De ‘Route vol Verwondering’ neemt je mee op reis langs meer dan 30 ‘verwonder-locaties’ in Zuid-Limburg. Via de website kun je tijdens de fietsroute digitaal binnenkijken bij kastelen, kerken en kapelletjes. Onderweg vertelt een audiotour je meer over de geschiedenis en de wonderlijke voorvallen op deze plek. Fiets in de buurt van Sittard door het prachtige Limburgse land en laat je verwonderen!
Het wonder van Sittard
Volgens de verhalen is in Sittard iets wonderlijks gebeurd. In 1866 was een leerling samen met de nonnen in het klooster aan het handwerken en ze verslikte zich in een naald. De naald kwam vast te zitten in haar keel en ze kregen hem er niet meer uit. De nonnen waren bang dat de leerling een ontsteking zou krijgen en dood zou gaan, dus ze besloten om voor haar te bidden. Dat hielp! De leerling hoestte de naald op en overleefde het voorval.

Zo zijn er talloze ‘wonderlijke’ verhalen in Zuid-Limburg en daarom is de ‘Route vol Verwondering‘ in het leven geroepen. Een fietsroute bestaande uit twee lussen van zo’n 50 kilometer met kasteel Limbricht als middelpunt. Via de app worden op meer dan 30 locaties verhalen verteld én kun je binnen kijken door middel van een 360-graden tour.
Dag 1 op de Route vol Verwondering – de Noord-Lus
Vanuit Sittard vertrek ik in westelijke richting naar het startpunt bij kasteel Limbricht. Akkerlanden staan vol met milieuvriendelijk geteelde gerst voor lokale bieren en er staan koeien in de wei. Het is perfect fietsweer vandaag. Niet te warm, maar wel zonnig.
Elke zaterdag wordt een rondleiding gegeven door het 17e eeuwse kasteel Limbricht, maar helaas is het vandaag woensdag dus kan ik het kasteel alleen maar van buiten zien. Gelukkig biedt de website uitkomt. Daar is veel informatie te vinden over het kasteel.
Bij het kasteel staat een podium opgesteld voor het theaterstuk dat hier vanavond wordt opgevoerd. Het gaat over ‘de laatste heksenjacht van Nederland’ op Entgen Luyten, die hier in de kerker heeft gezeten.
Ik drink een cappuccino op de binnenplaats en bezoek dan het naastgelegen Salviuskerkje, met bijzondere 13e eeuwse schilderingen en een uit Maaskeien opgetrokken muur. Het kerkje is gesloten, maar op de website van de Route vol Verwondering staat een link naar een audiotour en 360 graden beelden van de binnenkant van de kerk.


Uitbundige natuur
Tussen de bomen zingen vinken hun lied. Ik stap op de fiets en begin de Noord-lus van de fietsroute in totale stilte. Toepasselijk, want vanuit die stilte vallen me de meeste dingen op. Zo staan er papavers in de berm en speur ik de graanvelden af naar de korenwolf, een piepkleine hamster die alleen in dit deel van ons land voorkomt.


Susteren
Dan kom ik aan in Susteren, bij het smalste stukje Nederland. Het is nog geen 5 kilometer als je dwars door Zuid-Limburg van België naar Duitsland wilt lopen. Mocht je de wandeling willen maken, dan kom je door een prachtig stukje natuur genaamd ’t Hout. De route eindigt bij het Westzipfel Punkt, het meest westelijke punt van Duitsland.

Verderop staat tussen drie oude lindebomen een klein kapelletje ter ere van Onze Lieve Vrouw van Lourdes. Zoals op zoveel plekken in deze regio kapelletjes staan, is deze gebouwd omdat iemand hier naar verluidt op een wonderlijke manier genezen is van een ziekte. Ook staat in Susteren de Sint-Amelbergabasiliek, met een schatkamer met onder andere voorwerpen van Zwentibolt, de eerste koning op Nederlands grondgebied. Elke 7 jaar is er in Susteren een religieus feest met een reliekenstoet (processie) waar zo’n 30.000 mensen op af komen en een openluchtspel. Toevallig vindt het dit jaar plaats van 26 augustus tot en met 11 september 2022.
IJzerenbosch
Aan de bosrand is het gezellig druk op het terras van Koffiehuis & Brasserie Het IJzerenbos. Smakelijke Limburgse vlaaien en appeltaarten worden op de tafels gezet en ook voor een uitgebreide lunch of diner is men hier aan het juiste adres.

