Het fietsknooppunten netwerk van Nederland is de handigste manier om mooie routes uit te stippelen. Als je via fietsknooppunten fietst, ben je vrijwel altijd verzekerd van spannende paadjes door de natuur, waar geen auto te vinden is. Lees hier hoe je makkelijk een fietstocht uitstippelt aan de hand van de fietsknooppunten!

Fietsknooppunten: Hoe werkt het eigenlijk?

De naam zegt het al: Het fietsnetwerk bestaat uit knooppunten. Elk kruispunt heeft een nummer en zo kun je globaal van kruispunt naar kruispunt fietsen. Het idee om elk kruispunt een nummer te geven komt uit België en inmiddels is heel Nederland bezaaid met fietsknooppunten en kun je zelfs in Duitsland fietsknooppunten vinden.

Mooie fietspaden

Fietsen via fietsknooppunten maakt het vinden van de weg dus een stuk makkelijker. Als je gebruik maakt van dit netwerk, dan fiets je vrijwel altijd over mooie fietspaden. Sommige fietspaden zie je vanaf de weg bijna niet en deze geheime pareltjes had ik zeker niet ontdekt zonder dit netwerk!

Fietsknooppunten: Navigatie

Deze bordjes staan langs de fietspaden die aangesloten zijn bij het netwerk. Ze staan bij elk kruispunt en wijzen naar het volgende fietsknooppunt. Wil je bijvoorbeeld naar knooppunt nummer 96? Ga dan bij dit paaltje rechtdoor.

Fietsknooppunten: Hoe werkt het eigenlijk? Dag 33_102

Fietsroute plannen

Je kunt thuis van achter de computer alvast je route plannen, of dit onderweg doen bij één van de plattegronden voor fietsknooppunten.

Plattegrond fietsknooppunten

Bij de grotere fietsknooppunten staat een grote plattegrond met daarop alle routenummers. Hierop kun je zien waar je bent en bepalen waar je naartoe wilt. Noteer de nummers die je wilt volgen en volg de bordjes of de route-app op je mobiele telefoon.

Fietsknooppunten: Hoe werkt het eigenlijk? 099
Fietsknooppunten netwerk Nederland 101

Route plannen op de computer

Je kunt routes uitstippelen via online routeplanners en deze vervolgens inladen in de bijbehorende app op je mobiele telefoon. Voor de minder technische mensen onder ons: Je kunt de nummers natuurlijk ook gewoon op een briefje schrijven.
Hier vind je de de routeplanners voor Nederland, België en Duitsland.

Fietsknooppunten 5000km
Op de fiets bij Nijmegen tijdens mijn fietstocht van 5000km door de Gelderse Streken. Ik heb toen alle routes gefietst via fietsknooppunten.

De leukste fietsroutes via fietsknooppunten

Fietsroute Dwingelderveld
Fietsroute Lunteren
Rondje Naardermeer
Fietsroute Rottemeren
Rondje Spakenburg
Nieuwe Hollandse Waterlinie
Kastelen in Utrecht
Boerenkaas in het Groene Hart
Oer-Hollands Marken & Volendam
Zeven Heuvelen bij Nijmegen
Achtkastelenroute in de Achterhoek
Fietsvierdaagse in Hof van Twente (oktober)
Utrechtse Fietsvierdaagse (augustus)
De Henk Krosenbrinkroute in de Achterhoek
Bloesemtocht door de Betuwe
Fietsroute door de Bollenstreek

Bekijk ook andere routes op de overzichtspagina met fietsroutes.

Overnachten

We hebben de leukste logeeradressen en kortingscodes voor je verzameld op de pagina: Overnachten.

The following two tabs change content below.

Mirre

Mirre is journalist, videoproducent en drone piloot. Al fietsend door Nederland verzamelt ze verhalen en beeldmateriaal van toeristische activiteiten en bezienswaardigheden. Volg de Nederlandse Toerist ook op social media! Voor professionele videoproducties kun je terecht op Mirre's bedrijfswebsite SunshineFilms.nl.

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

2 Comments

  1. Annelijn Weerman Reply

    Hi! Ik ben eigenlijk nieuwsgierig naar wat voor fiets jullie hebben. Ik zie een toer/trekking fiets op de foto’s /video’s. Ik ben zelf op zoek naar zo’n fiets en ben daarom benieuwd naar welke jullie hebben en hoe die bevalt.

    Mvg, Annelijn

    • Mirre Reply

      Hallo Annelijn, Het is een Pegasus SL Disc. Hij fietst fijn en ik heb er nooit zadelpijn op gehad, maar het is wel een vrij zware fiets (qua gewicht). Succes met kiezen!

Laat een reactie achter