Het is heerlijk om te fietsen langs de Vecht. De Utrechtse Vecht is kalm en idyllisch. Tijdens deze route fiets je langs de oostelijke oever van de Vecht van Weesp naar Vreeland, en weer terug langs de westelijke oever.

De exacte route via knooppunten en de gpx van de fietsroute langs de Vecht vind je onderaan dit artikel. Wil je liever een georganiseerde fietsreis boeken? Bekijk dan de fietsvakanties in Nederland.

Fietsen langs de Vecht: Start in Weesp

Deze fietsroute begint op het station van de vestingstad Weesp. Een mooie en gezellige stad die een bezoekje waard is en waar je kunt beginnen met een kopje koffie op één van de vele terrassen aan het water.

Overnachten bij de Vecht

Ik volg de routepaaltjes over het water naar Fort Ossenmarkt. Dit fort was eerst onderdeel van de Hollandse Waterlinie, en later van de Stelling van Amsterdam. Het werd in 1861 gebouwd om de vechtoevers, de sluizen en de treinverbinding tussen Hilversum en Amsterdam te beschermen.

Het fort staat op de Bakkerschans. De naam is te danken aan de windmolen die hier in 1672 stond, genaamd ‘De Liefde’. Deze maalde uitsluitend graan bestemd voor de lokale bakkers. Vandaag de dag vind je er een romantische theetuin.

Fort Ossenmarkt, te zien tijdens de fietroute langs de Vecht

Ik verlaat de Bakkerschans en fiets verder naar de brug, over de rivier de Vecht. Van daaruit slingert het pad parallel aan de rivier richting het zuiden.

Fort Uitermeer

Al snel komt Fort Uitermeer in zicht. Op deze plek werd eerst een sluis gebouwd die in de 17e eeuw gebruikt werd door Amsterdamse kooplieden om via de Vecht naar en buitenplaatsen te varen. Later werd op deze plek een fort neergezet om Amsterdam te beschermen tegen vijandelijke legers.

Het fort maakt onderdeel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, maar maakte voorheen als schans ook al onderdeel uit van de Oude Hollandse Waterlinie. Hierlangs loopt het Oude Hollandse Waterliniepad, een pad van 120km van Gorinchem naar Muiden. Naast het fort is een terras, Paviljoen Uit & Meer, waar je een drankje kunt drinken aan de Vecht. Er komen veel bootjes langs van mensen die gebruik maken van het sloepennetwerk.

Tip! Bij het fort vind je aansluiting op de fietsroute rondje Naardermeer.

Uitbundige natuur

Ik vervolg mijn fietsroute langs de Vecht waarbij de rivier altijd aan mijn rechterhand blijft. Ik geniet van de tjilpende vogels, de bloeiende rododendrons en van de wuivende knotwilgen. Van de lammetjes in de wei en de meerkoeten die elkaar het hof maken. Boterbloemen kleuren de berm geel en plots is er het uitzicht op een kasteeltje aan de overkant van de Vecht. Wat een paradijs!

Ik fiets nog een eindje verder langs de Vecht en ik kom in Nigtevecht een fietspontje tegen die gebruikt wordt om de rivier over te steken (zie vaarschema). Aan de overkant zijn een paar gezellige terrassen aan het water. Ik blijf aan deze kant van het water, wetende dat ik op de terugweg ook langs de overkant kom.

Buitenplaats “Op het eiland”

Om de knooppunten te volgen, moet je hier linksaf richting knooppunt 1, maar je kunt ook gewoon de Vecht blijven volgen. Je komt dan uit bij Buitenplaats Op het Eiland, waar je aan het water een drankje en een overheerlijke pizza kunt nuttigen én waar je een duik kunt nemen in de Vecht.

Een pizza met geitenkaas en artisjok, klaar in een handomdraai.

Volg het water en je komt vanzelf weer op de route.

Vreeland

Ik steek Sluis ’t Hemeltje over en vervolg mijn weg naar Vreeland. De aankomst in het dorp is een feest. Voor de prachtige ophaalbrug liggen talloze plezierbootjes, vanaf de oever springen kinderen in het water en bij IJssalon Ko is heerlijk schepijs te koop waar je langs het water van kunt genieten.

Verderop in Vreeland staat het vol met wilde bloemen, ik kan het niet laten om af te stappen en er een mooie foto van te maken.

