Met de Veluwsche Stoomtrein maakten we een ritje van Apeldoorn naar Eerbeek (en weer terug). Al een paar keer was ik langs het station in Beekbergen gefietst en dat maakte natuurlijk dat ik er extra veel zin in had om er eindelijk in te rijden!

De cijfers

De stoomlocomotief komt uit 1935 en is van Duitse makelij. In Nederland werden ze ook gemaakt, maar hier werden ze na 1950 niet meer gebruikt. Toen de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij in 1975 werd opgericht, moesten ze de treinen dus uit Duitsland halen.

Een stoomlocomotief kan tussen de 80 en 110 kilometer per uur rijden. Dat is niet omdat er in de ene locomotief meer stoom kan dan in de andere, maar simpelweg omdat hij grotere wielen heeft!
Er passen 6000-9000 kolen in en daarmee kan hij 200-300 kilometer rijden.

Dag 33_024

Er werken inmiddels 240 vrijwilligers bij de Stoomtrein Maatschappij, maar méér mensen zijn altijd welkom dus heb je interesse? Meld je aan!

Retourtje stoomtrein

De stoomtrein rijdt heen en weer tussen Apeldoorn en Eerbeek en stopt onderweg bij het Museumstoomdepot in Beekbergen. Een arrangement met lunch in de trein kan ook geregeld worden!

Wil je ook met de Veluwsche Stoomtrein mee?

Website: www.stoomtrein.org

Dit artikel werd geschreven op dag 33 van mijn fietstocht: 5000km fietsen door de Gelderse Streken.

The following two tabs change content below.

Mirre

Mirre is journalist, videoproducent en drone piloot. Al fietsend door Nederland verzamelt ze verhalen en beeldmateriaal van toeristische activiteiten en bezienswaardigheden. Volg jij ons al op social media?

18 Comments

    • sorry maar ik zit niet bij vsm hoor…
      maar wel bij het langste spoorweg museumlijn van Nederland en die is natuurlijk de “STAR” !!!…

    • Wat zeg je me nou Arnold , ben je in deze trein genomen tijdens een bedrijfsuitje en nog lekker ook zeker, toch maar even mijn de bril opzetten en overnieuw lezen

  1. En de trein gaat door naar Dieren , daar ligt een boot dan kun je naar Zutphen varen , en met de trein van Zutphen naar Apeldoorn ! Dat is echt een aan rader !

Write A Comment