Eiland IJsselmonde was voor mij één grote verrassing. Dit zuidelijke deel van Rotterdam wordt omgeven door water en door natuurgebieden. Je kunt hier dus prima 44 kilometer door de natuur fietsen, zonder veel bebouwing tegen te komen. En kom je die wèl tegen, dan verrast IJsselmonde je met sfeervolle dorpen en een sprookjesachtig kasteel. Heb je onderweg zin in een wandeling? Ook voor wandelliefhebbers is dit eiland een waar paradijs. Dus wees welkom op eiland IJsselmonde en laat je verrassen!
De exacte fietsroute over IJsselmonde via knooppunten én de gpx vind je onderaan dit artikel.
Start van de fietstocht
Deze fietsroute begint op het station van Barendrecht. Als je met de auto komt, dan kun je op het parkeerdek boven het station parkeren. Vanaf de helling zoef je naar beneden. Dat is pas een goed begin!
Barendrecht
Wist je dat Barendrecht een hele gezellige dorpskern heeft? Die kom je pas tegen als je al even onderweg bent, maar het is de moeite waard om hier in het oude dorpscentrum te beginnen met een kopje koffie.
Ik fiets door naar het Vrijenburgbos, waar enkele zwemvijvers zijn. Er is een strandje voor mensen en een aparte zwemvijver voor honden. Lekker om hier bij mooi weer even een verfrissende duik te nemen.
Zodra ik Barendrecht uit fiets, kom ik in een prachtig natuurgebied van eiland IJsselmonde terecht dat dient als een natuurlijke buffer voor als het water stijgt. Het houdt ook water vast voor tijden van droogte. Aan de zuidkant ervan grazen Schotse Hooglanders en er vliegen vlinders, insecten en vele soorten vogels rond.
In deze zogenaamde blauwe verbinding kun je wandelen, fietsen, op expeditie, kajakken, skaten en struintochten doen.
Hoeves en pompoenen
Het volgende moment fiets ik door een prachtig boerenlandschap, waar naast oude Hoeves koolzaad en pompoenen groeien. Na knooppunt 93 is er een Theeschenkerij: De Buytenhof.
Het kasteel van Rhoon
Over een schattig dijkje met daarop de mooiste huizen fiets ik richting Rhoon. In het dorp sla ik rechtsaf richting het kasteel van Rhoon voor een mooie, korte herfstwandeling over het landgoed. Eén van de highlights op eiland IJsselmonde! De bomen hebben er al bonte kleuren gekregen, dus het is een lust voor het oog.
Op de terugweg is het tijd voor een pauze. Ik zal niet de eerste zijn die de vingers aflikt bij de gebakjes en bonbons van Chocolaterie Seip! Ik neem een gebakje mee, maar je kunt ook plaatsnemen aan één van de tafeltjes in het knusse atelier.
De Rhoonse Grienden
Daarna steek ik linksaf het natuurgebied De Rhoonse Grienden in. Dit gebied leent zich uitstekend voor een wandeling van 1 tot wel 15 kilometer, dus stap vooral even af en kijk bij StripeAway voor meer wandelinspiratie.
Ik rol rustig verder naar het volgende natuurgebied: Oude Maas, waar ik langs de gelijknamige rivier een stukje over de LF Maasroute fiets.
Carnisse Grienden
Eén van de hoogtepunten tijdens deze tocht is een wandeling van 1,5 à 2,5 kilometer door de Carnisse Grienden, die start bij de parkeerplaats vlak voor knooppunt 15. Het is bijna niet te beschrijven hoe mooi het hier is. Een smal wandelpad loopt tussen knotwilgen door, die middenin een moeraslandschap staan. Er is riet, springbalsemien en hartvormige klimop. Af en toe een bruggetje of een doorkijkje naar de Oude Maas met daarop imposante vrachtschepen die traag voortbewegen. Je kunt hier zelfs bevers tegenkomen. Een wandeling in dit gebied op eiland IJsselmonde is écht de moeite waard!
Tip: Een mooie wandeltocht kun je uitstippelen door middel van de Wandelknooppunten in dit gebied.
Gaatkensbult
Een klein stukje verderop ligt de Gaatkensbult. Vanaf het topje van de bult is te zien hoe dicht de natuur van eiland IJsselmonde bij de stad ligt. Bijzonder eigenlijk, want vanuit de stad ben je dus zomaar in de natuur, maar zodra je in de natuur bent lijkt de stad ineens héél ver weg.
