Op de Utrechtse Heuvelrug kun je schitterende fietstochten maken en dat is vandaag wel weer gebleken. We fietsen een rondje Amerongse Berg vanuit ons vakantiehuisje op Landgoed Ruwinkel en we kijken er onze ogen uit!

De routebeschrijving en de gpx van de fietsroute Amerongse Berg vind je onderaan dit artikel.

Verblijf op Landgoed Ruwinkel

We verblijven dit weekend op uitnodiging van Landgoed Ruwinkel middenin de natuur, in een luxe huisje met sauna en bubbelbad. Op het groene vakantiepark is een zwembad, er zijn tennisbanen en je kunt er fietsen en e-bikes huren. Dat laatste doen we ter plekke en we krijgen van de fietsenverhuurder meteen een paar leuke tips mee voor fietsroutes en pauze plekken onderweg. We kunnen gewoon vanuit het huisje vertrekken, ideaal!

Landgoed-Ruwinkel-collage-De-Nederlandse-Toerist
Op de website lees je meer over het park of kun je online een overnachting boeken.

Huis Scherpenzeel

Landgoed Ruwinkel ligt aan de rand van Scherpenzeel in de Gelderse Vallei, precies tussen de Utrechtse Heuvelrug en de Veluwe in. We fietsen door het dorp en vervolgens over het landgoed van het Huis Scherpenzeel, dat helderwit blinkt in de ochtendzon.

Huis-Scherpenzeel-17

De Grebbelinie

Even verderop ligt de Grebbelinie, een waterlinie uit de 18e eeuw die precies langs de grens van Gelderland en Utrecht loopt. Je kunt er mooie wandelingen, kanotochten en fietstochten maken. Langs het water fietsen we door de weilanden richting het bos van de Utrechtse Heuvelrug.

Het bos in

De Utrechtse Heuvelrug strekt zich uit van Huizen tot aan Rhenen. Een zandrug die loopt langs Hilversum, Amersfoort, Utrecht en Veenendaal. De Amerongse Berg is het hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug en steekt 69 meter boven zeeniveau uit. Over een smal, sprookjesachtig fietspad fietsen we de Amerongse berg op. Overal staan paddestoelen en in de bomen beginnen de herfstkleuren zichtbaar te worden. “De mooiste tijd van het jaar” verzucht ik, terwijl ik de geur van het bos diep inadem.

We fietsen tussen de bomen door en over heidegebieden. Het begint zachtjes te regenen de geur van natte bladeren dringt onze neusvleugels binnen. Af en toe moeten we schuilen voor een kleine herfstbui, maar gelukkig hebben we een paraplu meegebracht, en anders zijn er nog genoeg bomen die ons droog houden.

Het mooie aan dit gebied is dat het hier zo heuvelachtig is en achter een dicht bos komt soms zomaar een heideveld tevoorschijn. Ik verbaas me erover dat ik dit deel van de Utrechtse Heuvelrug nog niet kende. Deze fietsroute over de Amerongse berg gaat wat mij betreft over het mooiste deel van het Nationaal Park.

De eenzame eik op de Amerongse Berg

We volgen de smalle paadjes door het bos en wijken dan even van de route af om via een zandpad omhoog te klimmen. Vlakbij het hoogste punt van de Amerongse Berg staat ‘de Eenzame Eik’ op 64 meter boven NAP. De boom staat in het midden van een cirkelvormig zandpad in de vorm van een karrenwiel. Het is aangelegd als dressuur voor kinderen om te leren paardrijden en zorgt nu voor een bijzonder gezicht, zo’n grote boom in zijn eentje in het midden van een open plek in het bos.

Eenzame-eik-Amerongen-66

Veerpont naar de Betuwe

Bij Elst verandert het landschap compleet. We fietsen er de uiterwaarden in en voor slechts 1 euro per persoon worden we met de pont de Nederrijn over gebracht, naar de Betuwe. We maken een praatje met de Pontschipper, die optimistisch is en zegt dat de zon nog wel door zal breken vandaag.

