Wil je eiland hoppen op de Wadden? Wij leggen je uit hoe! Zó kun je met de boot én je fiets van Den Helder naar Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en van Schiermonnikoog terug naar het vasteland.

Eilandhoppen op de Wadden kun je het beste in de zomermaanden doen. Juli en augustus zijn de maanden waarin de meeste boten tussen de eilanden varen en je dus het meest flexibel bent qua data. Een fiets meenemen is geen probleem.

NB: Het is dit seizoen (2023) niet meer mogelijk om tussen alle Waddeneilanden te hoppen, omdat de boot tussen Terschelling-Ameland-Schiermonnikoog alleen in de zomerperiode vaart. Begin volgend jaar zal ik voor je uitzoeken of het weer mogelijk is. Wel kun je alvast inspiratie opdoen in dit artikel.

Van Den Helder naar Texel

In Den Helder vertrekt de boot naar Texel. Den Helder is makkelijk te bereiken met de trein en je mag de fiets in de trein meenemen tijdens de daluren. De haven in Den Helder ligt een stukje verderop. Je kunt ter plekke boot-kaartjes kopen bij Teso en daarna ben je na 20 minuten al op het eerste Waddeneiland: Texel!

We hebben een afwisselende fietsroute op Texel voor je samengesteld en ook de hoogtepunten van een vakantie op Texel verzameld in een artikel.

Met de boot van Texel naar Vlieland

Van Texel naar Vlieland steek je over met De Vriendschap. Deze vaart in de zomer elke 2 à 3 dagen. Hij steekt in een half uurtje over.

Als het water niet al te laag staat, dan zal De Vriendschap aanmeren bij een steiger op De Vliehors, de grootste zandplaat van Europa. Je loopt dan vanaf de steiger meteen de Vliehors Expres in, die daar op de passagiers staat te wachten.

Bij erg laag water wordt het een groter avontuur: De boot loopt vast op het zand en dan gaat de loopplank naar beneden. In dat geval moet je zelf een eindje lopen (met fiets) door het slik om bij De Vliehors Expres te komen.

Deze brengt je naar Het Posthuys, waarvandaan het nog zo’n 20 minuten fietsen is naar het dorp (er rijdt ook een bus naar Oost-Vlieland).

Overnachten op Vlieland

We hebben een leuke fietsroute op Vlieland samengesteld voor als je gaat eilandhoppen op de Wadden en ook de hoogtepunten van een vakantie op Vlieland in een artikel verzameld.

Per Waddentaxi van Vlieland naar Terschelling

De Waddentaxi MS. Zeehond van Vlieland naar Terschelling kun je boeken bij Doeksen. Voor zover nu bekend vaart deze tot half september met enige regelmaat. Er passen zo’n 10 passagiers met fietsen op de boot.

Bekijk ook de veelzijdige fietsroute op Terschelling.

Met de boot van Terschelling naar Ameland

Ameland is de meest lastige ‘hub’, aangezien de boot van Terschelling naar Ameland maar drie keer per maand vaart. Als je gaat eilandhoppen op de Wadden dan is Ameland de eerste oversteek waar je naar moet kijken, want ook via de wal is het eiland heel lastig te bereiken.

Van Terschelling naar Ameland kun je oversteken met de M.S. Zeehond of met de Willem Jacob. Bekijk hier de afvaartijden voor de boot van Terschelling naar Ameland en boek de M.S. Zeehond of steek over met de Willem Jacob (let op dat er ‘overtocht’ bij staat).

Ik heb zelf gekozen voor de M.S. Zeehond, een passagiersschip met een salon waarop de fiets ook mee kan. Aan boord wordt koffie/thee geschonken en soms zijn er hapjes aan boord (maar neem voor de zekerheid zelf iets mee). De overtocht duurt zo’n 3 à 3,5 uur en het kan best zijn dat de boot pas ’s avonds heel laat aankomt. Dit is afhankelijk van het getij.

Eiland hoppen Wadden – Boot Terschelling – Ameland 267

Bekijk ook deze mooie fietsroute op Ameland.

Per boot van Ameland naar Schiermonnikoog

Ook de boot van Ameland naar Schiermonnikoog vaart heel onregelmatig. Bekijk het schema met alle overtochten van Ameland naar Schiermonnikoog en boek de M.S. Zeehond of steek over met de Willem Jacob.

Ik heb zelf gekozen voor de M.S. Zeehond, zie ook de toelichting bij de boot van Terschelling naar Ameland.

Eiland hoppen Wadden – Boot Ameland – Schiermonnikoog 2

Bekijk ook deze heerlijke fietsroute op Schiermonnikoog.

Met de boot van Schiermonnikoog naar Lauwersoog

Van Schiermonnikoog naar Lauwersoog vaar je met Wagenborg PassagiersDiensten. Het is niet nodig om van tevoren een plaats te reserveren, want er is altijd plek op deze boot en hij vaart meerdere keren per dag. In de haven kun je geen kaartjes kopen voor de boot, dat kan alleen online.

Van Lauwersoog naar Groningen

Bij aankomst in Lauwersoog kun je ervoor kiezen om een nachtje te verblijven aan het prachtige Lauwersmeer bij Landal Natuurdorp Suyderoog. Hier kun je mooie wandelingen maken en er is ook een Dark Sky Park, waar ’s nachts miljarden sterren te zien zijn.

Er rijdt een bus van Lauwersoog naar het station in Groningen, alleen mag je daar geen fiesen in meenemen. Er is een mooie fietsroute van Lauwersoog naar Groningen (39 kilometer / 2 uur), via de fietsknooppunten. Als je onderweg pauze wilt houden, dan kan dat bij deze leuke theetuin in Houwerzijl of in de theetuin van het Kloostermuseum in Aduard. Deze is behalve op maandag alle dagen geopend.

Eiland hoppen op de Wadden

Zo, nu weet je hoe je kunt eiland hoppen op de Wadden. Het is geen gemakkelijke puzzel, maar als het lukt is het wel een fantastische ervaring. Op tijd plannen is hierbij het belangrijkst. Hopelijk beleef jij er net zoveel plezier aan als ik! Laat je me weten hoe het was?

Beoordeel deze activiteit:
[Totaal: 1 Gemiddeld: 5]
The following two tabs change content below.

Mirre

Mirre is journalist, videoproducent en drone piloot. Al fietsend door Nederland verzamelt ze verhalen en beeldmateriaal van toeristische activiteiten en bezienswaardigheden. Op deze website wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Erop klikken en iets bestellen kost jou niets extra, maar de verkoper deelt een deel van de winst met De Nederlandse Toerist, waardoor deze website kan blijven bestaan. Volg jij ons trouwens al op social media?

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

Reageren