De meanderende Elbe is deze week onze leidraad door een sprookjeslandschap vol met heuvels, wijnranken en kastelen. We fietsen langs de Elbe, vanuit Dresden een stukje naar de wonderlijke stad Meißen in het noorden en daarna naar het Elbsandsteingebergte in het zuiden. Een fietstocht van 3 dagen, maar we hebben het gevoel een eeuwigheid weg te zijn in het prachtige ‘Elbland‘.
De link naar de routebeschrijving vind je onderaan dit artikel. Wil je liever een georganiseerde fietsreis boeken? Bekijk dan de fietsvakanties in Europa en de fietsvakanties in Nederland.
Met de trein naar Dresden
Onze trein vertrekt al vroeg uit Nederland, opdat we een beetje op tijd aankomen in het oosten van Duitsland. We hebben een ticket naar Dresden, met maar één overstap in Berlijn. Eigenlijk is het reizen met de trein best ideaal! We kletsen wat met mede-passagiers, kijken uit het raam naar het veranderende landschap en we spelen spelletjes. Voordat we het weten zijn we al in Dresden.
Het hippe deel van Dresden
Van de lange reis hebben we trek gekregen, dus we gaan eropuit om het hippe ‘Dresden Neustadt’ te verkennen. We eten in een trendy steegje met mooie muurschilderingen, genaamd de Kunsthofpassage en we eten er iets te kleine hapjes uit potjes bij Lila Soße. Daarna gaan we verder en lopen we door een super leuke wijk waar mensen in barren en op terrassen zitten. Op de hoek zit de gezellige ‘Biergarten’ Katy’s Garage, waar we cocktails bestellen omdat het happy hour is.
We logeren vanavond bij Mezcalero, een super leuk hotel met een Mexicaans thema. De muren zijn beschilderd met taferelen van Día de los Muertos en ook in de kamers is veel aandacht besteed aan de details. Ik had ooit een droom om een hostel te beginnen, en zoiets had ik ook wel willen maken! Het is een hotel, een hostel en er zijn ook appartementen om in te overnachten. Drie in één dus!
Op de fiets langs de Elbe
Dan is het eindelijk zover: Vandaag beginnen we onze fietstocht langs de Elbe. We fietsen een deel van de ruim 1300 kilometer langs de Elbe, die je van het Reuzengebergte in Tsjechië naar de Noordzee voorbij Hamburg voert. Wij blijven dit weekend in de buurt van Dresden, zodat we wat meer tijd hebben om deze regio te verkennen.
We beginnen met deze route, die gemakkelijk te openen is in een app. Maar eigenlijk heb je de app niet nodig want je volgt steeds de rivier en bovendien is de weg goed aangegeven met bordjes. AugustusTours regelt in deze buurt de fietsreizen en zij hebben onze huurfietsen afgeleverd bij het hotel, dus we kunnen meteen vertrekken.
Het ‘oude’ deel van Dresden
We steken de brug over naar de ‘oude’ binnenstad van Dresden. Ik zet ‘oud’ tussen aanhalingstekens, want Dresden is bijna helemaal platgebombardeerd in de Tweede Wereldoorlog en daarna steen voor steen weer opgebouwd. En met succes! Het is vanaf de brug al een spectaculair gezicht. De Frauenkirche en de toren van het paleis maken indruk.
Verderop is er de Fürstenzug, de “Optocht der Vorsten”, een 102 meter lange afbeelding, geschilderd op porselein uit Meißen, een stad ten noorden van Dresden. Er zijn in totaal 35 vorsten op te zien.
We hebben vandaag te weinig tijd om ergens binnen te kijken, maar we komen tijdens onze fietstocht nog een paar keer terug in Dresden, dus dat halen we later nog in.
De slingerende Elbe
We fietsen nu eerst noordwaarts langs de Elbe. Langs de westoever zijn veel bier- en wijntuinen. Nu zijn ze nog gesloten, maar in de middag allemaal geopend en vol met dorstige fietsers en wandelaars. We zoeven dus verder, over glad asfalt zonder noemenswaardige beklimmingen. Af en toe dicht langs de rivier en dan weer door een bos of akkerland. Na een paar kleine regenbuitjes krijgen we de zon in de rug. De lucht is blauw en ruikt fris. Heerlijk!
Aan de overkant van de nu rustig kabbelende rivier zien we heuvels met wanden van zandsteen, een mooi gezicht, en ze staan vol met wijnranken. Het lichte zandsteen doet me denken aan de heuvels vol met löss die we tijdens de fietstocht door Zuid-Limburg hebben gezien. Het zou me niets verbazen als de grond hier net zo vruchtbaar is.