Ik fiets verder, door een landschap waar het gras overloopt in akkerland en de akkers in een weelderig bos. Er is een uniek kalkmoeras aangelegd waar nu diersoorten leven zoals boomkikkers en grootoorvleermuizen.

Langs abdij Lilbosch rijd ik verder naar Echt, waar het Museum van de Vrouw een fototentoonstelling heeft met beelden uit de regio. Volgende maand staat het continent Afrika er centraal en vanaf januari is er een tentoonstelling over vrouwen in de criminaliteit.

Voorbij Roosteren fiets ik de dijk op en hoor ik het schrille gekwetter van scholeksters. Aan de andere kant van de dijk stroomt de Maas vandaag rustig binnen zijn oevers. Er staat een uitkijktoren van Natuurmonumenten met de tekst ‘Het mooiste geluid in de natuur is de stilte’. Ik hoor in de verte het ruisen van een weg, maar verder alleen de vogels en de wind die door de boomtoppen waait. De laaghangende zon werpt een extra mooi licht op de kleurrijke natuur. Het is tijd om terug te keren naar Sittard, waar ik vanavond verblijf.

Sittard
Het verhaal over het wonder van Sittard, waar ik je eerder over vertelde, ging al snel de ronde in heel Nederland én daarbuiten. Van heinde en verre kwamen pelgrims naar Sittard in de hoop zelf ook zo’n wonder mee te maken. De nonnen begonnen tegeltjes te verkopen. Voor éénieder die een tegeltje kocht, zouden ze bidden. Er kwamen wel duizenden pelgrims per dag naar Sittard en die moesten allemaal ergens eten en slapen. Daarom werden er veel hotels, restaurants en cafés gebouwd.

Vandaag de dag kun je nog altijd genieten van het gezellige stadscentrum dat destijds ontstaan is. Ook kun je er rondkijken in oude kloostertuinen of een wandeling maken langs de hoge stadsmuur. In de basiliek van Sittard zijn de vele tegeltjes te bewonderen die de pelgrims kochten in de hoop op een wonder.



Restaurant Luna in Sittard
Ik sluit deze eerste dag op de Route vol Verwondering af in de Zevende Hemel. Op de gezellige Markt van Sittard zit restaurant LUNA, een gastvrije plek met veel vegetarische en veganistische opties. De gevulde paprika met couscous, vegan feta, granaatappelpitjes, ruola en geroosterde amandel is echt een smaaksensatie, en dan heb ik het nog niet eens gehad over de cocktails en desserts die tot in de perfectie gemaakt zijn. Deze plek tovert geheid een grote glimlach op je gezicht.


Casa Mia in Sittard
Vannacht logeer ik bij B&B Casa Mia, in het kleinste kasteeltje van Nederland. Het werd gebouwd door een wijnhandelaar die zijn vrouw een plezier wilde doen door een ‘kasteel van een huis’ voor haar te bouwen. Officieel mag het dan nog geen kasteel heten, dat mag pas als er blauw bloed heeft gelogeerd. Maar het ‘kasteel van een huis’ kreeg wel een koetshuis en een echte ophaalbrug over de beek.
Een tijdje later sloeg het noodlot toe, en kwam de wijnhandelaar te overlijden. De weduwe trouwde later met een graaf en werd dus gravin, waardoor ze in een hogere klasse terecht kwam. Ze ontmoette daardoor belangrijke mensen en zelfs een keer koningin Wilhelmina en prins Hendrik. Ze nodigde prins Hendrik uit om naar Sittard te komen en dat deed hij. Sinds een echte prins in het huis gelogeerd heeft, mag het officieel een kasteel heten!

Veel facetten aan de kamer refereren aan de boeiende historie van het kasteeltje. Er hangen foto’s van de straat met het kasteel zoals het er vroeger uitzag, er hangt een wapen boven het bed en natuurlijk een foto van prins Hendrik. Ook leuk om te weten is dat in deze straat het geboortehuis van cabaretier Toon Hermans stond.
Tip: Wil je meer zien en doen in Sittard? Bekijk dan deze leuke tips met wat te doen in Sittard.
Dag 2 op de Route vol Verwondering – de Zuidlus
De Zuid-Lus van de Route vol Verwondering begint ook bij kasteel Limbricht, maar je kunt hem op elk punt op de route oppakken. Ik start de fietsroute vandaag in Sittard.
Limburgse vlaai
Door de ‘geheime tuinen’ en het Stadspark fiets ik de stad uit. Ik volg de Geleenbeek die door het park slingert. Verderop staat een oude watermolen met daarnaast restaurant De Vief Heringe, waar ik een cappuccino en een punt abrikozenvlaai bestel om de dag mee te beginnen. Het is mijn eerste vlaai hier in Limburg, en hij smaakt heerlijk!

