Midden door het centrum van Groesbeek loopt een merkwaardig spoor, dat voor een deel duidelijk niet meer in gebruik is. Loop je een beetje verder langs het spoor dan kom je de draisine, de fietslorrie tegen. Het is al zeven jaar een toeristische attractie en een ritje op de lorrie voert je naar het Duitse stadje Kranenburg.

Dag 17_003

Video: Ritje op de draisine

Kranenburg

In Kranenburg aangekomen maken we een wandeling door het stadje. Oké, dit is dan net geen Gelderland meer, maar wèl een leuk uitstapje. De stad is in de 13e eeuw gesticht door de Graven van Kleef. Waar de naam vandaan komt, is onbekend, maar er wordt natuurlijk wel gespeculeerd. Zo zou het kunnen zijn dat hij naar de kraanvogels vernoemd is, of dat de ‘burcht’ vernoemd is naar de palen waarop hij gebouwd is. Een Duits woord voor palen is ‘kranen’, oftewel: Burcht op palen! Vanaf de molentoren kun je nog steeds uitkijken over de stad en zie je dat de huizen in een cirkel langs de vroegere slotgracht gebouwd zijn.

Dag 17_009

Er gebeurde ook nog iets bijzonders in het nu rustige stadje: Begin 1300 ging een schaapherder naar de kerk. Hij had iets gedaan wat niet mocht, maar had daarvoor nog geen boete gedaan. Tijdens de kerkdienst kreeg hij een hostie. De man, zich nog schuldig voelend over zijn daad, vond niet dat hij die verdiend had dus hij liep naar buiten en spuugde de hostie uit tegen een eikenboom. Toen hij na het biechten terugkwam om de hostie te zoeken, was deze weg.

In 1308 werd de eikenboom gekapt voor brandhout. Volgens de verhalen kwam er tijdens het kappen een houten kruis uit de eik tevoorschijn en die hangt nu nog in de kerk in Kranenburg. De kerk en het kruis zijn inmiddels een bedevaartsoord voor pelgrims.

Op het station van Kranenburg vind je het lokale VVV en een klein museum. Hier kom je meer te weten over Kranenburg en de omgeving.

Wil je ook naar Kranenburg?

Website: VVV over Kranenburg

Dit artikel werd geschreven op dag 17 van mijn fietstocht: 5000km fietsen door de Gelderse Streken.

Beoordeel deze activiteit:
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]
The following two tabs change content below.

Mirre

Mirre is journalist, videoproducent en drone piloot. Al fietsend door Nederland verzamelt ze verhalen en beeldmateriaal van toeristische activiteiten en bezienswaardigheden. Op deze website wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Erop klikken en iets bestellen kost jou niets extra, maar de verkoper deelt een deel van de winst met De Nederlandse Toerist, waardoor deze website kan blijven bestaan. Volg jij ons trouwens al op social media?

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

11 Reacties

  1. Hallo Mirre,
    Zie dat je heerlijk aan het genoten hebt in Groesbeek en fietst in de mooie heuvelige omgeving. Heb je ook gehoord van de plannen van Kranenburg, om 12 windturbines van 200 meter te plaatsen, vlak langs de grens in het Reichswald? Velen mensen en bezoekers genieten hier van de rust, omgeving en mooie vergezichten over de heuvels. De turbines zullen dit mooie landschap dominant overheersen. De foto is genomen van de wel bekende Zevenheuvelenweg, en geven een beeld van hoe het gaat worden. Zie ook onze facebookpagina Gegenwind Tegenwind Reichswald en de website http://www.tegenwindreichswald.eu

Reageren