De DRU Cultuurfabriek in Ulft is een oude ijzergieterij die nu omgetoverd is tot een schitterend cultureel centrum waar andere gemeenten en musea een voorbeeld aan kunnen nemen. Van muziek en tapas tot een filmavondje, expositie of pubquiz, het kan allemaal in de DRU Cultuurfabriek.

DRU Cultuurfabriek_042
De DRU Cultuurfabriek is onder andere ruimte voor o.a. een terras, museum, muziekschool, ROC, filmhuis en een popzaal. Ook kunnen ondernemers er een werkruimte huren.

DRU Cultuurfabriek_077 DRU Cultuurfabriek_073

DRU Cultuurfabriek_072 DRU Cultuurfabriek_074

Deze ijzergieterij werd in de 18e eeuw gesticht door Graaf van Bergh. In de grond zat namelijk veel ijzeroer (de blokken op de foto linksboven) en dat werd in de omgeving gewonnen en in deze fabriek omgesmolten. De vele bomen in de omgeving zijn gekapt om er houtskool van te maken.

DRU Cultuurfabriek_036 DRU Cultuurfabriek_084

In de DRU werden potten en pannen gemaakt, maar bijvoorbeeld ook badkuipen, haarden en broodtrommels. Heb jij ook zo’n oranje gietijzeren pan thuis staan? Grote kans dat hij uit de DRU fabriek komt!

DRU Cultuurfabriek_049

In een fabriek was natuurlijk ook water nodig, daarom werd deze watertoren gebouwd in 1913.

DRU Cultuurfabriek_058

DRU staat voor Diepenbrock & Reigers Ulft. De heren Diepenbrock en Reigers namen de fabriek later over en gaven het de naam DRU.

DRU Cultuurfabriek_060 DRU Cultuurfabriek_062

Er zitten nu veel kunstenaars in de fabriek. Dat komt overal tot uiting.

DRU Cultuurfabriek_039

In de popzaal treden diverse bekende en minder bekende artiesten op. Er passen ongeveer 600 bezoekers in de zaal. Een intieme setting dus.

DRU Cultuurfabriek_066 DRU Cultuurfabriek_067

In het museum kun je allerlei testjes doen. Soms gaan de lichten uit en dan wordt overal om je heen ijzer gesmeed (projectie). Spannend!

DRU Cultuurfabriek_025 DRU Cultuurfabriek_029

In het horeca-gedeelte kun je eten uit een authentiek gietijzeren pannetje of gewoon gezellig loungen. Af en toe zijn er speciale avonden zoals bijvoorbeeld de tapas-avond.

Wil je naar de DRU Cultuurfabriek?

Website: www.drucultuurfabriek.nl

Dit artikel werd geschreven op dag 23 van mijn fietstocht: 5000km door de Gelderse Streken.

Overnachten

B&B De Wandhorst in Gaanderen

Gemaakt van stro en leem, helemaal klimaatneutraal! Hier werd ik hartelijk welkom geheten door de eigenaresse die wel in is voor een gezellig praatje 🙂 Het is hier zo stil dat je er heerlijk kunt bijkomen.

Boek deze overnachting!

The following two tabs change content below.

Mirre

Mirre is journalist, videoproducent en drone piloot. Al fietsend door Nederland verzamelt ze verhalen en beeldmateriaal van toeristische activiteiten en bezienswaardigheden. Volg jij ons al op social media?

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

13 Reacties

  1. In Ulft heb ik een tante en oom wonen, met uitzicht op de Dru fabriek waar m’n oom gewerkt heeft.
    Mooi dorp! In dat culturele centrum ben ik nog nooit geweest, moet ik nodig eens gaan bekijken.

  2. De herinnering aan een fabriek waar vele mensen gewerkt hebben. Het zou heel goed zijn oude beroepen op deze manier “levend” te laten blijven. Vooral voor de jeugd. Het historisch besef hoe het ooit allemaal was. Voordat het digitale tijdperk z’n intrede deed. 🙂

Reageren