Ik fiets verder door het park, door korenvelden (ik ben nog steeds op zoek naar de korenwolf), langs het stadje Geleen en een oude fabriek in Daniken. En dan het Limburgse Heuvelland in.

Het Limburgse Heuvelland
Hier is totale verstilling. Een snuivend paard. Zwaluwen die laag boven het koren vliegen. Tussen de wijnranken zit een buizerd waakzaam op een paal, op zoek naar een prooi.


Op de achtergrond staat een kerk. Oh ja, de kerk! Ik fiets niet voor niets op de Route vol Verwondering, maar ik vraag me voorzichtig af of de stilte van een kerkbezoek nodig is wanneer je in deze totale oase van rust en bezinning verkeert.
Ik klim omhoog richting Schinnen, waar een oude Romeinse handelsweg lag en waar je nog enkele vakwerkhuizen kunt zien. En dan suis ik met 40 kilometer per uur naar beneden, tijdens een welverdiende afdaling die uitkomt bij kasteel Terborg.


Er is een terras en ook een Bed&Breakfast, maar ik heb net nog pauze gehad dus ik rijd door naar het Stammenderbos. Hier leeft het -in Nederland zeldzame- vliegend hert, een kever van meer dan 9 centimter met een soort gewei op zijn hoofd. Via een spannend bospaadje kom ik terecht bij de St. Annakapel. Een klein bordje zegt ‘Pelgrimsroute naar Santiago’, iets wat al jaren tot de verbeelding spreekt. Dit is dus een beetje hoe het voelt om op de route naar Santiago te zijn!



Bij de kapel liggen oeroude stenen die de historie van het Zuid-Limburgse landschap weergeven, met informatiebordjes erbij. Het gaat onder andere over het Krijt onder onze voeten, maar daarover vertel ik je meer in het volgende artikel: “Fietsen door het Krijt”.
Winandus van Elsloo
Via Beek volg ik de fietsroute naar Catsop, waar midden op het kruispunt een heel mooi kapelletje staat. De schilderingen op het plafond zijn prachtig en vertellen het verhaal van Winandus van Elsloo. Volgens het verhaal ging hij op bedevaart naar Jeruzalem. Zijn vrienden wilden de volgende dag, op Paasdag, weer terug reizen, maar hij vond dat niet respectvol tegenover God. Daarom vertrok hij pas een dag later en hij had haast om zijn vrienden in te halen. Een ruiter bood hem een lift aan en hij was nog thuis vóórdat zijn vrienden daar aankwamen. Dat moest wel een wonder zijn, dat te danken was aan het feit dat hij God had geëerd!


Na dit mooie verhaal strijk ik neer in de bloemrijke tuin van IJsboerderij Catsop voor een bakje vers schepijs en dan is het tijd om door te fietsen naar kasteel Elsloo. In het heuvelachtige parkbos rondom het kasteel staat een oud theehuisje met uitzicht op de Maas. Voor wandelaars is hier een gedichtenroute van zo’n 6 kilometer.

Elsloo
In het Streekmuseum Elsloo kom je meer te weten over het stroomgebied van de Maas. De Maas staat nu laag, maar dat is niet altijd zo geweest. Door hevige regenval is de rivier weleens overstroomd en van koers veranderd, waardoor zowel het kasteel als de kerk in Elsloo onder water kwamen te staan. De kerk is bovenop de heuvel herbouwd, vlak naast het Streekmuseum. Ook staat er een Schippershuis uit de 17e eeuw, dat door een Maasschipper in de Maasstijl werd gebouwd: baksteen is in de muur afgewisseld met mergelsteen.

Kasteel Stein
Ik fiets een rondje om kasteel Stein heen. Via de app ArcheoRoute Limburg brengt een archeoloog de geschiedenis van deze plek tot leven. Er staat een ‘witte toren’ op een eilandje middenin de slotgracht en in de kasteelruïne is momenteel een tentoonstelling over het leven van vroeger, aan de hand van schilderijen van Pieter Bruegel. Verderop in het dorp vind je ook nog het Museum voor Grafcultuur, over verschillende periodes vanaf de Steentijd.

