Het fietsknooppunten netwerk van Nederland is de handigste manier om mooie routes uit te stippelen. Als je via fietsknooppunten fietst, ben je vrijwel altijd verzekerd van spannende paadjes door de natuur, waar geen auto te vinden is. Lees hier hoe je makkelijk een fietstocht uitstippelt aan de hand van de fietsknooppunten!
Inhoudsopgave
Fietsknooppunten: Hoe werkt het eigenlijk?
De naam zegt het al: Het fietsnetwerk bestaat uit knooppunten. Elk kruispunt heeft een nummer en zo kun je globaal van kruispunt naar kruispunt fietsen. Het idee om elk kruispunt een nummer te geven komt uit België en inmiddels is heel Nederland bezaaid met fietsknooppunten en kun je zelfs in Duitsland fietsknooppunten vinden.
De mooiste fietspaden vinden
Fietsen via fietsknooppunten maakt het vinden van de weg dus een stuk makkelijker. Als je gebruik maakt van dit netwerk, dan fiets je vrijwel altijd over mooie fietspaden. Sommige fietspaden zie je vanaf de weg bijna niet en deze geheime pareltjes had ik zeker niet ontdekt zonder dit netwerk!
Fietsknooppunten: Navigatie
Deze bordjes staan langs de fietspaden die aangesloten zijn bij het netwerk. Ze staan bij elk kruispunt en wijzen naar het volgende fietsknooppunt. Wil je bijvoorbeeld naar knooppunt nummer 96? Ga dan bij dit paaltje rechtdoor.

Fietsroute plannen
Je kunt thuis van achter de computer alvast je route plannen (ik doe dit op route.nl), of dit onderweg doen bij één van de plattegronden voor fietsknooppunten.
Plattegrond fietsknooppunten
Bij de grotere fietsknooppunten staat een grote plattegrond met daarop alle routenummers. Hierop kun je zien waar je bent en bepalen waar je naartoe wilt. Noteer de nummers die je wilt volgen en volg de bordjes of de route-app op je mobiele telefoon.


Route plannen op de computer
Je kunt routes uitstippelen via online routeplanners en deze vervolgens inladen in de bijbehorende app op je mobiele telefoon. Voor de minder technische mensen onder ons: Je kunt de nummers natuurlijk ook gewoon op een briefje schrijven.
Hier vind je de de routeplanners voor Nederland, België en Duitsland.

De leukste fietsroutes via fietsknooppunten
Fietsroute Dwingelderveld
Fietsroute Lunteren
Rondje Naardermeer
Fietsroute Rottemeren
Rondje Spakenburg
Nieuwe Hollandse Waterlinie
Kastelen in Utrecht
Boerenkaas in het Groene Hart
Oer-Hollands Marken & Volendam
Zeven Heuvelen bij Nijmegen
Achtkastelenroute in de Achterhoek
Fietsvierdaagse in Hof van Twente (oktober)
Utrechtse Fietsvierdaagse (augustus)
De Henk Krosenbrinkroute in de Achterhoek
Bloesemtocht door de Betuwe
Fietsroute door de Bollenstreek
Fietsroute van Nijmegen naar Zeddam
LF3 fietsroute langs de IJssel en Hanzesteden
Fietsroute langs de rivier de Waal
Rondje Posbank
Fietsroute over de Utrechtse Heuvelrug
Bekijk ook andere routes op de overzichtspagina met fietsroutes.
Overnachten
We hebben de leukste logeeradressen en kortingscodes voor je verzameld op de pagina: Overnachten.

Mirre


Laatste berichten van Mirre (toon alles)
- Hoe een stappenteller je leven kan veranderen - 25 februari 2021
- Wandelen bij kasteel Groeneveld in Baarn - 5 november 2020
- Eiland IJsselmonde: Fietsroute van 44km door unieke natuur - 18 oktober 2020
2 Comments
Hi! Ik ben eigenlijk nieuwsgierig naar wat voor fiets jullie hebben. Ik zie een toer/trekking fiets op de foto’s /video’s. Ik ben zelf op zoek naar zo’n fiets en ben daarom benieuwd naar welke jullie hebben en hoe die bevalt.
Mvg, Annelijn
Hallo Annelijn, Het is een Pegasus SL Disc. Hij fietst fijn en ik heb er nooit zadelpijn op gehad, maar het is wel een vrij zware fiets (qua gewicht). Succes met kiezen!