Terug over de westelijke oever

Via de westelijke oever van de Vecht fiets ik terug naar het noorden. Aan de andere kant van het water is het landschap heel anders. Rijen bomen en dichtbegroeide tuinen blokkeren het uitzicht op de Vecht aan de andere kant zie ik vooral weilanden. Ik ben eigenlijk vooral jaloers op de mensen die hier een huisje hebben aan het water, maar als fietser is het fijn dat er na een tijdje weer zicht komt op het water.

Ik steek de sluis over en volg een hobbelige pad dwars door Nigtevecht heen. Dit is het dorp dat ik zag aan de overkant van de fietstpont. Hier zijn vele terrasjes aan het water.

Buitenplaatsen

Nu krijg ik de kans om kasteel Zwaanwijck van dichterbij te bekijken. Het verstilde leven, gevat in een eeuwenoud gebouw met een rijke historie is een sprookje.

Dit soort buitenplaatsen werden gebouwd door rijke kooplieden uit Amsterdam die met bootjes over de Vecht naar hun buitenplaatsen voeren. Kan je het je voorstellen? Wat een weelde!
Alhoewel we het nu misschien niet eens anders doen. De Buitenplaatsen die er nog steeds staan en de boten die op de Vecht varen.. Eigenlijk is er in de loop der eeuwen weinig veranderd.

Weesp

Bij Weesp steek ik de brug over en volg ik een stukje hetzelfde pad als op de heenweg. Je kunt ervoor kiezen om nu af te slaan richting het station, maar ik kies voor een uitschieter richting Muiden. Dat is namelijk de perfecte plek om een mooie fietsdag af te sluiten!

Ten noorden van Weesp fiets ik langs een heleboel woonboten. Die hebben hier een mooi plekje voor zichzelf gecreëerd!

Muiden en met Muiderslot

Ik sluit de fietsroute af met een spectaculair hoogtepunt, namelijk de stad Muiden en het Muiderslot. Het Muiderslot zit vol verhalen en er worden activiteiten georganiseerd zoals riddertoernooien en theatervoorstellingen.

Vanuit het Muiderslot kun je ook een boottocht boeken naar Forteiland Pampus. heb jij weleens voor Pampus gelegen? Nu krijg je eens écht de kans! En heb je zin om te relaxen, dan kun je bij ome Ko aan de sluis terecht voor een heerlijk koud biertje en een warme daghap.

Routebeschrijving: Fietsen langs de Vecht

Het was puur genieten om langs te Vecht te fietsen. Vooral in de lente / zomer, wanneer de zon schijnt, de pontjes varen en de bloemen in bloei staan. Je kunt deze route net zoals ik starten en eindigen bij het station in Weesp, maar je kunt hem ook omgekeerd fietsen of beginnen bij het Muiderslot, of in Vreeland. Daarvoor hoef je alleen maar de fietsknooppunten te volgen.

Download de fietsroute app op je mobiel zet deze in een telefoonhouder voor op het stuur en je weet ten alle tijden waar je bent.

De nummers van de knooppunten vanuit station Weesp zijn: 44, 45, 47, 46, 40, 41, 1, 2, 20, 52, 74, 42, 46, 47, 45, blijf het water volgen tot aan de sluis in Muiden, 16, 44 tot aan station Weesp.

Fiets je een 1 kant op? Kies dan de oostelijke oever en fiets van zuid naar noord. Dan heb je grotendeels de zon in de rug.

Overnachten in de buurt van Weesp

Georganiseerde fietsvakantie

Wil je op fietsvakantie, maar niet teveel tijd besteden aan het organiseren ervan? Specialisten hebben mooie fietsvakanties in Nederland en fietsvakanties in Europa voor je uitgestippeld. Bekijk deze prachtige fietsreizen en geniet van al het moois dat de diverse landen te bieden hebben!

Fietsvakantie-Nederland-boeken

Tip! Bekijk de fietsvakanties met vroegboekkorting:
Fietsvakanties in Nederland
Fietsvakanties in Europa

EWR-banner
The following two tabs change content below.

Mirre

Mirre is journalist, videoproducent en drone piloot. Al fietsend door Nederland verzamelt ze verhalen en beeldmateriaal van toeristische activiteiten en bezienswaardigheden. Volg jij ons al op social media?

2 Reacties

    • Mirre Beantwoorden

      Ja, absoluut. Jammer dat je geen tijd had om rond te kijken, maar het is zeker de moeite waard om een keer terug te komen. Vooral op een zonnige dag is het hier fantastisch.

Reageren