Kunst langs de Maas
Nu ik de Maas heb gevonden, volg ik haar een tijdje langs de oostelijke oever naar het noorden. Bij Berg staat een enorm kunstwerk opgesteld. Het is een gigantische bank, een kunstwerk dat bedoeld is voor fietsers die even uit willen rusten. Ik heb de bank helemaal voor mezelf en in het zonnetje geniet ik van de veerpont die fietsers en wandelaars (en automobilisten) heen- en weer vaart tussen Nederland en België. Mijn gedachten dwalen af naar een jaar geleden, toen ik mijn fietsroute dwars door Vlaanderen eindigde in Maasmechelen. Dat is hier niet ver vandaan!

Het begint al avond te worden en de fietspaden worden steeds rustiger. Dit vind ik altijd zo’n heerlijk moment, mede doordat de kleuren van het landschap mooier worden door de laaghangende zon. Ik geniet van de Maasvallei met daarin koeien en Konikpaarden. Het is hier niet alleen een paradijs voor fietsers. Ook wandelaars genieten hier van het unieke rivierlandschap.

Als je zo verwonderd bent door de Maas, dan vergeet je zomaar om naar rechts te kijken, en vlak voor Obbicht het stralend witte kasteel te aanschouwen. Verderop staat nog een Maaskunstwerk en dan buigt de weg af naar rechts en fiets ik terug richting de historische stad Sittard, waar het wonder van de nonnen nog altijd tot de verbeelding spreekt.
Praktische tips en route
- De fietsroute: Route vol Verwondering
- Overnachten: B&B Casa Mia in Sittard
- Diner: LUNA in Sittard
- Ik ben de route gestart bij kasteel Limbricht, waar je ook de auto kunt parkeren, maar je kunt de fietstocht bij elk gewenst punt op de route starten.
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Visit Zuid-Limburg. Ik fietste nog een andere prachtige route in de omgeving: De 2-daagse fietsroute Valkenburg. Bekijk ook de andere fietsroutes in Zuid-Limburg.
Georganiseerde fietsvakantie
Wil je op fietsvakantie, maar niet teveel tijd besteden aan het organiseren ervan? Specialisten hebben mooie fietsvakanties in Nederland en fietsvakanties in Europa voor je uitgestippeld. Bekijk deze prachtige fietsreizen en geniet van al het moois dat de diverse landen te bieden hebben!

Tip! Bekijk de fietsvakanties met vroegboekkorting:
• Fietsvakanties in Nederland
• Fietsvakanties in Europa


Mirre
Laatste berichten van Mirre (toon alles)
- Götakanaal: Het blauwe lint van Zweden [220km] - 3 december 2024
- De Turfroute fietsen [231km] - 1 juli 2024
- Fietsroute Vlieland: Uitwaaien op het Wad - 29 mei 2024
10 Reacties
De naam doet zo te zien wel eer aan. Wat een mooie en afwisselende route zeg. Limburg heeft zo veel toffe plekjes om te ontdekken.
Wat een super leuke en afwisselende route zeg! Het is ook echt erg, maar ik ben op 1x Maastricht na, nog nooit in Limburg geweest. En dat terwijl Limburg mij echt een mooi stukje Nederland lijkt, met alle leuke stadjes en dorpen en de heuvels. Deze fietsroute geeft volgens mij een mooie indruk ook van wat Limburg te bieden heeft
Absoluut! Het is een heel ‘ander’ stukje Nederland, prachtig en vol mooie verhalen! Een echte aanrader dus.
Ik heb het op Instagram ook al gezegd, maar wat een leuke route! Ik herken veel plekken uit de tijd dat ik in Maastricht woonde, en hier veel fietste. Maar ik zie ook veel plekjes waar ik nooit ben geweest.
Leuk dat je veel plekken herkent, maar er blijft gelukkig ook nog veel te ontdekken over!
Zo veel leuke verhalen! Lijkt me echt een prettige en mooie route om uit te proberen!
Wat een mooie tocht maakte jij. Die nonnen hebben dat slim aangepakt. Met hun wonder en hun tegeltjes halen ze er een flinke duit uit. ☺️
En zo een leuke verhaaltjes dat je hier bij schreef. Leuk om te lezen
Dankjewel en ja, ze hebben het inderdaad heel slim aangepakt! Haha. Altijd bijzonder om dit soort verhalen tijdens een tocht ’tegen te komen’!
Lijkt me super om deze te fietsen, vooral de zuidlus. Ik hou van het heuvelachtige, ondanks dat het soms flink trappen is. Vorig jaar heb ik met onze oudste een fietstocht rond Brunssum gemaakt.
Wat leuk, een route opgeleukt met verhalen! Hoewel ze wat sterk zijn, geeft het toch een leuke extra dimensie aan je tocht. Heb je het vliegend hert nog gezien?