat dat de beste smaaksensatie oplevert. Tot slot volgt een licht dessert.

Alles wat ik tot nu toe op mijn bord heb gekregen is tongstrelend zacht en en de smaak is verfijnd. Alsof over elk ingrediënt diep is nagedacht.

De sfeer in het restaurant is gemoedelijk. Het restaurant trekt over het algemeen een wat ouder publiek, wat waarschijnlijk met de prijs te maken heeft. Dus heb je iets meer budget en wil je echt een bijzonder diner waarbij aandacht is geschonken aan werkelijk íeder detail op je bord, dan ben je bij Carelshaven aan het juiste adres.

Boek je overnachting bij: Hotel Carelshaven
Adres: Hengelosestraat 30, Delden.

In de buurt

Landgoed hotel & restaurant Carelshaven ligt in het gebied Hof van Twente, waar je als toerist heel veel leuke dingen kunt doen. Kijk voor meer informatie op de pagina over Hof van Twente.

The following two tabs change content below.

Mirre

Mirre is journalist, videoproducent en drone piloot. Al fietsend door Nederland verzamelt ze verhalen en beeldmateriaal van toeristische activiteiten en bezienswaardigheden. Volg jij ons al op social media?

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

Reageren