Geniet van deze mooie fietsroute langs de rivier de Lek, die begin in de pittoreske zilverstad Schoonhoven. Onderweg kom je langs het historische vestingstadje Nieuwpoort en daarna fiets je over de dijk en door natuurrijke weidegebieden naar de molens van Kinderdijk. Steek met de veerpont de rivier over en je komt terecht in de Krimpenerwaard, waar kaasboerderijen en vele slootjes het landschap bepalen. Via de noordelijke oever van de rivier ga je terug naar Schoonhoven, waar de gezellige cafés en restaurants op je staan te wachten.

De exacte route via knooppunten en de gpx vind je onderaan dit artikel.

Zilverstad Schoonhoven

De fietsroute begint in het schilderachtige vestingstadje Schoonhoven, dat direct aan de Lek ligt. Schoonhoven staat bekend als Zilverstad, omdat hier al sinds jaar en dag edelsmeden aan het werk zijn om de meest prachtige voorwerpen te maken. Nog altijd zijn in het stadje kunstwerken en sieraden te bewonderen in één van de vele ateliers. En als je meer wilt weten over de historie ervan, dan ben je bij het Zilvermuseum aan het juiste adres.

Ik start met een kopje koffie bij Basta Coffee op de hoek van de gracht, die prachtig versierd is met bloemen en vlaggen. Even verderop is de sluis waarmee men het water uit de gracht de rivier de Lek in- en uit kan laten stromen. Dat is nodig omdat Schoonhoven, net zoals de rest van de Krimpenerwaard, is gebouwd op drassige grond. Door inpoldering is van het moeras bruikbare landbouwgrond gemaakt en er graast veel vee op. Maar pomp je het te droog, dan daalt de bodem. Daarom proberen ze dit gebied altijd een klein beetje nat te houden.

Vestingstad Nieuwpoort

Het is tijd om op de fiets te stappen. Een veerpont brengt me naar het stadje Nieuwpoort aan de overkant van de Lek. Schoonhoven en Nieuwpoort zijn belangrijke vestingsteden geweest, die bedoeld waren om vijanden te weren die over de Lek ons land binnen probeerden te komen. In Schoonhoven, maar vooral in Nieuwpoort, kun je nog duidelijk het stervormige patroon van de vestingstad zien.

Mocht je de koffie in Schoonhoven overgeslagen hebben, dan krijg je in het centrum van Nieuwpoort een nieuwe kans. Vlak naast de brug op het centrale plein vind je het gezellige terras van Eetcafé De Dam. In het naastgelegen Stadhuis is een interessant museum, maar dat was helaas gesloten toen ik aankwam.

Fietsen langs de Lek

Ik fiets verder langs de Lek, over de dijk richting het Westen. Het waait het een beetje en dat is fijn op een warme dag zoals deze. Omdat ik deze route doordeweeks fiets, is er weinig verkeer. In het weekend kan het nog weleens druk worden met cabrio’s, motoren en racefietsers dus wees gewaarschuwd. 🙂

Het wuivende riet in de uiterwaarden zorgt voor een prachtig gezicht, en ook de molen die ik verderop tegenkom is een plaatje. Deze Molen de Liefde is zo nu en dan geopend voor bezoek. Dan worden er rondleidingen gegeven en kun je er meel kopen.

Fietsen langs de Lek 167
Molen De Liefde aan de Lek.

In de bermen staan gele en roze bloemen en uit het gras klinkt gekwaak. Op de Lek varen grote vrachtschepen en ook een Rijncruise voorbij. De Lek is namelijk onderdeel van de hoofdstroom van de Rijn en gek genoeg is de Nieuwe Maas dat ook. Dat betekent dat de ‘echte’ Maas helemaal niet door Rotterdam stroomt, ook al hebben ze er een haven die ‘Maasvlakte’ heet.

Middenin de natuur

Ik buig af van de dijk en fiets een stukje door de weilanden. Er volgt een prachtig paadje dat omzoomd is door wilgen. Boven de paarse vogelwikke in de bermen zweven blauwe en bruine libelles rond en in de sloot drijven futen met een roodbruine kop, die zorg dragen voor hun zwart-wit gestreepte jongen.

Een zwanenvader is niet blij met mijn komst, zet zijn vleugels op en begint te sissen. Een grote haas kiest een andere tactiek wanneer hij mij ziet, rent over het pad en gaat erin sneltreinvaart vandoor. Er is hier in elk geval genoeg natuur te bewonderen.

Molens!

Even verderop liggen dorpen die naar de rivier vernoemd zijn, zoals Lekkerkerk en Nieuw-Lekkerland. Het water loopt mij al in de mond bij de term ‘lekker’ en dat komt goed uit, want bij Streefkerk staat De Koffie Molen, temidden van een rijtje molens. Je kunt er een cappuccino en een heerlijke punt gebak halen.

Fietsen langs de Lek 171

Fietsen langs Kinderdijk

Als Nederlandse Toerist ben ik gek genoeg nog nooit bij de molens van Kinderdijk geweest, en nu begrijp ik eindelijk waarom het zo’n populaire toeristische bestemming is. De wieken draaien traag in de wind en een bootje vol met toeristen vaart voorbij, het is een schitterend gezicht.

Fietsen langs de Lek – Kinderdijk 185

Bij het Museum kun je een kaartje kopen om een paar molens te bezoeken, en ook de tentoonstelling en de boottocht zitten bij de prijs in. Buiten staan alvast een aantal interessante borden met informatie over het molenaarswezen. Diverse acteurs spelen op de foto’s na hoe het er vroeger aan toe ging.