Porseleinstad Meißen
Dan krijgen we de stad Meißen in zicht. We zijn meteen betoverd door de straten met kasseien en de mooi versierde gevels. We zijn een uur te vroeg voor onze rondleiding en bovendien worden we aangetrokken door het imposante gebouw bovenop de heuvel.
We klimmen ernaartoe en bij Café am Dom drinken we een kopje koffie met Eierschecke, de lokale specialiteit. Het is een punt taart, maar niet te zoet. Ik vind het lijken op een taartige vanilledonut. In combinatie met het uitzicht is dit een top-stop!
Dan gaan we terug naar beneden, want onze rondleiding begint strategisch aan de voet van de berg, bij de Fahrrad-Boxen. Hier kun je je fiets en spullen veilig in een box zetten en hoef je je er tijdens een wandeling door de stad niet meer druk om te maken. Er staan bovendien wat faciliteiten zoals een pomp en een automaat met reserve-banden. Handig!
We worden rondgeleid door Harald van Stadt Meißen, een enthousiaste man met enorm veel kennis over de stad. Zo vertelt hij ons dat men in deze omgeving rond het jaar 900 veel last had van vijanden. Daarom begonnen ze kastelen te bouwen. Een stad als Dresden was toen nog helemaal niet van belang, Meißen was de belangrijkste plaats in deze regio. Ze stonden vooral bekend om het maken van porselein, dit was het ‘witte goud’ uit Meißen. Het maakte de plaats in de wijde omtrek beroemd. Veel bijzondere voorwerpen kun je bewonderen in het porselein museum.
Bovenop de heuvel prijkt het 15e eeuwse kasteel Albrechtsburg met daarin de Meißner Dom. Het is het oudste kasteel van Duitsland en koning Augustus II de Sterke richtte er rond het jaar 1710 de eerste porseleinfabriek op. Behalve het kasteel zijn er nog veel meer bezienswaardigheden zoals het Gildehuis, maar daarvoor raad ik je aan om een rondleiding te nemen.
Dwars door de uiterwaarden
Door uiterwaarden vol met koeien fietsen we noordwaarts. Zo nu en dan zijn er wat tegemoetkomende fietsers die vriendelijk groeten. Het lijkt wel alsof de man van de veerpont op ons heeft gewacht, want hij maakt plaats voor ons aan boord en we vertrekken meteen naar de overkant.
Daar fietsen we terug in de richting van Dresden. Vandaag is het nog maar een klein stukje naar Löbsal, maar in de laatste weg zit een flinke klim. We vinden het jammer om Elbe achter ons te laten met daarboven de ondergaande zon, maar de terrassen zijn vandaag populair en we konden aan de rivier geen plek vinden om te dineren. Daarom gaan we eten bij Bella Vista, een restaurant dat 5 minuten bij onze accommodatie vandaan ligt. Het terras is omgeven door groene wijnranken die een oranje gloed krijgen van de ondergaande zon. Een krekel begint te tjirpen terwijl we onze verrukkelijke pizza en cannelloni geserveerd krijgen en we proosten op een mooie eerste fietsdag.
De grillen van de Elbe
Na een goede nachtrust in Hotel Jägerheim worden we wakker gezongen door een zwartkop. Ik loop naar het balkon en geniet van de groene binnentuin, waarna we aanschuiven voor een uitgebreid ontbijt.
Daarna fietsen we verder langs de lieflijke rivier de Elbe, die 20 jaar geleden niet zo lieflijk was en vele huizen heeft doen overstromen. Er waren tientallen doden, honderden gewonden en tienduizenden mensen dakloos. Op veel plekken, zoals in Meißen, zijn de vloedlijnen op de muur getekend.
We houden onze ogen open voor de hongersteen, een rots in de rivier die zichtbaar wordt als het water extreem laag staat. De grote keien bevatten soms inscripties als “Als je mij ziet, ween dan”, want als de hongersteen te zien was, dan gingen soms hele oogsten verloren en konden schepen er niet meer varen. Ook dit jaar (2022) zijn een aantal hongerstenen tevoorschijn gekomen, zoals te lezen is in dit bericht.
Zandstenen kliffen en wijnranken aan de linkerkant en de traag stromende rivier rechts. Boven het glinsterende water van de Elbe torent in de verte het silhouet van het kasteel van Meißen uit. Van een afstandje ziet het er nog veel indrukwekkender uit dan wanneer je erop staat.
