De Hoge Veluwe is een uniek natuurgebied waar je groot wild kunt spotten zoals edelherten en zwijnen. Ook is er een museum met de kunstverzameling van Anton en Helene Kröller-Müller en vele werken van Van Gogh. Het park is groot, maar bij de ingang van het park kun je gratis een fiets lenen om alle uithoeken van Nationaal Park de Hoge Veluwe te bekijken.

Ingang Hoenderloo

Nationaal Park de Hoge Veluwe is enorm. Je kunt er minimaal een hele dag spenderen. Het beste kun je rond zonsopkomst of zonsondergang komen, als je veel wilde dieren wilt spotten. Hier vind je veel groot wild zoals herten en zwijntjes. Ze worden binnen gehouden door hekken en wildroosters, dus ze leven hier in het semi-wild.

Er zijn drie ingangen tot het park: Bij Hoenderloo, Otterlo en Schaarsbergen. Wij betreden het park bij de ingang Hoenderloo.

Overnachten in de buurt van de Hoge Veluwe

Witte fietsen op de Hoge Veluwe

Iets voorbij de ingang staan honderden witte fietsen in rekken die je gratis kunt lenen. Fietsen is een goede manier om het park te verkennen. Er zijn behalve fietsen met kinderzitjes ook aangepaste fietsen, zie voor meer informatie daarover deze pagina van het park. Aan de rand van het park zijn overigens ook verhuurbedrijven waar je een (elektrische) fiets kunt huren.

Er zijn veel fietspaden in het park. Bij de ingang van het park hebben wij een plattegrond gekocht, waarop alle hoogtepunten van het park vermeld staan. Er ligt ongeveer 40 kilometer fietspad in het park. Ik heb deze fietsroute voor je uitgestippeld. Je fietst door bossen, parken en over zandverstuivingen.

Jachthuis St. Hubertus

Het echtpaar Anton en Helene Kröller-Müller heeft dit park aangelegd. Zij hadden een grote liefde voor natuur en voor de jacht en daarom hebben ze sinds 1909 een aantal stukken grond op de Veluwe aangeschaft. Met het oog op de jacht liet Anton er wilde zwijnen, edelherten, moeflons en zelfs kangoeroes los. Ook is hiervoor het Jachthuis Sint Hubertus gebouwd. Daar is nu ook een theekoepel te vinden.

St-Hubertus-jachthuis-Hoge-Veluwe-92

Het Kröller-Müller museum

Het hart van het Nationaal Park is het Kröller-Müller museum. Helene Kröller-Müller wijdde zich aan de kunst en bouwde een indrukwekkende kunstverzameling op. Ze verzamelde zo’n 800 schilderijen, 275 beelden, 500 tekeningen en 500 stuks kunstnijverheid. Veel van haar standbeelden kun je verspreid door het park tegenkomen, zoals deze raadsman:

Ze verzamelden ook vele werken van Van Gogh. Om haar liefde voor de kunst te delen, wilde ze een museum laten bouwen. Het huidige Kröller-Müller museum staat er nog steeds.

In de tuin van het museum is een beeldentuin, maar ook op andere plekken in het park kun je beelden zien.

Het Otterlose zand

Tijdens het fietsen op de Hoge Veluwe kom je geheid over het Otterlose zand. Dit is een grote zandverstuiving. Er loopt een fietspad overheen en vanaf een picknickbankje kun je genieten van de natuur en van het gigantisch hoge standbeeld van Generaal De Wet.

Wilde zwijnen

We zijn hier natuurlijk ook naartoe gekomen om herten en zwijnen te zien en bij een bezoek aan de Hoge Veluwe krijg je er geheid een paar te zien. Wij zien vlakbij ingang Hoenderloo in de namiddag al een groepje edelherten en later een specht met een nest.

Edelherten-op-de-Hoge-Veluwe-121
Edelherten op de Hoge Veluwe.
Park-de-Hoge-Veluwe-specht-169
Specht.

Maar vooral rond zonsopkomst en zonsondergang komen de wilde dieren tevoorschijn. Zwijntjes zijn het beste te spotten in het bos en herten zie je vaak aan de bosrand. In plaats van op de fiets, is het nu misschien handiger om met de auto het nationaal park in te gaan. Je kunt dan namelijk grotere afstanden afleggen en bovendien ben je vrij geruisloos, waardoor je de dieren niet verstoort.

Hoge-Veluwe-zwijnen-139
Zwijntjes in het bos.

Al gelijk bij de ingang zien we een rijtje auto’s stilstaan langs de kant van de weg. Ernaast zitten een heleboel (voornamelijk) mannen met camera’s en lange lenzen. Hier moet iets aan de hand zijn! En ja hoor – we zien vier zwijntjes, met vijf jongen!! De kleine zwijntjes in ‘gestreepte pyjama’s’ hebben zo’n goede schutkleur dat ze bijna niet te zien zijn in het bos. Ze laten ons niet door ons storen en scharrelen lekker door.

Park-de-Hoge-Veluwe-zwijntjes-163
Zwijntjes.

Edelherten op de Hoge Veluwe

We rijden rond zonsondergang een paar uur door het park heen. Her en der zien we een eenzaam ree of een zwijntje dat met de staart omhoog tussen de bosjes verdwijnt.

Plotseling. zien we een enorme stoet auto’s voorbij komen. We hebben de indruk dat het de fotografen zijn, dus. we gaan er snel achteraan. We rijden het halve park door en worden beloond: Tegen de bosrand aan staat een groep van wel 40 edelherten!

Hoge-Veluwe-edelherten-183
Een hele groep edelherten aan de bosrand.
Hoge-Veluwe-edelherten-186

Jammer genoeg heb ik niet zo’n grote cameralens als zij, maar het uitzicht is fantastisch! Dit is de perfecte afsluiter van onze dag!

Overnachten op de Veluwe

Vlakbij de ingang Hoenderloo kun je ook kamperen in Nationaal Park de Hoge Veluwe. Je hoeft voor het kamperen niet te reserveren, er is doorgaans genoeg plek.

Overnachten in de buurt van de Hoge Veluwe

Wij stonden iets verderop met ons tentje op camping de Pampel in Hoenderloo. Dit is een gezellige familiecamping met rustige bosrijke kampeerplaatsen, maar ook diverse faciliteiten zoals speelterreinen, een winkel, springkussens, skelterverhuur en een waterpark.

We sluiten onze dag op de Hoge Veluwe. af met een ijsje bij IJs van Co in Hoenderloo, een ijssalon die claimt het beste ijs van de Veluwe te hebben. Als je de enorme rij voor de deur ziet staan, dan krijg je al snel de indruk dat vele mensen die mening delen. Het ijs vonden wij inderdaad verrukkelijk, vooral omdat ze er verse aardbeien en slagroom bij serveren. En na een dag fietsen op de Hoge Veluwe hebben we dit wel verdiend 😉

IJs-van-Co-Hoenderloo-130

Met dank aan Diana van StripeAway voor het leuke weekend in Hoenderloo!

The following two tabs change content below.

Mirre

Mirre is journalist, videoproducent en drone piloot. Al fietsend door Nederland verzamelt ze verhalen en beeldmateriaal van toeristische activiteiten en bezienswaardigheden. Volg jij ons al op social media?

Write A Comment