De Amsterdamse Waterleidingduinen liggen vlakbij Zandvoort en zijn zo’n 3400 hectare groot. In dit waterwinningsgebied kun me mooie duinwandelingen maken en onderweg wildlife spotten. Je moet moeite doen om in de Amsterdamse Waterleidingduinen géén herten tegen te komen, maar wil je vossen zien, dan moet je iets meer je best doen. Je kunt er verschillende wandelingen maken van 3 tot 10 kilometer, of maak een wandeling met een boswachter.

De ingang

Er zijn diverse ingangen naar de Amsterdamse Waterleidingduinen. Bij iedere ingang word je verzocht om een kaartje van €1,50 te kopen voor het onderhoud van het park. Daarna kun je naar binnen. Wij hebben gekozen voor de ingang “Oase in Vogelenzang” bij bezoekerscentrum de Oranjekom, waar ook een parkeerplaats is, maar je kunt ook bij ingang De Zilk naar binnen (neem deze ingang als je op zoek bent naar het Kabouterdorp).

Amsterdamse waterleidingduinen 002 copy

Tip: Bekijk ook de georganiseerde wandelvakanties en fietsvakanties in Nederland.

Omdat het november is, zijn de bomen hier knalgeel. We genieten volop van de kleurenpracht.

De Amsterdamse Waterleidingduinen

De Waterleidingduinen zijn in gebruik genomen om drinkwater te winnen voor de stad Amsterdam. Het is met 3400 hectare één van de grootste wandelgebieden van Nederland en trekt jaarlijks ongeveer een miljoen bezoekers.

Amsterdamse waterleidingduinen 047 copy
Amsterdamse waterleidingduinen 041 copy
Amsterdamse waterleidingduinen 037 copy

Het gebied doet af en toe een beetje desolaat aan. Toch zijn er ook mooie bosgebieden én je kunt er naar het strand.

Amsterdamse-Waterleidingduinen-12b
“Het Smelleken” wordt dit kleine valkje genoemd. Hij landde een paar meter naast me in de boom.
Amsterdamse-Waterleidingduinen-32b
Hier had ik even het gevoel in een sprookje beland te zijn!

Herten in de Amsterdamse Waterleidingduinen

Vooral in september / oktober is het leuk om in de Waterleidingduinen te komen. De vele herten die je hier tegenkomt, laten luidkeels van zich horen in de bronsttijd.

Amsterdamse-Waterleidingduinen-17b
Amsterdamse waterleidingduinen 007 copy
Amsterdamse waterleidingduinen 033 copy

Vossen

Even verderop in de Amsterdamse Waterleidingduinen gaan we op zoek naar vossen. In een blog hadden we gelezen dat ze hier heel makkelijk te spotten zijn, maar wij hebben er helaas niet één gezien. Wil je een poging wagen, loop dan naar het kruispunt waar de Strandweg overgaat in de Duizendmeterweg. Daar staat een bordje dat je de vossen niet mag voeren, dus ze zullen daar vast ergens zitten.

Vogelkijkhut

Op de paden lopen veel mensen met lange lenzen heen en weer. Ze zijn op zoek naar vossen, herten en bijzondere vogels. Wij wagen een poging in de vogelkijkhut, maar we hebben niet genoeg geduld denk ik. We zien alleen een aalscholver.

Amsterdamse waterleidingduinen 055 copy

Boven een beekje scheert een ijsvogel voorbij. Hij neemt plaats op een takje en vliegt dan snel weer weg. Shit, ik ben betrapt! Misschien is ‘vogelaar’ niet de juiste term voor mij.

Meer informatie over het gebied

Wil je herten van dichtbij bekijken en ook een poging wagen om vossen te zien? Ga dan naar de Amsterdamse Waterleidingduinen. Meer informatie vind je op de officiële website van de Amsterdamse Waterleidingduinen.

Overnachten bij de Amsterdamse Waterleidingduinen

Wij hadden een accommodatie gehuurd bij Vakantiehuizen Ruigenhoek in de plaats De Zilk, aan de rand van de Amsterdamse Waterleidingduinen.

1-Collage-accommodatie-re
Vakantiehuizen-Ruigenhoek-002
Met dank aan Bregje van WandelVrouw.nl, Carolien van DreamTheWorld.nl en Wanda van WandaWandelt.nl voor de gezellige week!

Georganiseerde fiets- en wandelvakanties

Wil je op fiets- of wandelvakantie, maar niet teveel tijd besteden aan het organiseren ervan? Specialisten hebben mooie wandelvakanties en fietsvakanties voor je uitgestippeld, zoals de Fietsvakantie Amsterdam. Bekijk deze prachtige reizen en geniet van al het moois dat Nederland te bieden heeft!

The following two tabs change content below.

Mirre

Mirre is journalist, videoproducent en drone piloot. Al fietsend door Nederland verzamelt ze verhalen en beeldmateriaal van toeristische activiteiten en bezienswaardigheden. Volg jij ons al op social media?

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

Reageren