Tijdens deze fietsroute op eiland IJsselmonde verken je de westkant van het eiland, waar akkerland overloopt in wilde natuur. Als je goed kijkt kun je hier dieren spotten zoals hazen, bevers en Schotse hooglanders. Kortom: Een prachtige fietstocht voor natuurliefhebbers.

De exacte fietsroute en gpx vind je onderaan dit artikel.

Barendrecht

Het is volop lente. Lammetjes zetten hun eerste onhandige stapjes in de wei en de wegen worden geflankeerd door het witte fluitenkruid en het gele koolzaad. Bij een huis in Wevershoek heeft iemand een prachtige paarse bosrank geplant, wat mooi samensmelt met de omgeving. In de verte zie ik droomhuisjes aan het water en ik fantaseer erover hoe het is om op zo’n mooie plek te wonen.

Eiland-IJsselmonde-15

Ook de vogels hebben in de gaten dat het lente is geworden. Tussen het gekwetter van de mezen en de gevarieerde klanken van de zanglijster door, hoor ik in de verte een koekoek luidkeels roepen, op zoek naar een partner om een nest mee te bouwen.

In het gebied onder Rotterdam liggen meerdere plaatsen en op de kaart lijkt het stedelijk gebied, maar de natuur is hier zo mooi en dat zie je eigenlijk pas als je er bent. Overal rondom de bebouwing is het groen en zijn er natuurgebieden om in te wandelen of te fietsen.

Eiland-IJsselmonde-31

In een treintje langs de Maas

Aan de oevers van de Maas fiets ik over een heel merkwaardig spoortje. Ik besluit op onderzoek uit te gaan en kom uit bij een modelbouwvereniging met treintjes, die rondrijden over een spoor langs de Maas. Het is een hobbyclub, maar elke woensdag, zaterdag en zondag nemen ze kinderen én volwassenen mee voor een ritje, vanaf het opstappunt bij de pannenkoekenboerderij (fietsknooppunt KP29).

Eiland-IJsselmonde-54

Ik merk pas dat ik te snel fiets, wanneer ik stil sta om een foto van een fazant te maken. Dan zie ik ineens de kleine kopjes van de pasgeboren lammetjes, die maar nét boven het maaiveld uitsteken. Op de achtergrond staat de telecomtoren van de Waalhaven. Het blijft opvallend hoe dichtbij de stad hier is, terwijl je toch écht het gevoel hebt midden in de natuur te zijn.

Ik fiets langs de Oude Maas, de Gaatkensbult en de Carnisse Grienden, waar ik de vorige keer al over schreef, dus die sla ik dit keer over. Er is hier namelijk nog zoveel te zien, dat ik nu al tijd tekort kom.

Klein Profijt

Klein Profijt bijvoorbeeld (KP94), is een prachtig stukje natuur waar je een indruk krijgt van hoe de getijdenrivier de natuur beïnvloedt. De Oude Maas is enige zoetwater getijdenrivier van Nederland en komt twee maal per dag wel een meter hoger te staan! Door de werking van van eb en vloed heb je op sommige dagen echt laarzen nodig om hier het rondje van 2,5 kilometer te kunnen wandelen.

Eiland-IJsselmonde-127

Het is een prachtig en spannend gebied. Door de kleine kronkelende paadjes weet je niet welke verrassing er straks weer op je ligt te wachten. Ik hoor een specht en zie twee reigers op het nest. Regelmatig pak ik mijn BirdApp erbij om te kijken welke vogels ik nu weer hoor. De app herkent ze feilloos: Een koolmees en een tjiftjaf. Ze lijken zich niet aan elkaar te storen en zingen dwars door elkaar heen.

Eiland-IJsselmonde-108

Ook ben ik op zoek naar de bever, die hier ergens zou moeten wonen. Ik draai me om, iets groots beweegt in het water! Zou het een bever zijn? Helaas zie ik niets, alhoewel het aangeknaagde hout aan de overkant wel eens een teken zou kunnen zijn. En hoe zit het met dat kleine paadje, dat van de oever het water in loopt? Misschien wel verse beversporen! Ik heb helaas niet genoeg kennis over de bever om het met zekerheid te kunnen zeggen, maar ik kan me goed voorstellen dat de boswachter me gelijk geeft. Eigenlijk zou je er een paar uur voor uit moeten trekken, om hier rustig te gaan zitten wachten op de bever.

Het Buijtenland van Rhoon

Ik fiets het bos uit en het platteland op, waar ik geniet van de geur van bloemen en van het zachte gemekker van de schapen op de dijk. Dit gebied heet Buijtenland van Rhoon en hier zie je dat natuur en landbouw heel goed samen kunnen gaan. Insecten worden er niet bestreden en daardoor vliegen er weer bijen en libellen rond. Ik ben verrukt als ik twee hazen over de akkers zie rennen, wat een pláátje!

Eiland-IJsselmonde-134

In Buijtenland van Rhoon zijn diverse wandelpaden waarop je de polders en de dieren die er leven kunt ontdekken.

Rhoon

Verderop in het dorp Rhoon staat een heel leuk theehuis, Theehuis en Chocolaterie Zijp, waar je even pauze kunt houden naast het kerkje van Rhoon. Verderop staat het kasteel van Rhoon, waar ik tijdens de vorige fietstocht al over schreef.

Langs de Oude Maas

Even later komt de Oude Maas weer in zicht. Ik volg de rivier een stukje naar de Visserijgriend en zie hoe de binnenvaartschepen langzaam voorbij komen varen. Tussen de rivier en de plaats Hoogvliet loopt een fietspad door een groen lint, alhoewel dat groen behoorlijk geel is geworden door het koolzaad. Achter de bomen grazen schapen en daartussen scharrelt een fazant. Veel gehoorde vogelsoorten zijn hier de fitis, tjiftjaf, specht en zelfs bosuilen. Hier, ten zuidwesten van Rotterdam staan zoveel mooie huizen in zulke prachtige natuur, wie zou hier níet willen wonen?

