Fietsknooppunten: Hoe werkt het eigenlijk?

Het fietsknooppunten netwerk van Nederland is de handigste manier om mooie fietsroutes uit te stippelen met behulp van een routeplanner. Als je via het knooppuntennetwerk fietst, ben je vrijwel altijd verzekerd van spannende paadjes door de natuur, waar geen auto te vinden is. Lees hier hoe je makkelijk een fietstocht via het fietsroutenetwerk uitstippelt!

Wat zijn fietsknooppunten en waar vind je ze?

De naam zegt het al: Het fietsknooppunten netwerk bestaat uit knooppunten. Elk kruispunt heeft een nummer en zo kun je globaal van kruispunt naar kruispunt fietsen. Het idee om elk kruispunt een nummer te geven komt uit België en inmiddels is heel Nederland bezaaid met fietsknooppunten en kun je zelfs in Duitsland fiets knooppunten vinden.

Tip: We hebben de mooiste fietsroutes van Nederland alvast voor je verzameld. Al onze routes zijn uitgestippeld via de fietsknooppunten.

De mooiste fietspaden vinden

Fietsen via fietsknooppunten maakt het vinden van de weg dus een stuk makkelijker. Als je gebruik maakt van de routeplanner en het fietsnetwerk, dan fiets je vrijwel altijd over mooie fietspaden. Sommige fietspaden zie je vanaf de weg bijna niet en deze geheime pareltjes had ik zeker niet ontdekt zonder dit netwerk!

Wat zijn fietsknooppunten?
Je kunt heel makkelijk van knooppunt naar knooppunt fietsen door de bordjes te volgen.

Fietsknooppunten overal in Nederland

Deze bordjes staan langs de fietspaden die aangesloten zijn bij het netwerk. Ze staan bij elk kruispunt en wijzen van het ene genummerde knooppunt naar het volgende fietsknooppunt. Wil je bijvoorbeeld naar knooppunt nummer 96? Ga dan bij dit paaltje rechtdoor.

Fietsknooppunten: Hoe werkt het eigenlijk?

Zelf een fietsknooppuntenroute maken en bewaren

Je kunt thuis van achter de computer alvast je route plannen (ik doe dit op route.nl), of dit onderweg doen bij één van de plattegronden voor fietsknooppunten. Wil je tips, kijk dan alvast op de pagina met de mooiste fietsroutes van Nederland.

Eén van de mooiste fietsroutes in Nederland die via fietsknoop punten is uitgestippeld, is het Rondje Naardermeer. En als je wat meer van historie houdt, dan is de LF Hanzeroute absoluut een aanrader.

Plattegrond fietsknooppunten

Bij de grotere fietsknooppunten staat een grote plattegrond met daarop alle routenummers. Hierop kun je zien waar je bent en bepalen waar je naartoe wilt. Noteer de nummers die je wilt volgen en volg de bordjes of de route-app op je mobiele telefoon.

Fietsknooppunten: Hoe werkt het eigenlijk?
Fietsknooppunten netwerk Nederland 101

Een fietsroute plannen op de computer

Je kunt routes uitstippelen via online fietsrouteplanners, en deze vervolgens openen in de bijbehorende fietsknooppunten app op je mobiele telefoon. Zo kun je op de fietsknooppunten kaart altijd zien waar je bent. En voor de minder technische mensen onder ons: Je kunt de nummers natuurlijk ook gewoon op een briefje schrijven.

Welke landen gebruiken fietsknooppunten?

Voor het uitstippelen van de routes kun je zowel gebruik maken van de routeplanner voor Nederland, als die van België en Duitsland. Op de websites zijn de routes ook te downloaden als gpx bestand.

Via Fietsknooppunten: 5000km door Gelderland fietsen
Op de fiets bij Nijmegen tijdens mijn fietstocht van 5000km door de Gelderse Streken. Ook die fietstocht bestond uit knooppuntenroutes.

Onze fietsroutes met knooppunten

In welke provincie wil jij straks fietsen via de fiets knooppunten? Klik op de gewenste provincie in Nederland en wij laten je de leukste fietsroutes zien!

Bekijk ook andere fietsroutes in Nederland.

12 Reacties

  1. Hi! Ik ben eigenlijk nieuwsgierig naar wat voor fiets jullie hebben. Ik zie een toer/trekking fiets op de foto’s /video’s. Ik ben zelf op zoek naar zo’n fiets en ben daarom benieuwd naar welke jullie hebben en hoe die bevalt.

    Mvg, Annelijn

    • Mirre Beantwoorden

      Hallo Annelijn, Het is een Pegasus SL Disc. Hij fietst fijn en ik heb er nooit zadelpijn op gehad, maar het is wel een vrij zware fiets (qua gewicht). Succes met kiezen!

      • Hallo Mirre. Wat heb jij op het stuur van je fiets zitten. Een soort navigatiesysteem voor fiets routes of zo? En waar verkopen ze zoiets?
        GR Frans

        • Mirre Beantwoorden

          Hallo Frans,
          Ik gebruik een smartphonehouder voor op de fiets en de app van Route.nl. Ontzettend handig!
          Met vriendelijke groet, Mirre

  2. Afgelopen dagen diverse fietsroutes gedaan middels knooppunten vanuit Tiel. Echter zijn wij tot de ontdekking gekomen dat de bewijzering zeer sumier is en vaak op zwarte lage plankjes is aangebracht wat in het hoge gras niet te zien is. Verder komt het vaak voor dat de nummers niet kloppen met het overzicht op de site.

  3. Beste, ik krijg foutmelding wanneer ik naar fietknooppunt.nl wil, ook de app op de telefoon werkt niet. Is er een storing?

    Groet Kees Dessens

    • Hallo Fernand,
      Om het aantal nummers te beperken, hebben alleen de knooppunten een nummer gekregen. Als er meerdere kruispunten tussen twee knooppunten zitten, dan kan het zijn dat er meerdere bordjes staan om aan te duiden dat je nog steeds op de goede weg zit.
      Veel fietsplezier!
      Mirre

Reageren