In Kinderdijk zijn 19 molens gebouwd om de polders mee droog te malen. Molenaar zijn was een zwaar beroep. Ze werkten van 6 uur s ochtends tot 10 uur ’s avonds, behalve als er geen wind stond. Dan konden ze even uitrusten. Ook hadden ze vaak wat werk ernaast zoals vissen, want van het salaris alleen konden ze niet leven. In de molens die open zijn kun je zien hoe de molen werkt en ook hoe een molenaar (met zijn vrouw en dertien (!) kinderen) in de molen leefde.

De Krimpenerwaard

Met een veerpont steek ik de Lek over, van Kinderdijk naar de Krimpenerwaard. Hiervandaan vertrekt overigens ook een Waterbus naar de Erasmusbrug in Rotterdam (of omgekeerd). Maar ik stap op pontje Amigo die me naar Krimpen aan de Lek brengt. De Krimpenerwaard is het ‘achterland’ van Schoonhoven en hier zijn veel boerenbedrijven die de kaas maken waar de regio om bekend staat. Sommige kaasboerderijen hebben ook een winkel die je kunt bezoeken, zoals Landwinkel Speksnijder. Ze vertellen je er met veel plezier over het proces van kaas maken.

SUPpen in de Krimpenerwaard

Door het graven van greppels in dit voormalige moerasgebied zakte de veenbodem en konden de koeien op het land grazen. In die greppels kun je vandaag de dag iets heel leuks doen: SUPpen! Vanaf theetuin Het Schapenschuurtje in Berkenwoude (daarvoor moet je een klein beetje omfietsen), kun je een mooi rondje SUPpen en ook lessen nemen. In de Krimpenerwaard vind je 65 kilometer aan kano- en SUProutes, dus je kunt hier alle kanten op.

SUPpen-in-de-Krimpenerwaard
Even een klein uitstapje van het fietsen!

Het schilderachtige plaatsje Lekkerkerk komt in beeld en meteen wordt duidelijk waarom de plaats zo heet: De kerk die aan de Lek staat, valt al van geruime afstand op. Een leuke plek om te pauzeren is de nabijgelegen Theetuin Onder de Pannen, achter de dijk.

Lekkerkerk-aan-de-Lek-231

Verderop zwemmen kinderen in de Lek. Had ik mijn zwemkleding maar meegenomen! Het ziet er heerlijk verkoelend uit na zo’n mooie fietstocht. In plaats daarvan fiets ik het vestingstadje Schoonhoven binnen en sluit ik de fietsroute langs de Lek af met een drankje, precies zoals de dag vandaag begon.

Routebeschrijving: Fietsen langs de Lek

Wil je ook graag langs de Lek fietsen, volg dan de fietsknooppunten. Je kunt deze fietsroute op elk gewenst knooppunt starten, en dus ook bij Kinderdijk waarvandaan een veerpont heen- en weer vaart naar de Erasmusbrug in Rotterdam. Ik kies er zelf voor om deze route te starten en te eindigen in het gezellige Schoonhoven.

De nummers van de knooppunten vanuit Schoonhoven zijn: 10, 66, 67, 6, 5, 7, 19, 2, 3, 61, 81, 80, 63, 62, 64, 76, 37, 10.

Fietsroute-langs-de-Lek

Je kunt ook de gpx van de fietsroute downloaden en mocht je in Schoonhoven een fiets willen huren, dan kan dat bij Boom Tweewielers. Vergeet dan niet om een telefoonhouder mee te nemen voor de routebeschrijving.

Route te lang? Onderweg zag ik regelmatig veerponten die je voor een euro naar de andere kant brengen. Je kunt deze route dus ook inkorten, mocht dat nodig zijn.

Route te kort? De rivier de Vlist wordt ook wel ‘het mooiste stukje van de Krimpenerwaard’ genoemd. Tijdens de fietsroute door de Krimpenerwaard fiets je er langs.

Overnachten in Huis van de Kikker

Als je gaat fietsen langs de Lek, dan is het natuurlijk ook leuk om hier te overnachten! In het Westelijke puntje van de Krimpenerwaard staat een heel bijzonder huis: Huis van de Kikker, waar je nu kunt overnachten in de B&B.

Het staat op Eiland de Zaag, waarop vroeger de ‘scheepswerf Rotterdam’ gevestigd was. Het gebouw waarin je verblijft is de voormalig directeurswoning van de Bolnes Motorenfabriek. Daar werden dieselmotoren gemaakt voor de vele schepen die hier geproduceerd en gerepareerd werden. De directeurswoning is volledig opgeknapt en vanuit de slaapkamer op de eerste verdieping heb je geweldig uitzicht over het eiland, dat nu een natuurgebied is, en over de rivier de Lek.

Huis-van-de-Kikker-7

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Zilverstad Schoonhoven en KrimpenerwaardPartners.

Georganiseerde fietsvakantie

Wil je op fietsvakantie, maar niet teveel tijd besteden aan het organiseren ervan? Specialisten hebben mooie fietsvakanties in Nederland en fietsvakanties in Europa voor je uitgestippeld. Bekijk deze prachtige fietsreizen en geniet van al het moois dat de diverse landen te bieden hebben!

Fietsvakantie-Nederland-boeken

Fietsvakanties met vroegboekkorting:
Fietsvakanties in Nederland
Fietsvakanties in het buitenland

The following two tabs change content below.

Mirre

Mirre is journalist, videoproducent en drone piloot. Al fietsend door Nederland verzamelt ze verhalen en beeldmateriaal van toeristische activiteiten en bezienswaardigheden. Volg jij ons al op social media?

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

Write A Comment