Deze fietsroute door de Beemster brengt je langs de leukste dorpjes in Noord Holland. We beginnen in Purmerend, komen dan langs Graft en De Rijp en we verzamelen onderweg ingrediënten voor onze kookworkshop in de avond.

De koeien van Purmerend

“Zie je die flat daar in de verte?” zegt Theo, “Dat is Purmerend. Ik ben een initiatief gestart om een koe op die flat te krijgen, van 6 meter hoog.”

purmerend-221
Koeienmarkt purmerend-216

Wat hééft Purmerend toch met koeien? Het antwoord op die vraag gaat verder terug dan de Beemster kaas die vanmorgen op mijn brood lag. In Biercafé de Bonte Koe, gelegen aan de Koeienmarkt, spreek ik eigenaar Huub: “Purmerend is al meer dan 600 jaar een marktstad” vertelt hij “Dit was de koeienmarkt, maar we hadden ook een kaasmarkt, een vismarkt en de grootste schapenmarkt van Europa.” Voor een stadje als Purmerend, met 3000 inwoners, was dit een goede inkomstenbron.

Mensen kwamen van heinde en verre hiernaartoe om op dinsdag hun spullen te kopen of verkopen. “Op maandagavond kwamen de mensen uit Texel hier al slapen” vertelt Huub “en op dinsdagavond was het boerenzondag. Dan zaten alle 50 cafés hier in Purmerend vol.” Als aandenken verkoopt Huub tot op de dag van vandaag het speciaalbier ‘Kalverliefde’.

Fort Beemster

Aan bier ben ik nog lang niet toe, dus we fietsen verder naar Fort Beemster dat onderdeel was van de Stelling van Amsterdam, een verdedigingslinie. Tegenwoordig hebben ze hier een sauna, een hotel en een fietsenverhuur.

Het fort ligt middenin de Beemster en dat is een boeiend verhaal. De Beemster is namelijk een oud meer dat drooggelegd werd. Door verkaveling ontstond een bijzonder patroon en dat patroon zorgt er nu voor dat dit werelderfgoed is. Op die graslandjes vind je nu ontzettend veel koeien.

fietsen Purmerend - koeien weiland beemster-009
In dit gebied kun je ver over de weilanden heen kijken. Als je lekker wil ‘uitwaaien’, dan moet je hier gaan fietsen!

Kaasboerderij

Onderweg stoppen we bij een kaasboerderij. We gaan naar de koeien in de stal en in de winkel krijgen we uitleg over de verschillende soorten kaas. Hier verzamelen we ingrediënten voor de kookworkshop die we vanavond gaan volgen.

kaas - fietsen Purmerend laag-holland-013 koe - fietsroute Purmerend laag-holland-006
Bij deze boerin halen we ons eerste ingrediënt. Kaas!

De Gouden Eeuw

Onderweg komen we door twee dorpen die je het idee geven dat je in de Gouden Eeuw bent beland, namelijk het dorp Graft en het dorp de Rijp.

Kookworkshop bij Country Home Cooking

Onderweg hebben we allerlei etenswaren verzameld, van kaas bij de boer in Midden-Beemster tot groente uit de moestuin in Graft. Dit alles nemen we mee naar Naomi, die vanavond met ons een kookworkshop gaat doen.

Het regent pijpestelen als we aankomen bij Naomi. Gelukkig geeft ze ons droge kleren en stopt ze die van ons in de droger. We warmen op met een heerlijk glas wijn en wat borrelhapjes. Daarna wordt onze groep onderverdeeld in kleinere groepjes. Wij zijn ‘groep Pesto’ en we mogen onze kruiden zelf in de tuin gaan plukken. Alles begint bij de juiste ingrediënten. We mengen de kruiden met olie, knoflook en brengen het op smaak met een beetje zout. Mmm!

country-home-cooking-naomi
Het resultaat is een tafel vol met lekkere, zelfgemaakte hapjes

Overnachting in Purmerend

Moe en voldaan keren we huiswaarts. Iedereen slaapt in een ander hotel / B&B / pipowagen en ik logeer vanavond in de Bed&Breakfast van Theo in Purmerend. Het duurt niet lang voordat ik lig te dromen over koeien en kaas.

bb-purmerend-001

Meer weten over Laag Holland? Zie dan de Fietsroute Volendam en bekijk ook de andere fietsroutes in Noord-Holland.

Beoordeel deze activiteit:
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]
The following two tabs change content below.

Mirre

Mirre is journalist, videoproducent en drone piloot. Al fietsend door Nederland verzamelt ze verhalen en beeldmateriaal van toeristische activiteiten en bezienswaardigheden. Op deze website wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Erop klikken en iets bestellen kost jou niets extra, maar de verkoper deelt een deel van de winst met De Nederlandse Toerist, waardoor deze website kan blijven bestaan. Volg jij ons trouwens al op social media?

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

10 Reacties

  1. Ik ben wel eens in Purmerend geweest, maar verder niet in de Beemster. Dat zou eigenlijk andersom moeten zijn. 😉 De hapjes zien er ook heerlijk uit trouwens.

  2. Het is een onbekend gebied voor mij, maar het klinkt als een toffe bestemming. En een kookworkshop is nooit verkeerd. De Rijp heb ik op mijn lijstje gezet.

  3. Wat een schattig raadhuis zeg. Ik ben eerlijk gezegd nog nooit in Purmerend geweest maar je bent er erg enthousiast over dus dat is een goed teken! 😀

  4. Ondanks de regen ziet het er wel echt uit als een leuke fietstocht! Ik heb komend jaar nog heel wat kilometers te maken, dus misschien ga ik deze tocht ook eens maken. 🙂

  5. Wat een tof gebied! Ik weet echt niks van Laag Holland, dus ben er juist erg benieuwd naar geworden. Wie weet organiseren ze nog eens zo’n tof tripje!

Reageren