Ik kom aan bij de Spijkenisserbrug en zie in de verte de havens van Rotterdam. Het contrast kán bijna niet groter en dat levert indrukwekkende plaatjes op.

Eiland-IJsselmonde-182

Ruigeplaatbos

Aan de andere kant van de brug ligt het Ruigeplaatbos waar Schotse Hooglanders grazen. Deze roodbruine koeien van 500 tot 800 kilo zwaar hebben lange haren en scherpe horens. Door het grazen zorgen deze dieren voor variatie in de beplanting en dat verhoogde biodiversiteit in dit gebied. De vlaaien op de weg verraden dat ze in de buurt zijn en het duurt dan ook niet lang totdat ik ze gevonden heb.

Eiland-IJsselmonde-184

Ik realiseer me dat ik hier natuurlijk wel in de mooiste tijd van het jaar fiets: De lente. Dan staat alles in bloei en fluiten de vogels. Daarom is het eventjes doorbijten wanneer ik door het noordelijke puntje van Hoogvliet fiets (alleen maar bebouwing) en daarna leidt een groen fietspad langs de snelweg me weer snel het bos in, waar de bosvloer bezaaid is met wilde hyacinten.

Eiland-IJsselmonde-159

Het Valckensteijnse Bos

Ik heb ontzettend getreuzeld onderweg, want er is zoveel te zien. Het is inmiddels half 7 en normaal gesproken ben ik rond deze tijd al thuis. Misschien heb ik geluk en zie ik nog wel een ree! Ik houd mijn ogen goed open en speur het bos af naar bruine verschijningen, net iets groter dan een hond.

Eiland-IJsselmonde-202

Maar volgens een paar voorbijgangers zitten de reeën momenteel veel dieper in het bos, omdat dit het moment is dat ze jongen krijgen. Een ree krijg ik dus niet te zien, maar wel een reiger en een haas! Second-best.

Slangenmuur

De snelweg en de havens van Rotterdam liggen achter een dikke Slangenmuur. Zo’n kronkelende muur werd vroeger vaak aangelegd bij kastelen, om er fruit tegenaan te kweken. Door het slingeren ontstaat een microklimaat waarop je makkelijker vruchten kunt kweken die veel zon en warmte nodig hebben. Alhoewel het kasteel van Rhoon vlak bij is, is deze muur echter modern en bedoeld als geluidswal.

Eiland-IJsselmonde-226
Eiland-IJsselmonde-223

Mijn maag rammelt. ‘Aardappelen en uien te koop’ staat langs de kant van de weg op een bordje. Hmm, verleidelijk, misschien maar een stamppotje maken vanavond?

Een paar zwanen vliegen klapwiekend over en belanden met een luide plons in het water. In de verte gloort de glanzende spiegel van de Gaatkensbult met daarachter een dreigende lucht, maar ik heb de zon in de rug. Ik zucht van geluk. Het fietsen in de avond is geweldig. Er zijn bijna geen mensen buiten en de laaghangende zon werpt een prachtig strijklicht op de natuur.

Eiland-IJsselmonde-238
Eiland-IJsselmonde-237

Het is al laat wanneer ik weer terugkeer in Barendrecht. Etenstijd heb ik allang gemist, maar het was voor het goede doel. Ik heb de tijd genomen om volop van de natuur te genieten en wat was het de moeite waard! Wie weet kom ik nog eens terug om het oostpuntje van eiland IJsselmonde te ontdekken, want ook daar zijn nog onontdekte pareltjes te vinden die de moeite van een bezoekje – of fietstocht – waard zijn.

IJsselmonde: De fietsroute

Bekijk de route en download de gpx op Route.nl.

Route-Eiland-IJsselmonde

Deze route begint en eindigt bij station Barendrecht. Je kunt er met de trein naartoe komen,of met de auto gratis parkeren. De eerste 200 meter fiets je over een industrieterrein, maar al snel komen de pittoreske huizen bovenop de dijk in zicht.

Als je met de auto komt, dan kun je er ook voor kiezen om te parkeren en beginnen bij TOP Zuidpolder. Daar vind je recreatieboerderij De Kleine Duiker met horeca en een kanoverhuur.

Verder fietsen

Ontdek ook fietsroute door het oosten van IJsselmonde of de fietsroute langs de Rottemeren door het natuurgebied ten noorden van Rotterdam. Nu je in de buurt van Zeeland bent, kun je ook kiezen voor de fietsroute Zeeuws-Vlaanderen. Zie ook de andere fietsroutes in Zuid-Holland.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Ontdek IJsselmonde.

Beoordeel deze activiteit:
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]
The following two tabs change content below.

Mirre

Mirre is journalist, videoproducent en drone piloot. Al fietsend door Nederland verzamelt ze verhalen en beeldmateriaal van toeristische activiteiten en bezienswaardigheden. Op deze website wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Erop klikken en iets bestellen kost jou niets extra, maar de verkoper deelt een deel van de winst met De Nederlandse Toerist, waardoor deze website kan blijven bestaan. Volg jij ons trouwens al op social media?

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

2 Reacties

  1. Jaaaa, leuk! Ik heb naar een aantal plekken op de route al vaker gekeken, maar het is er nog niet van gekomen. Het lijkt zo dichtbij vanuit Den Haag, maar met het OV valt het soms toch tegen. Nou, wie weet in de zomer een keer, op de fiets, vanuit Barendrecht (als daar OV fietsen zijn) of Rotterdam een stukje.

Reageren