Het fietsknooppunten netwerk van Nederland is de handigste manier om mooie routes uit te stippelen. Als je via fietsknooppunten fietst, ben je vrijwel altijd verzekerd van spannende paadjes door de natuur, waar geen auto te vinden is. Lees hier hoe je makkelijk een fietstocht uitstippelt aan de hand van de fietsknooppunten!

Fietsknooppunten: Hoe werkt het eigenlijk?

De naam zegt het al: Het fietsnetwerk bestaat uit knooppunten. Elk kruispunt heeft een nummer en zo kun je globaal van kruispunt naar kruispunt fietsen. Het idee om elk kruispunt een nummer te geven komt uit België en inmiddels is heel Nederland bezaaid met fietsknooppunten en kun je zelfs in Duitsland fietsknooppunten vinden.

Mooie fietspaden

Fietsen via fietsknooppunten maakt het vinden van de weg dus een stuk makkelijker. Als je gebruik maakt van dit netwerk, dan fiets je vrijwel altijd over mooie fietspaden. Sommige fietspaden zie je vanaf de weg bijna niet en deze geheime pareltjes had ik zeker niet ontdekt zonder dit netwerk!

Fietsknooppunten: Navigatie

Deze bordjes staan langs de fietspaden die aangesloten zijn bij het netwerk. Ze staan bij elk kruispunt en wijzen naar het volgende fietsknooppunt. Wil je bijvoorbeeld naar knooppunt nummer 96? Ga dan bij dit paaltje rechtdoor.

Fietsknooppunten: Hoe werkt het eigenlijk? Dag 33_102

Fietsroute plannen

Je kunt thuis van achter de computer alvast je route plannen, of dit onderweg doen bij één van de plattegronden voor fietsknooppunten.

Plattegrond fietsknooppunten

Bij de grotere fietsknooppunten staat een grote plattegrond met daarop alle routenummers. Hierop kun je zien waar je bent en bepalen waar je naartoe wilt. Noteer de nummers die je wilt volgen en volg de bordjes of de route-app op je mobiele telefoon.

Fietsknooppunten: Hoe werkt het eigenlijk? 099
Fietsknooppunten netwerk Nederland 101

Route plannen op de computer

Je kunt routes uitstippelen via online routeplanners en deze vervolgens inladen in de bijbehorende app op je mobiele telefoon. Voor de minder technische mensen onder ons: Je kunt de nummers natuurlijk ook gewoon op een briefje schrijven.
Hier vind je de de routeplanners voor Nederland, België en Duitsland.

Fietsknooppunten 5000km
Mirre op de fiets Harderwijk
Fietsknooppunten Mirre op de fiets t Jagersnest

Overnachten

We hebben de leukste logeeradressen en kortingscodes voor je verzameld op de pagina: Overnachten.

Verder fietsen

Bekijk ook andere routes op de overzichtspagina met fietsroutes.

Volg de Nederlandse Toerist op social media

Volg de Nederlandse Toerist ook op Instagram, Facebook en YouTube.

The following two tabs change content below.

Mirre

Mirre is videoproducent en drone-piloot en ze heeft een brede interesse in alles wat er te doen is op toeristisch vlak in Nederland. Al fietsend door Nederland verzamelt ze verhalen en beeldmateriaal van activiteiten, musea, steden, hotels en horecagelegenheden in Nederland. Dus volg de Nederlandse Toerist op social media! Voor professionele videoproducties kun je terecht op haar bedrijfswebsite SunshineFilms.nl.

Laat een reactie achter

error: Content is protected !!