Vandaag ben ik een dagje in Alkmaar. Deze gezellige stad in Noord-Holland heeft de kaasmarkt op vrijdag als grote publiekstrekker. Na een bezoek aan de kaasmarkt van Alkmaar word ik rondgeleid door Laura in het oude centrum met mooie gebouwen en leuke straatjes.

De Kaasmarkt

dagje Alkmaar C 028

In de Waag staat een hele grote weegschaal. Twee kaasdragers wegen de kaas en brengen het daarna op een houten plateau naar de markt toe. “Als kamelen lopen ze precies gelijk” vertelt Laura “De voorste heeft het linker been vóór terwijl de achterste het rechterbeen naar voren zet. Dat is de enige manier om het plateau recht te houden en het werk minder zwaar te maken.” Dat moet ook wel, want de kazen op het plateau wegen bij elkaar wel 112 kilo!

dagje Alkmaar C 025

In Alkmaar wordt al bijna 700 jaar lang kaas gewogen en verkocht. Aan het begin van de 19e eeuw was de markt voor kaas zelfs zó groot, dat er per dag gemiddeld 300 ton kaas werd verkocht. De marktdag duurde dan ook tot één uur ’s nachts..

Toerisme in Alkmaar

dagje Alkmaar C 043
Op vrijdagochtend kun je hier over de (kaas)koppen lopen.

Onder het motto ‘Amsterdam bezoeken, Holland zien’ stuurt Amsterdam de laatste tijd steeds meer bezoekers naar Alkmaar toe en dat is te zien. Het Waagplein barst uit zijn voegen van de hoeveelheid toeristen! Tip: Als je naar de kaasmarkt gaat, vertrek dan vroeg, zodat je vóór de hordes toeristen uit bent.

Shoppen in Alkmaar

dagje Alkmaar C 077

Alkmaar kent heel veel kleine winkeltjes en boetiekjes, maar heeft ook grote ketens zoals H&M en C&A. Het centrum is compact en goed bereikbaar. Dat maakt het volgens Laura ideaal om een dagje te gaan shoppen.
Ik hou zelf erg van kleine winkeltjes en die zijn hier genoeg. In de kleine zijstraatjes van de grote winkelstraten kun je helemaal losgaan op het gebied van snuisterijen en gezellige cafétjes.

Leuke restaurants in Alkmaar

Het Alkmaars Koffiehuis
Wakker worden doe je bij het Alkmaars Koffiehuis aan de Gedempte Nieuwesloot.

Sencha Alkmaar
Je kunt heerlijk lunchen in de gezellige Sencha Lunchstore aan de Koorstraat, waar smakelijke taarten en broodjes vers bereid worden. Zie je bovendien iets leuks in de lunchstore? Alles is te koop, van stoelen tot lampen!

Meer leuke eettentjes vind je volgens Laura in het oude gedeelte van de stad, bijvoorbeeld in het Fnidsen en de Hekelstraat. Er is hier van alles te vinden, van Grieks tot Indiaas.

De geschiedenis van Alkmaar

dagje Alkmaar C 055

Alkmaar telt ongeveer vierhonderd monumentale panden, maar één ervan is wel héél bijzonder. Alkmaar is lang bezet geweest door de Spanjaarden en werd uiteindelijk bevrijd door de Geuzen. In dit huis kun je nog steeds een kogel zien die door de Spanjaarden is afgevuurd. Het is het enige tastbare uit de oorlog dat nog in Alkmaar te vinden is.

Festivals in Alkmaar

dagje Alkmaar C 069

“Het hele jaar door zijn er veel festivals in Alkmaar” vertelt Laura. Zo is er de Zomer op het plein, Kaaskoppenstad (komend weekend!), de Lindegrachtconcerten, Drakenbootraces een nog veel meer. In Cultuurpark de Hout is zelfs een compleet festivalterrein ingericht.

dagje Alkmaar C 036

Ieder jaar gaat Alkmaar met “Kaeskoppenstad” terug in de tijd, naar de 16e eeuw toen Alkmaar op z’n rijkst was. Er lopen meer dan 750 acteurs rond, van vuurspuwers tot watergeuzen en rijke edelen. Dat festival vindt aanstaande zondag, 11 en 12 juni, weer plaats! Kijk voor meer informatie op kaeskoppenstad.nl.

De omgeving van Alkmaar

dagje Alkmaar C 039

Is een dagje Alkmaar niet genoeg? In de omgeving van Alkmaar is genoeg te doen. Je vindt er leuke oude dorpjes met een klein historisch centrum, zoals het geval is bij Graft en De Rijp. Verken de omgeving per fiets en je komt door de polders, bossen, duinen en langs de zee. Hier halen mountainbikers, bootjesmensen en kitesurfers hun hart op. “Alles wat we hebben in Nederland zit óók híer in de buurt.” zegt Laura en daarmee slaat ze de spijker op z’n kop. Een soort mini-Nederland dus. Alles binnen (fiets-)bereik!

Ik ben uitgenodigd voor deze rondleiding door Alkmaar Marketing. Ga je een dagje Alkmaar doen en wil je ook zo’n rondleiding boeken? Ga naar AlkmaarPrachtstad.nl.

The following two tabs change content below.

Mirre

Mirre is journalist, videoproducent en drone piloot. Al fietsend door Nederland verzamelt ze verhalen en beeldmateriaal van toeristische activiteiten en bezienswaardigheden. Volg jij ons al op social media?

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

Reageren