De Hoge Veluwe is een uniek natuurgebied waar je groot wild kunt spotten zoals edelherten en zwijnen. Daarnaast is er de kunstverzameling van Anton en Helene Kröller-Müller met vele werken van Van Gogh. Het park is groot, dus in plaats van te wandelen raad ik je aan een witte fiets te lenen bij de ingang van het park. Er is een mooie fietsroute op de Hoge Veluwe waarbij je in één dag een groot deel van het park kunt zien. Heb je aan een dag niet genoeg? Dan kun je ook kamperen in het park de Hoge Veluwe!

Ingang Hoenderloo

Wij betreden het park bij de ingang Hoenderloo. Hier is een ticket office (je kunt ook online je tickets kopen), een slagboom en een wildrooster. Dit om te voorkomen dat de vele herten en zwijnen die in het park leven, de dorpen in trekken.

Hoge-Veluwe-Ingang-Hoenderloo-77
Hoge-Veluwe-Hoenderloo-ingang-79

Het nationale park de Hoge Veluwe is enorm. Je kunt er minimaal een hele dag in spenderen. Bovendien loont het om de zogenoemde “gouden uurtjes” mee te pakken: Rond zonsopkomst en zonsondergang komen de wilde dieren tevoorschijn.

Witte fietsen op de Hoge Veluwe

Iets voorbij de ingang staan honderden witte fietsen in rekken. Fietsen is een goede manier om het park te verkennen, omdat het zo’n groot gebied is en je op de fiets veel kunt zien. Bij de ingangen van het park vind je de zogenaamde ‘witte fietsen’ die je gratis kunt lenen (of je neemt je eigen fiets mee). Er zijn behalve fietsen met kinderzitjes ook aangepaste fietsen, zie voor meer informatie deze pagina van het park. Aan de rand van het park zijn overigens ook verhuurbedrijven waar je eventueel een elektrische fiets kunt huren.

Witte-fietsen-Hoge-Veluwe-83

Het fietspad

Er zijn diverse fietsroutes door het park de Hoge Veluwe. Bij de ingang van het park hebben wij een plattegrond gekocht, waarop alle highlights van het park vermeld staan.

Fietsen op de Hoge Veluwe fietsen-88

Er ligt ongeveer 40 kilometer fietspad in het park. Je komt er door bossen, parken en over zandverstuivingen.

Hoge-Veluwe-193

Jachthuis St. Hubertus

Het echtpaar Anton en Helene Kröller-Müller had een grote liefde voor natuur en voor de jacht en heeft sinds 1909 steeds meer stukken grond op de Veluwe aangeschaft. Met het oog op de jacht liet Anton er wilde zwijnen, edelherten, moeflons en zelfs kangoeroes los. Ook is hiervoor het Jachthuis Sint Hubertus gebouwd.

St-Hubertus-jachthuis-Hoge-Veluwe-92

Het Kröller-Müller museum

Het hart van nationaal park de Hoge Veluwe is het Kröller-Müller museum. Helene Kröller-Müller wijdde zich aan de kunst en bouwde een indrukwekkende kunstverzameling op. Ze verzamelde zo’n 800 schilderijen, 275 beelden, 500 tekeningen en 500 stuks kunstnijverheid. Veel van haar standbeelden kun je verspreid door het park tegenkomen, zoals deze raadsman:

Hoge-Veluwe-standbeeld-de-Raadsman-95
Hoge-Veluwe-De-raadsman-96

Ze verzamelden ook vele werken van Van Gogh. Om haar liefde voor de kunst te delen, wilde ze een museum laten bouwen. Het huidige Kröller-Müller museum staat er nog steeds.

Dag 5_046
Dag 5_051

In de tuin van het museum is een beeldentuin, maar ook elders in het park kun je beelden zien.

Het Otterlose zand

Tijdens het fietsen op de Hoge Veluwe kom je geheid over het Otterlose zand. Dit is een grote zandverstuiving. Er loopt een fietspad overheen en vanaf een picknickbankje kun je genieten van de natuur en van het gigantisch hoge standbeeld van Generaal De Wet.

Fietsen op de Hoge Veluwe, het Otterlose zand 112
Standbeeld-Christiaan-de-Wet-op-de-Hoge-Veluwe-99
Hoge-Veluwe-100

Wilde zwijnen

We zijn hier natuurlijk ook naartoe gekomen om herten en zwijnen te zien en bij een bezoek aan de Hoge Veluwe krijg je er geheid een paar te zien. Wij zien vlakbij ingang Hoenderloo in de namiddag al een groepje edelherten en later een specht met een nest.

Edelherten-op-de-Hoge-Veluwe-121
Edelherten op de Hoge Veluwe.
Park-de-Hoge-Veluwe-specht-169
Specht.