Veerpont-Elst-Nederrijn-70

Aan de overkant fietsen we over de Rijnbandijk door en langs de uiterwaarden, door een compleet ander landschap dan we aan de noordkant van de rivier gewend waren. We zien een wat omgevallen bomen, een dijkhuis, koeien en vooral veel water. Een eindje verderop steken we de rivier nogmaals over, terug naar het noorden.

In Amerongen houden we een pauze bij Fietscafé Proloog, een berip in de omgeving en bovendien een heerlijke plaats om de innerlijke mens van de broodnodige energie te voorzien. We bestellen een warme chocolademelk en brood met kroketten en dan zien we dat buiten de zon alweer begint te schijnen. Met veel zin in het laatste deel stappen we op de fiets om eerst langs kasteel Amerongen, en dan opnieuw een prachtig stuk door het bos te fietsen.

Het paradijs gevonden

We hebben nog 17 kilometer te gaan en vervolgen onze weg over het glooiende landschap van de Amerongse Berg, waar kleurrijke loofbossen en groene dennenbossen elkaar afwisselen. Ik schrik van een snelle beweging: Naast ons schieten mountainbiker over het pad dat parallel aan de onze loopt. Dit is een populaire plek om te gaan mountainbiken je vindt hier in het bos verschillende trails.

Mountainbiken-Amerongse-Berg-165

Bladeren dwarrelen naar beneden boven een sprookjesachtige pad. Zowel voor wandelaars als voor mountainbikers en fietsers is dit een paradijs. De zon schijnt dwars door het roodbruine- en gele bladerdek en in deze tijd van het jaar schieten overal paddenstoelen uit de grond. We zien parasolzwammen, vliegenzwammen en elfenbankjes en wie goed oplet, kan zelfs David de Kabouter vinden in een holletje van de boom.

Rondje-Amerongse-Berg-138

Terug naar Scherpenzeel

Het laatste stukje fietsen we door groene weilanden vol met koeien. We zien weer een klein deel van de uitgestrekte Grebbelinie en dan komt de kerk van Scherpenzeel weer in zicht.

Sauna en bubbelbad

Bij terugkomst op Landgoed Ruwinkel hebben we wel wat rust verdiend. In de sauna en het bubbelbad die in het huisje zitten, kunnen we lekker ontspannen en de spieren weer opladen voor het vervolg van onze fietsvakantie op de Utrechtse Heuvelrug. Wat een topdag was het vandaag, we kunnen nu al niet wachten om morgen weer op pad te gaan!

De route over de Amerongse Berg

Deze fietsroute is uitgestippeld via de Fietsknooppunten. Je kunt op route.nl de gpx downloaden en via de app kun je hem ook openen op je telefoon.
De nummers van de fietsknooppunten zijn: 80, 74, 73, 81, 22, 23, 66, 20, 43, 42, 41, 77, 76, 17, kasteel Amerongen, 65, 69, 68, 12, 71, 82, 83, 85, 84, 81, 73, 74, 75, richting 80 totdat je weer bij Landgoed Ruwinkel bent aangekomen.

Fietsroute-Amerongse-Berg-vanuit-Landgoed-Ruwinkel

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Landgoed Ruwinkel. In dit artikel lees je alleen mijn eigen, eerlijke mening over het verblijf in het vakantiehuisje.

EWR-banner
The following two tabs change content below.

Mirre

Mirre is journalist, videoproducent en drone piloot. Al fietsend door Nederland verzamelt ze verhalen en beeldmateriaal van toeristische activiteiten en bezienswaardigheden. Volg jij ons al op social media?

4 Reacties

  1. Wauw wat een prachtige fietsroute. Lijkt me heerlijk om hier in het voorjaar eens naartoe te gaan. En hoe leuk is die holle boom met kabouters!

  2. Wat een ontzettend toffe route Mirre! Ik heb dit gebied op mijn wishlist gezet, om er te fietsen én wandelen! Dat past prima in een mooi lang weekend weg met de camper!

  3. Nou Amerongen staat opeens op mijn to-do lijstje voor weekendje weg met vriendlief haha Klinkt als mooi rondje met elektrische fiets en leuk huisje. Bedankt voor de tip 👍

  4. Wat een leuke route om te fietsen dit! Heerlijk al die afwisseling onderweg. Het stuk door het bos en langs de heidevelden lijkt mij het mooiste stukje.

Reageren