Dit is een mooie plek om mijn gebakje van de chocolaterie op te eten. Het walnoten-carameltaartje bevat voldoende calorieën voor de tweede helft van deze fietstocht 😉
Landschapspark Zuidpolder
Heb je genoeg gefietst en gewandeld, dan is nu het moment om linksaf te slaan richting Theehuys Polderzicht (bijvoorbeeld voor een high tea) en door te fietsen naar het station in Barendrecht. Ga je rechtdoor, dan heb je nog 18 kilometer te gaan en fiets je onder andere langs landschapspark Zuidpolder langs de leuke huisjes van Heerjansdam.
Rivier de Devel
Verderop rijd ik door de polders langs de rivier de Devel. Een vlucht ganzen vliegt luidkeels voorbij. Hier was vroeger een sluis, een molen en zelfs een stoomgemaal, maar die zijn inmiddels afgebroken.
Ik neem de spoorbrug en zoef aan de andere kant hard naar beneden. Het is niet zo’n leuk stukje fietspad, maar de Waal en het Waalbos zijn de moeite waard. Even doortrappen dan maar. Langs de weg en dan dwars door park Sandelingen Ambacht, met een Italiaans restant temidden van het groen. Dus heb je trek gekregen of zin in koffie? bij Happy Italy hebben ze het allemaal.
Het Waaltje
Ik stuit op een dijkje met daarop een paar mooie dijkhuizen. Het moet een droom zijn om hier te wonen en lekker aan het water te kunnen zitten in die prachtige serre. Een klein bootje vaart voorbij over de rivier de Waal. Zo lieflijk als hier heb ik de rivier nog niet eerder gezien.
Dat gevoel klopt, want ‘het Waaltje,’ zoals deze dode rivierarm ook wel genoemd wordt, was ooit het westelijk deel van de grote rivier. De Waal is hier in 1332 ingedamd en nu kun je op de rustige zijtak varen, zwemmen en kanoën.
Ik trap mezelf en mijn fiets nogmaals omhoog tot boven de snelweg, laat vanaf het hoogste punt de wielen hun werk doen en ik wacht rustig totdat ik weer beneden ben. Door het schilderachtige dorp Rijsoord aan de Waal fiets ik naar het Waalbos.
Het Waalbos
De naam doet vermoeden dat het hier om een bos gaat, maar niets is minder waar. Er zijn weliswaar wat bomen, maar het is meer een soort polderlandschap. Het is er echter prachtig. Water, riet en weiland wisselen elkaar af en overal zijn dieren.
Er worden in dit gebied ook veel natuuractiviteiten georganiseerd, kijk vooral eens op de activiteitenkalender wat er allemaal te doen is.
Tot slot
Ik had van tevoren niet gedacht dat eiland IJsselmonde zó mooi zou zijn. Het ligt dan wel onder de rook van Rotterdam, maar de natuur is hier altijd dichtbij. Het moet een genot zijn om hier te wonen, maar ook voor de dagtoerist is hier voldoende te beleven. Dus trek eropuit en ontdek IJsselmonde zelf! Meer informatie vind je op de website: ontdekijsselmonde.nl.
De fietsroute
Deze route is te volgen via de fietsknooppunten, maar beter kun je de app van Route.nl downloaden of de GPX downloaden, want dan neem je nét even de mooiere paadjes. Dít is naar mijn mening de leukste fietsroute over eiland IJsselmonde. Knooppunten:
Station Barendrecht, 11, 99, 35, 36, 96, 93, 37, 2, kasteel van Rhoon, 1, 94, 25, 15, 28, 29, 92, 27, 17, 15, 16, 56, 29, 26, 30, station Barendrecht.
Verder fietsen
Wil je meer van IJsselmonde zien? Bekijk dan ook deze fietsroute door het westen van IJsselmonde. Niet op IJsselmonde, maar ook leuk is de fietsroute door natuurgebied de Rottemeren, ten noorden van Rotterdam. Bekijk ook de andere fietsroutes in Zuid-Holland.
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Ontdek IJsselmonde.
Georganiseerde fietsvakantie
Wil je op fietsvakantie, maar niet teveel tijd besteden aan het organiseren ervan? Specialisten hebben mooie fietsvakanties in Nederland en fietsvakanties in Europa voor je uitgestippeld. Bekijk deze prachtige fietsreizen en geniet van al het moois dat de diverse landen te bieden hebben!
Tip! Bekijk de fietsvakanties met vroegboekkorting:
• Fietsvakanties in Nederland
• Fietsvakanties in Europa
Mirre
Laatste berichten van Mirre (toon alles)
- Götakanaal: Het blauwe lint van Zweden [220km] - 3 december 2024
- De Turfroute fietsen [231km] - 1 juli 2024
- Fietsroute Vlieland: Uitwaaien op het Wad - 29 mei 2024