Maar vooral rond zonsopkomst en zonsondergang komen de wilde dieren tevoorschijn. Zwijntjes zijn het beste te spotten in het bos en herten zie je vaak aan de bosrand. In plaats van op de fiets, is het nu misschien handiger om met de auto het nationaal park in te gaan. Je kunt dan namelijk grotere afstanden afleggen en bovendien ben je vrij geruisloos, waardoor je de dieren niet verstoort.

Hoge-Veluwe-zwijnen-139
Zwijntjes in het bos.

Al gelijk bij de ingang zien we een rijtje auto’s stilstaan langs de kant van de weg. Ernaast zitten een heleboel (voornamelijk) mannen met camera’s en lange lenzen. Hier moet iets aan de hand zijn! En ja hoor – we zien vier zwijntjes, met vijf jongen!! De kleine zwijntjes in ‘gestreepte pyjama’s’ hebben zo’n goede schutkleur dat ze bijna niet te zien zijn in het bos. Ze laten ons niet door ons storen en scharrelen lekker door.

Park-de-Hoge-Veluwe-zwijntjes-163
Zwijntjes.
Jonge-zwijntjes-op-de-Hoge-Veluwe-136
Ze hebben net jongen gekregen!
Hoge-Veluwe-jonge-zwijntjes-159
Herkenbaar aan de ‘gestreepte pyjama’s’
Hoge-Veluwe-zwijn-145
Jonge-zwijntjes-op-de-Hoge-Veluwe-131

Edelherten op de Hoge Veluwe

We rijden rond zonsondergang een paar uur door het park heen. Her en der zien we een eenzaam ree of een zwijntje dat met de staart omhoog tussen de bosjes verdwijnt.

Hoge-Veluwe-park-181
Park-de-Hoge-Veluwe-Ree-177
Een edelhert.

Plotseling. zien we een enorme stoet auto’s voorbij komen. We hebben de indruk dat het de fotografen zijn, dus. we gaan er snel achteraan. We rijden het halve park door en worden beloond: Tegen de bosrand aan staat een groep van wel 40 edelherten!

Hoge-Veluwe-edelherten-183
Een hele groep edelherten aan de bosrand.
Hoge-Veluwe-edelherten-186

Jammer genoeg heb ik niet zo’n grote cameralens als zij, maar het uitzicht is fantastisch! Dit is de perfecte afsluiter van onze dag!

Overnachten op de Veluwe

In het Nationaal Park ligt, bij de ingang Hoenderloo, een kampeerterrein. Je hoeft voor het kamperen niet te reserveren, er is doorgaans genoeg plek. Kijk voor meer informatie op de website van het kampeerterrein.

Wij stonden iets verderop met ons tentje op camping de Pampel in Hoenderloo.

Camping-de-Pampel-198_1

Camping de Pampel in Hoenderloo is een gezellige familiecamping met rustige bosrijke kampeerplaatsen, maar ook diverse faciliteiten zoals speelterreinen, een winkel, springkussens, skelterverhuur en een waterpark.

Koken op een gasstelletje van Primus-11
We koken op ons eigen gasstelletje van Primus.
Zingende-Vink-203_1
Een zingende vink.
Caming-de-Pampel-2-24_1
Onze tentjes op camping de Pampel in een bosrijke omgeving, vlakbij de ingang Hoenderloo van het park Hoge Veluwe.

Wil je liever ergens anders overnachten? Ik heb de leukste logeeradressen en kortingscodes voor je verzameld op de pagina: Overnachten.

IJs van Co

We sluiten onze dag op de Hoge Veluwe. af met een ijsje bij IJs van Co in Hoenderloo, een ijssalon die claimt het beste ijs van de Veluwe te hebben. Als je de enorme rij voor de deur ziet staan, dan krijg je al snel de indruk dat vele mensen die mening delen. Het ijs vonden wij inderdaad verrukkelijk, vooral omdat ze er verse aardbeien en slagroom bij serveren. En na een dag fietsen op de Hoge Veluwe hebben we dit wel verdiend 😉

IJs-van-Co-Hoenderloo-130

Met dank aan Diana van StripeAway voor het leuke weekend in Hoenderloo!

The following two tabs change content below.

Mirre

Mirre is journalist, videoproducent en drone piloot. Al fietsend door Nederland verzamelt ze verhalen en beeldmateriaal van toeristische activiteiten en bezienswaardigheden. Op deze website wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Erop klikken en iets bestellen kost jou niets extra, maar de verkoper deelt een deel van de winst met De Nederlandse Toerist, waardoor deze website kan blijven bestaan. Volg jij ons trouwens al op social media?

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

Reageren