Mijn stadswandeling Deventer begint bij de Deventer Koekwinkel. Daarna bezoeken we leuke winkeltjes en vertelt Nico me over de rijke (boeken-)historie van Deventer.

092 Deventer 018 Deventer

“Goedemorgen” zegt Debby van de Deventer Koekwinkel. Binnen is het gemoedelijk en warm. Achterin de winkel zit al een oude dame en we raken al snel aan de praat totdat Debby aanschuift met een cappuccino en een schaaltje met verschillende Deventer koeken.

Ik ken als rasechte Groningse natuurlijk de Groninger koek wel, maar volgens Debby is dit héél anders: “Sinaasappelschilletjes typeren eigenlijk de smaak van Deventer koek” zegt ze “en dat vullen we aan met appel-kaneel of bijvoorbeeld chocola.” Ik neem een hap van de chocoladekoek en kijk haar verheerlijkt aan. “Als je door de stad fietst, dan ruik je al de geur omdat ze aan het bakken zijn!” Wat een goed begin van de dag…

Snuisterijen

Nico van het VVV Deventer haalt me op voor een rondleiding door de stad. Hij neemt me mee langs de gezellige snuisterijenwinkeltjes in de Spijkerboorsteeg en de Grote Overstraat. Treintjes, tassen, Boeddhabeelden, je kunt het zo gek niet verzinnen of ze verkopen het! In de snoepwinkel mogen we een kijkje nemen in hun overvolle ‘museum’. Het staat er bomvol met houten mallen om speculaaspoppen mee te maken.

Een rijke geschiedenis

“Deventer wordt niet voor niets de ‘boekenstad’ genoemd, zegt Nico. “De stad is in 768 ontstaan en in het jaar 1200 was het met 12.000 inwoners de grootste stad van Nederland. Hier werd de derde grootste kerk van Nederland gebouwd. Daar hoorde natuurlijk een Latijnse school bij. Er werden veel handgeschreven boeken bewaard en ook begonnen ze hier boeken te drukken.” Daarom wordt nog steeds jaarlijks in Deventer de boekenmarkt gehouden.

Boekenstad

De naam van ‘boekenstad’ houden ze hier in Deventer hoog in het vaandel en dat zie je bijvoorbeeld terug in het stadskantoor. De buitenkant is versierd met metalen vingerafdrukken van 2700 inwoners van de stad. Een aantal inwoners waren het niet eens met dit project, dat veel geld kostte. Om hun onvrede te tonen, doneerden zij een vingerafdruk van hun middelvinger.

In het oude Athenaeum vind je vandaag de dag nog heel veel oude boeken, waaronder wel 200.000 boeken over Deventer.

Evenementenstad

De stad is afgelopen jaar uitgeroepen tot Evenementenstad van het jaar, want er is de hele zomer door wel iets te doen. Zo kun je naar het kunstenfestival Deventer op stelten, een evenement met acrobaten en lichteffecten, je kunt naar de kermis die al heel lang geleden ontstond vanuit de Hanzemarkten waar jongleurs rondliepen of naar het jaarlijkse Humorfestival met grote namen zoals de Belgische komiek Urbanus.

Het Dickens Festijn

Deventer staat natuurlijk ook bekend om het jaarlijkse Dickens Festijn, dat rond kerst plaatsvindt in de kleine straatjes rondom de kerk. In de straten lopen figuren rond uit de boeken van Dickens, zoals Oliver Twist en de harteloze Scrooge. Wie kent ze niet?
Lees ook het blog over het Dickens Festijn in Deventer.

Eeuwenoude muurschildering

Voor een rij gekleurde huisjes zitten twee mannen in het zonnetje. “Kom binnen!” zeggen ze. Ze hebben boven hun winkeltje een pas geopend Mini Oranje-museum met daarin de persoonlijke collectie van één van de winkeleigenaren. Het topstuk is een muurschildering uit 1549 die per toeval werd gevonden en een afbeelding is van de feestelijke intocht van Filips II uit Spanje.

Jozka de Diversionist

Nico wijst me op een klein oud huisje van bakstenen. Nu valt me pas op hoe bijzonder dit huisje is. “Hier woont Jozka.” zegt hij “Hij noemt zichzelf een ‘Diversionist’. Kijk maar eens door het raam.” Ik zie overal spullen. Een stoel die op zijn kop aan het plafond hangt, instrumenten en snuisterijen. Het lijkt wel een kijkdoos!
Jozka woonde ooit in een gymzaal vol met rariteiten, waar naar verluidt ‘wilde tango-avonden’ gehouden werden en fluisterverhalen werden doorverteld. Hier wil ik graag meer van weten, dus we bellen aan door alle bellen in te drukken. “Jozka v. Vuure diversionist. 3x bellen” staat bij de ene en “Jozka v. Vuure diversionist, 6x bellen” staat bij de andere. Ik moet erom lachen. Geweldig dat dit soort mensen bestaan! Jammer genoeg is hij niet thuis, ik kom later nog wel een keer terug…

We sluiten de dag af met een heerlijke lunch aan het grootste stadsplein van Nederland. Jawel, in het zonnetje!

Deventer in 360 graden

Tot slot een nieuwe 360 graden-film, gemaakt in Deventer. Je kunt hem het beste bekijken in de Chrome webbrowser of op een smartphone in de YouTube-app. De smartphone beweeg je om je heen om rond te kijken. Op de computer kun je het beeld slepen met de muis.

Meer informatie over Deventer en andere stedentrips vind je hier.

The following two tabs change content below.

Mirre

Mirre is videoproducent en drone-piloot en ze heeft een brede interesse in alles wat er te doen is op toeristisch vlak in Nederland. Hier verzamelt ze verhalen over kastelen, interactieve musea, natuurgebieden, buitensport en stedentrips in Nederland.

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

4 Comments

  1. Voor mijn werk was ik er vaak. En dan juist in de mooie binnenstad. (prijzen waarnemen vd conjunctuur peiling). Elke keer met plezier. Zag wel winkels verdwijnen. En nu V & D op de Brink ook dicht is en La Place daar waar het altijd gezellig druk was. Ik hoop dat er een mooie herbestemming komt vd prachtige panden.☺

  2. Jeeuuujjj, eindelijk een 360 graden filmpje dat ik kan bekijken! 🙂 Leuk!! Nog nooit in Deventer geweest trouwens, maar ben al tijden van plan er naartoe te gaan… het is niet eens echt ver voor ons. Gek is dat toch he, met die NL bestemmingen 🙂

Write A Comment

Schrijf je in voor leuke
tips in je mailbox!