Het fietsknooppunten netwerk van Nederland is de handigste manier om mooie routes uit te stippelen. Als je via de knooppuntroutes fietst, ben je vrijwel altijd verzekerd van spannende paadjes door de natuur, waar geen auto te vinden is. Lees hier hoe je makkelijk een fietstocht via het fietsroutenetwerk uitstippelt!

Fietsknooppunten: Hoe werkt het eigenlijk?

De naam zegt het al: Het fietsnetwerk bestaat uit knooppunten. Elk kruispunt heeft een nummer en zo kun je globaal van kruispunt naar kruispunt fietsen. Het idee om elk kruispunt een nummer te geven komt uit België en inmiddels is heel Nederland bezaaid met fietsknooppunten en kun je zelfs in Duitsland fietsknooppunten vinden.

De mooiste fietspaden vinden

Fietsen via fietsknooppunten maakt het vinden van de weg dus een stuk makkelijker. Als je gebruik maakt van dit netwerk, dan fiets je vrijwel altijd over mooie fietspaden. Sommige fietspaden zie je vanaf de weg bijna niet en deze geheime pareltjes had ik zeker niet ontdekt zonder dit netwerk!

Wat-zijn-fietsknooppunten

Fietsknooppunten: Navigatie

Deze bordjes staan langs de fietspaden die aangesloten zijn bij het netwerk. Ze staan bij elk kruispunt en wijzen naar het volgende fietsknooppunt. Wil je bijvoorbeeld naar knooppunt nummer 96? Ga dan bij dit paaltje rechtdoor.

Fietsknooppunten: Hoe werkt het eigenlijk? Dag 33_102

Fietsroute plannen

Je kunt thuis van achter de computer alvast je route plannen (ik doe dit op route.nl), of dit onderweg doen bij één van de plattegronden voor fietsknooppunten. Wil je tips, kijk dan alvast op de pagina met de mooiste fietsroutes van Nederland.

Plattegrond fietsknooppunten

Bij de grotere fietsknooppunten staat een grote plattegrond met daarop alle routenummers. Hierop kun je zien waar je bent en bepalen waar je naartoe wilt. Noteer de nummers die je wilt volgen en volg de bordjes of de route-app op je mobiele telefoon.

Fietsknooppunten: Hoe werkt het eigenlijk? 099
Fietsknooppunten netwerk Nederland 101

Route plannen op de computer

Je kunt routes uitstippelen via online routeplanners en deze vervolgens inladen in de bijbehorende app op je mobiele telefoon. Voor de minder technische mensen onder ons: Je kunt de nummers natuurlijk ook gewoon op een briefje schrijven.
Hier vind je de de routeplanners voor Nederland, België en Duitsland.

Fietsknooppunten 5000km
Op de fiets bij Nijmegen tijdens mijn fietstocht van 5000km door de Gelderse Streken. Ik heb toen alle routes gefietst via fietsknooppunten.

De leukste fietsroutes via fietsknooppunten

Fietsroute Dwingelderveld
Fietsroute Lunteren
Rondje Naardermeer
Fietsroute Rottemeren
Rondje Spakenburg
Nieuwe Hollandse Waterlinie
Kastelen in Utrecht
Boerenkaas in het Groene Hart
Oer-Hollands Marken & Volendam
Zeven Heuvelen bij Nijmegen
Achtkastelenroute in de Achterhoek
Fietsvierdaagse in Hof van Twente (oktober)
Utrechtse Fietsvierdaagse (augustus)
De Henk Krosenbrinkroute in de Achterhoek
Bloesemtocht door de Betuwe
Fietsroute door de Bollenstreek
Fietsroute van Nijmegen naar Zeddam
LF3 fietsroute langs de IJssel en Hanzesteden
Fietsroute langs de rivier de Waal
Rondje Posbank
Fietsroute over de Utrechtse Heuvelrug

Bekijk ook andere routes op de overzichtspagina met fietsroutes.

Overnachten

We hebben de leukste logeeradressen en kortingscodes voor je verzameld op de pagina: Overnachten.

The following two tabs change content below.

Mirre

Mirre is journalist, videoproducent en drone piloot. Al fietsend door Nederland verzamelt ze verhalen en beeldmateriaal van toeristische activiteiten en bezienswaardigheden. Op deze website wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Erop klikken en iets bestellen kost jou niets extra, maar de verkoper deelt een deel van de winst met De Nederlandse Toerist, waardoor deze website kan blijven bestaan.

6 Comments

 1. Annelijn Weerman Reply

  Hi! Ik ben eigenlijk nieuwsgierig naar wat voor fiets jullie hebben. Ik zie een toer/trekking fiets op de foto’s /video’s. Ik ben zelf op zoek naar zo’n fiets en ben daarom benieuwd naar welke jullie hebben en hoe die bevalt.

  Mvg, Annelijn

  • Mirre Reply

   Hallo Annelijn, Het is een Pegasus SL Disc. Hij fietst fijn en ik heb er nooit zadelpijn op gehad, maar het is wel een vrij zware fiets (qua gewicht). Succes met kiezen!

   • Frans van os Reply

    Hallo Mirre. Wat heb jij op het stuur van je fiets zitten. Een soort navigatiesysteem voor fiets routes of zo? En waar verkopen ze zoiets?
    GR Frans

    • Mirre Reply

     Hallo Frans,
     Ik gebruik een smartphonehouder voor op de fiets en de app van Route.nl. Ontzettend handig!
     Met vriendelijke groet, Mirre

 2. Afgelopen dagen diverse fietsroutes gedaan middels knooppunten vanuit Tiel. Echter zijn wij tot de ontdekking gekomen dat de bewijzering zeer sumier is en vaak op zwarte lage plankjes is aangebracht wat in het hoge gras niet te zien is. Verder komt het vaak voor dat de nummers niet kloppen met het overzicht op de site.

  • Mirre Reply

   Hallo Wil, daar heb ik zelf ook vaak last van. Om dat op te lossen, neem ik de route mee op een mobiele telefoon. Zo kan ik altijd zien waar ik ben en waar ik naartoe moet. Veel fietsplezier nog!

Write A Comment