Als je door De Rijp loopt, dan is het net alsof je in de Gouden Eeuw terecht bent gekomen. Het dorp werd in de 13e eeuw gesticht en werd heel welvarend dankzij de visserij en de verwerking van hennep.

Het dorp de Rijp in Noord Holland

De bijzondere band tussen de Rijp en Korea

Bij de kerk staat een groot standbeeld van Jan Jansz. Weltevree. Hij was zeeman en voer naar het Oosten. Omdat het water en eten aan boord op was, zette de zeeman voet aan land in Korea.
Dàt had hij niet moeten doen want eenmaal binnen, mocht hij het land niet meer verlaten. Dus in plaats van terug te keren, burgerde hij in op het eiland. Hij werd een belangrijke regeringsfunctionaris en trouwde met een Koreaanse vrouw met wie hij twee kinderen kreeg.
Dat is tot op vandaag de dag de reden dat er een band is tussen Korea en De Rijp. De Koreaanse ambassadeur komt hier jaarlijks naartoe om dit feit te vieren!

De Rijp oude gracht

Brand

In 1654 woedde een vreselijke brand in de Rijp. De vlammen sloegen om zich heen en vernietigden honderden huizen in de Rijp. Woningen, pakhuizen, bruggen en schepen gingen in de vlammenzee op. Wat nog bewaard is gebleven, dat zijn het raadhuis en de kerk. De rest werd opnieuw opgebouwd.

Het Raathuys van de Rijp

De architect van het ‘Raathuys’ was de beroemde meneer Leeghwater. Hij noemde De Rijp ‘Het beste dorp van Holland’. Hij ontwierp het raadhuis in 1630 en deze is dus bewaard gebleven tijdens de grote brand.

Raadhuis de rijp raathuys

In de buurt overnachten?

Kijk op bedandbreakfast.eu.

Lees verder

Ga voor meer informatie naar de website van VVV de Rijp. Lees verder over het oude stadje Graft, vlakbij de Rijp en over de fietstocht door de Beemster met een bezoek aan een kaasboerderij en een kookworkshop tot besluit!

The following two tabs change content below.

Mirre

Mirre is journalist, videoproducent en drone piloot. Al fietsend door Nederland verzamelt ze verhalen en beeldmateriaal van toeristische activiteiten en bezienswaardigheden. Volg jij ons al op social media?

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

Reageren