In Utrecht is een spannende nieuwe attractie geopend: De Dom Under, waarbij je afdaalt in de catacombes van de Domtoren in hartje centrum. Durf jij het avontuur aan?

103 Dom under 006 Dom Under Dom under 004 103 Dom under 009

We worden ontvangen door Peter Sprangers. Hij vertelt ons aan de hand van audiovisueel materiaal over de geschiedenis van Utrecht. Hoe het door de jaren heen bevolkt is geweest door de Romeinen, belegerd door de Friezen en de Franken en uiteindelijk werd er een kapel gebouwd door de Engelse missionaris Willibrord. Binnen de oude Romeinse muren was dat de plek waar later de Domkerk gebouwd zou worden. Maar, wat een pech, een orkaan in de 17e eeuw verwoestte het schip van de kerk en alleen de toren bleef nog overeind. Zo kennen we de Dom(kerk) vandaag de dag.

103 Dom under 003 103 Dom under 001

We dalen af naar de donkere tunnels onder de Domtoren. Een film op groot scherm sleept ons de geschiedenis in. We krijgen zaklantaarns met een oortje eraan en mogen zelf op pad. Zodra de film is afgelopen kijken de meesten wat verward om zich heen; waar moeten we naartoe? Ik schijn op de gang die voor ons ligt en opeens begint een stem in mijn oortje te praten. “Dit zijn stenen van een oude Romeinse straat. Je staat op de Via Praetoria. Voor je zie je de oude stadspoort.”

103 Dom under 010 103 Dom under 008

Het wordt een spannende zoektocht door de duisternis. Iedereen schijnt met de lantaarns alsof zijn/haar leven ervan afhangt, want tussen de oude straatstenen, graven en brokstukken van de Domkerk liggen zwarte dingetjes verscholen en als je daarop schijnt, dan begint de stem te spreken. Ik moet lachen. Het lijkt net alsof we aan het lasergamen zijn!
Als ons rondje klaar is komen we weer langs het grote scherm, waar de film verdergaat over de ramp die zich voordeed in de 17e eeuw, waarbij de hele kerk werd verwoest. De wind kreeg schijnbaar vat op het dak toen het zich een weg wist te banen door de grote glas-in-loodramen en daardoor stortte de hele boel in.

103 Dom under 007 103 Dom under 002

Peter neemt onze lantaarns weer in en we lopen de trap op, terug naar de 21e eeuw. Ik heb het gevoel dat ik even helemaal van de wereld ben geweest..

Wil je ook “Dom Under”? De kaarten kosten maar een tientje en daarvoor ben je anderhalf uur ‘van de wereld’: http://www.domunder.nl/
Meer informatie en tips voor stedentrips in Nederland vind je hier.

The following two tabs change content below.

Mirre

Mirre is journalist, videoproducent en drone piloot. Al fietsend door Nederland verzamelt ze verhalen en beeldmateriaal van toeristische activiteiten en bezienswaardigheden. Volg jij ons al op social media?

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

2 Comments

Write A Comment