Langs de weg zijn veel rustplekken. Er zijn picknicktafels en borden met informatie. Gentiaan, slangenkruid en fijnstraal sieren de berm.
Altkötzschenbroda
Bij Slot Wackerbarth zijn we uitgenodigd om een glas Federweißer te proeven tijdens het Federweißerfest. Het is druk in de zonnige wijntuin. De witte wijn smaakt licht en zoet en is dus ook heerlijk om overdag te drinken. In het ‘belevenispark’ kun je zien hoe wijn verbouwd wordt en er worden rondleidingen gegeven met tot slot een wijnproeverij.
Iets verder naar het zuiden ligt Altkötzschenbroda, wat ooit begonnen is als een Slavische nederzetting. Tijdens de 30-jarige oorlog die in heel Europa woedde, is ook in dit gebied veel gevochten tussen de Katholieken en de Protestanten. Na de oorlog met Zweden is voor dit gebied de vrede getekend in Altkötzenbroda.
Het paleis van Dresden
Nog even en dan zijn we weer in Dresden, waar we gisteren vanwege tijdgebrek de highlights links hebben laten liggen. We snellen naar het paleis (Residenzschloss Dresden), waar we toegang krijgen tot de Neues Grüne Gewölbe, de nieuwe groene gewelven. Er zijn ook oude groene gewelven, maar de tickets voor dat deel van het museum zijn vandaag helaas al uitverkocht. In de oude en nieuwe gewelven zijn de grootste kunstschatten van deze regio tentoongesteld. Er zijn kunstwerken, standbeelden en broches die speciaal voor de koning gemaakt zijn en aan alle kanten blinken van het goud en de edelstenen die erin verwerkt zijn. We kijken onze ogen uit.
Vanuit de hoogste toren van het slot zien we in de verte een tafelberg liggen. Daar fietsen we naartoe. Hij krijgt van ons de bijnaam ‘hongersteen’.
Een bijzonder diner in Sophienkeller
Tegenover het Residenzschloss Dresden gaan we de trap af naar een heel bijzonder restaurant genaamd Sophienkeller. De kelder met grote gewelven is versierd met items uit de riddertijd en ook het personeel loopt er verkleed rond. Niet lang nadat we een tafel hebben gekregen, komt de Grenadier langs om sterke verhalen te vertellen en Koning August II wordt steeds grappiger naar mate de avond vordert.
Langs de Elbe fietsen we nog een stukje door de donkere uiterwaarden. Overal langs de oever zijn feestjes, want het is ten slotte zaterdag. Een kasteel aan de overkant is verlicht en er klinkt muziek. Gezellig! De verleiding is groot, maar we fietsen door tot aan Camping Wostra, waar we vannacht in een bungalow slapen.
De held van Pirna
In de ochtend gaan we naar Pirna voor een top-ontbijt bij Canaletto: Toast met avocado en een heerlijke cappuccino. Daar kunnen we wel even op vooruit!
Op het plein verzamelen zich steeds meer verklede mensen. Nieuwsgierig gaan we ernaartoe en er blijkt een openluchtspel te zijn over de historie van Pirna, dat één keer per jaar wordt opgevoerd. Het toneelstuk heet “De Redder” en gaat over de 30-jarige oorlog die begin 17e eeuw in vrijwel heel Europa woedde, tussen de katholieken en de protestanten. Het toneelstuk gaat over het moment dat de vijand de stad in brand wilde steken, maar een apotheker wist dit te voorkomen en werd de held van de stad.
De Basteibrug
Verder zuidwaarts klimmen en dalen we door een groen bos en daarna langs de steile wanden van het Elbsandsteingebergte. Plotseling zien we links van ons de indrukwekkende Basteibrug, op zo’n 300 meter hoogte tussen twee rotsen. De brug was ooit van hout en leidde naar het Middeleeuwse rotskasteel Neurathen. Naar verluid werd de brug in brand gestoken als vijanden probeerden om de brug over te komen. De nieuwe stenen brug werd pas later gebouwd en werd uiteindelijk een toeristische hotspot.
