Staatsbosbeheer verzamelde de tien meest avontuurlijke voorjaarswandelingen in Nederland. Met voorjaarsbloemen en uitlopende bomen, broedende vogels, wild dat tot leven komt, prachtige kleurenpaletten en kikkerconcerten is de lente hét jaargetijde om eropuit te trekken. Wanneer ga jij weer naar buiten om te genieten van al het moois dat Nederland te bieden heeft?

Het zit in onze natuur

Staatsbosbeheer beheert het groene erfgoed van Nederland: 265.000 hectare natuur die ze voor jou beschermen, die je kunt beleven en die zij samen met en voor anderen duurzaam benutten. Gedreven door dezelfde passie werken buitensportwinkel Bever en Staatsbosbeheer samen. Zo organiseren ze regelmatig samen evenementen om Nederlanders te inspireren en te motiveren om meer naar buiten te gaan en te genieten van al het moois dat ons land te bieden heeft. Dit is het eerste seizoen dat ze gezamenlijk een lijst van de meest uitdagende voorjaarwandelroutes van Nederland hebben samengesteld.

De top 10

 1. Boswachterspad Smokkelroute – Strijbeekse Heide/Noord-Brabant – 9 km
  In de zomer is dit pad, een voormalige smokkelroute, een plaatje met de bloeiende paarse heide, maar in de lente komt het pad écht tot leven. Tijdens de wandeling loop je rond een verstild ven met eiland. Op de achtergrond hoor je concerten van kikkers en vogels die het voorjaar inluiden.
 2. Boswachterspad Grebbelinie – Utrecht – 15 km
  De bewoners van de Grebbelinie, waar dit boswachterspad doorheen loopt, zijn het meest actief in het voorjaar. Het zou dus zomaar kunnen dat je een boommarter, ree of das tegen het lijf loopt, maar ook ringslangen en vlinders komen in de lente tot leven in dit groene gebied.
 3. Boswachterspad Stuifduinentocht – Schoorlse Duinen/Noord-Holland – 17 km
  Tijdens deze wandeling dwars door de duinen heb je de wind in je haren en stuivend zand onder je. In het voorjaar bloeit het hier op en zie je op het kale duin de sporen van allerlei dieren. In de dennenbossen van de Schoorlse Duinen staat onder andere de dennenorchis in bloei.
 4. Boswachtersbos Ter Apelerbossen – Ter Apel/Groningen – 12 km
  In het bos bij Ter Apel wandel je over slingerende paden, langs de Ruiten Aa en door open velden. Je kunt hier ultiem genieten van de rust. In het voorjaar is de wandeling extra mooi, dan bloeien er volop sterhyacinten rond het klooster en lelietjes-van-dalen in het bos. Aan de rand van het water zie je misschien de prachtige blauwe ijsvogel.
 5. Boswachterspad Kootwijk – Veluwe/Gelderland – 18,6 km
  Ook in dit gebied op de Veluwe komen alle dieren tot leven. Kom je in de lente, dan zingen de vogels en kun je wilde zwijnen en edelherten spotten die in de oude eikenbossen leven. De Kraaihei staat volledig in bloei, wat prachtige plaatjes voor Instagram oplevert.
 6. Boswachterspad Noordsvaarder – Terschelling – 11 km
  Het boswachterspad over de Noordsvaarder loopt door de duinen en de wildernis van Terschelling. De pittige wandeling wordt beloond met een prachtig uitzicht vanaf het duin. In het voorjaar rusten hier massa’s vogels die net terug zijn uit het verre zuiden en kun je zeehonden voor de kust zien liggen.
 7. Boswachterspad Beek en Bos – Hondsrug/Drenthe – 17 km
  Deze wandeling door de Drentse natuur is het allermooist in de lente. Op het eilandje midden in de Oude Hemelriek groeit de veenbes en veenmos. Ook kom je in het voorjaar genoeg padden, kikkers en salamanders tegen op je pad en je hebt in dit jaargetijde de grootste kans op een ontmoeting met een ree.
 8. Boswachterspad Laarzenpad Ruurlo – Achterhoek/Gelderland – 6,1 km
  Trek je laarzen aan en wandel door drassige graslanden, heidevelden en bossen. De verschillende tinten groen maken dit pad een lust voor het oog in het voorjaar. Geniet van de vele vlinders en libellen en kijk uit naar reeën als je ’s morgens vroeg of in de schemering het pad bewandelt.
 9. Boswachterspad Savelsbos – Zuid-Limburg – 6,6 km
  Tijdens deze wandeling voel je de historie van Zuid-Limburg. Je loopt over miljoenen jaren oude kalksteenresten en langs kalksteengroeves. Kom je in de lente, dan biedt de uitbundige bloei van de daslook en de bosanemoon een magisch schouwspel. Vanaf het uitzichtpunt over het Maasdal zie je de bloeiende fruitbomen en de Maas die langzaam voorbijstroomt.
 10. Boswachterspad Ooijpolder – Gelderse Poort/Gelderland – 12 km
  Lente in de Ooijpolder: geurende meidoorns, een moeras vol vogels en broedende ooievaars. Bij het uitzichtpunt over de Groenlanden kijk je uit over het moeras en een ruig begroeid gebied waar eerst een steenfabriek stond.

Boswachter Thijmen van Heerde, Staatsbosbeheer: Naar buiten gaan zit bij ons allebei in onze natuur. Het was heel leuk om dit seizoen uit ons overzicht van de mooiste boswachterspaden in Nederland voor Bever een speciale selectie te maken van de paden die het meest avontuurlijk zijn. Het resultaat is een mooie mix van routes met fraaie zijpaadjes die je anders voorbij zou lopen. Tips over heuvels die het mooiste uitzicht bieden en routes waar je de meest bijzondere planten en dieren in het natuurgebied tegen zult komen.”

Download nu gratis de mooiste wandeltochten van Nederland

Naast deze tien avontuurlijke paden zijn er nog veel meer prachtige wandelroutes door de Staatsbosbeheer-boswachters uitgestippeld. Dit zijn de mooiste paden van Nederland, die stuk voor stuk, het hele jaar door, de prachtige natuur van Nederland laten zien. Download ze nu gratis op www.staatsbosbeheer.nl/boswachterspaden.

The following two tabs change content below.

Mirre

Mirre is journalist, videoproducent en drone piloot. Al fietsend door Nederland verzamelt ze verhalen en beeldmateriaal van toeristische activiteiten en bezienswaardigheden. Volg jij ons al op social media?

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

Write A Comment