Vesting Königstein
Over de Elbe drijven boten, kano’s en zelfs een enkele raft. Het is leuk om te zien hoe de mensen hier genieten van het buiten zijn. We komen dichterbij Lilienstein, die wij gisteren al de naam ‘Tafelberg’ en de bijnaam ‘Hongersteen’ hadden gegeven, maar dat blijkt dus beide niet te kloppen. Ook vesting Königstein komt in zicht. Aan de voet van de rots is de gezellige plaats Königstein waar je een hapje kunt eten op het centrale plein en waar een vintage bus vertrekt om je naar boven te brengen. We gaan met de bus mee, maar moeten nog wel twee keer overstappen, eerst op een treintje en vervolgens in de lift, om helemaal boven te komen.
Waarschijnlijk was er in de 13e eeuw al een burcht of vesting op deze strategische plek langs de Elbe. Er hebben koningen gewoond en er is om gevochten, maar het is ook een tijdlang een gevangenis en zelfs jarenlang een klooster geweest. Behalve dat je hier dus veel te weten kunt komen over de boeiende historie van de verschillende gebouwen, heb je van hieruit ook schitterend uitzicht over de rivier.
Fietsen door de Sächsische Schweiz
Vanuit Königstein fietsen we verder over het pad terwijl de zon af en toe tussen de wolken door gluurt. De stralen werpen een prachtig licht op de zandstenen rotsen aan de overkant. We steken de rivier over om aan de oostkant van de Elbe verder te fietsen richting Schmilka. Zoals we gewend zijn, is ook daar het pad gemaakt van glad asfalt. We zoeven langs de steeds hoger wordende rotsten van de Sächsische Schweiz.
In een dalletje lijken de huizen tussen de rotsen gepropt. Ze vormen samen het plaatsje Schmilka, de laatste plaats voor de grens met Tsjechië, die nog geen honderd meter verderop ligt. In Schmilka nemen we de veerpont naar de overkant en fietsen we langs de andere kant weer terug naar Bad Schandau, waar de trein naar Dresden op ons staat te wachten.
In Dresden overnachten we in Schiffsherberge Pöppelmann, die op de Elbe ligt. Pas als we aan de heerlijke maaltijd bij Vegan House Dresden zitten, begint het buiten te plenzen. Drie dagen lang hadden ze regen voorspeld, maar wij hadden drie dagen lang zon. Dat komt vast en zeker door de paraplu die we de hele reis bij ons hadden. Die bracht geluk!
De volgende dag keren we met de trein terug naar huis. Onderweg hebben we genoeg tijd om na te genieten van onze belevenissen. Wat was het fantastisch om te fietsen langs de Elbe!
Wil je ook fietsen langs de Elbe?
Als je met de trein van Amsterdam naar Dresden gaat, dan hoef je maar één keer over te stappen, namelijk in Berlijn. Er komt ook een directe nachttrein, maar die staat op het moment van schrijven nog niet op de rails.
- Fietsvakantie langs de Elbe van Praag naar Dresden
- Fietsvakantie langs de Elbe van Dresden naar Magdeburg
- ANWB: 8-daagse fietsrondreis langs de Elbe
- Fietstour door Dresden: De highlights met BajaBikes
Alle genoemde accommodaties hebben faciliteiten voor fietsen en fietsers, AugustusTours biedt pakketreizen aan met fietshuur, accommodaties en bagage-transport.
Hotel Dresden: Mezcalero
Fiets huren: AugustusTours
Route dag 1: Dresden naar Löbsal via Meißen
Hotel Löbsal: Jägerheim
Route dag 2: Löbsal naar Dresden
Hotel Dresden 2: Camping Wostra
Route dag 3: Dresden – Sächsische Schweiz – Dresden
Hotel Dresden 3: Schiffsherberge Pöppelmann
Wil je de hele route fietsen? De details vind je hier: 1300km fietsen langs de Elbe en bekijk ook het Elberadweg Handboek.
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Germany’s Top River Routes en Projectcoördinatie Elberadweg door het bureau voor toerisme Sächsische Schweiz.
Georganiseerde fietsvakantie
Wil je op fietsvakantie, maar niet teveel tijd besteden aan het organiseren ervan? Specialisten hebben mooie fietsvakanties in Europa en fietsvakanties in Nederland voor je uitgestippeld. Bekijk deze prachtige fietsreizen en geniet van al het moois dat Europa te bieden heeft.
Fietsvakanties met vroegboekkorting:
• Fietsvakanties in Europa
• Fietsvakanties in Nederland
Mirre
Laatste berichten van Mirre (toon alles)
- Götakanaal: Het blauwe lint van Zweden [220km] - 3 december 2024
- De Turfroute fietsen [231km] - 1 juli 2024
- Fietsroute Vlieland: Uitwaaien op het Wad - 29 mei 2024