Wil je het echte ‘oud-Holland’ leren kennen, dan moet je deze fietsroute van Amsterdam naar Volendam eens doen. Deze start bij het centraal station in Amsterdam en we komen onderweg langs de traditionele plaatsen Marken, Edam en Volendam.
De exacte route via knooppunten en de gpx vind je onderaan dit artikel. Wil je liever een georganiseerde fietsreis boeken? Bekijk dan de fietsvakanties in Nederland.
Start fietsroute bij Amsterdam Centraal
Ik zet mijn fiets in de trein en kan gelijk bij het station beginnen met fietsen. Als alternatief kun je op Amsterdam Centraal een fiets huren. En als je even doortrapt, dan ben je binnen 20 minuten de bebouwing uit en zie je alleen nog maar weilanden en pittoreske dorpjes.
De bebouwde kom uit
Het eerste deel van de fietsroute naar Volendam kost best wel veel energie, want overal is verkeer en je komt continue stoplichten tegen. Ook moet je een keer met de fiets een trap op en af om de brug over te komen. Bij de Schellingwoudsebrug krijg ik dit uitzicht cadeau en dan is ineens alles weer goed:
Aan de overkant: Niets dan rust en ruimte
Ik laat de drukte en het geruis van de stad achter me. Een muisje schiet over de weg en even verderop springt een haas verschrikt over het slootje. Jonge meerkoetjes roepen luidkeels om hun moeder terwijl een havik bidt aan de blauwe hemel.
Durgerdam
Durgerdam is een lintdorp met een haven voor de deur. Op het terras zitten een paar toeristen ontspannen een biertje te drinken. Wat is het hier mooi! En dat zó dichtbij Amsterdam! Verderop, aan het Kinselmeer, is een camping. Dat zou ik me geen twee keer laten zeggen 😉
Overnachten in oud-Holland
- De Pepersteeg in Marken
- Vakantiepark Landal Volendam
- Woonboot in Broek in Waterland
- Roompot Marinapark Volendam
Marken
Door de weilanden bij Holysloot en via de dijk van Uitdam kom ik uiteindelijk terecht in het pittoreske Marken. Vroeger was Marken een eiland, maar na het indammen van de voormalige Zuiderzee werd het door een landstrook verbonden met het vasteland. Over die strook kun je ernaartoe fietsen en vervolgens de boot nemen om over te steken naar Volendam.
Marken is een eiland dat veel te verduren heeft gehad. Tijdens de stormvloed van 1916 liep het hele dorp onder en vielen er 19 doden en in 1939 kwamen er zelfs ijsschotsen door de ramen naar binnen. Marken werd natuurlijk weer hersteld en vandaag de dag ziet het er nog net zo uit als vroeger: Een oud vissersdorpje met prachtig geverfde huizen en een gezellige haven waar toeristen een hapje en een drankje kunnen doen.
Wil je meer over Marken weten? Breng dan vooral een bezoek aan het Marker Museum, waar het personeel in klederdracht op je zit te wachten. Je komt er alles te weten over hoe mensen leefden, hun kleding en natuurlijk de stormvloed.
De oversteek naar Volendam
Met het pontje kun je (met de fiets) oversteken van Marken naar Volendam. Volendam is voor buitenlandse toeristen het bekendste Nederlandse dorp en dat komt door een slimme ondernemer: Hij nodigde schilders uit heel Europa uit om in zijn hotel te verblijven. De schilderijen die daar gemaakt werden, werden over de wereld verspreid en zo hangen dus nog steeds op duizenden plekken schilderijen van Volendam.
Volendam is natuurlijk ook nog eens de thuishaven van onze beroemde zangers Jan Smit, Nick & Simon en de 3 J’s 🙂
Volendam experience
Watersnood is een belangrijk thema in deze regio en dat komt ook in de Volendam Experience weer terug. Met een Virtual Reality bril kijk je rond in Volendam ten tijde van de watersnood in 1916. Het verhaal gaat over een zeeman en een meisje en….. Oké, ik verklap niks; ga zelf maar kijken! Het is in ieder geval een levensechte ervaring waarin je 360 graden om je heen kunt kijken. Het is leuk en interessant om te zien en geschikt voor jong & oud.
Het laatste dorpje van deze fietsroute: Edam
Edam is het laatste dorpje dat ik tijdens deze fietsroute uitgebreid bezoek en ook dit is enorm de moeite waard. Het heeft wel de charme, maar niet de enorme massa’s toeristen die Volendam wel heeft. Daarom kun je hier lekker rustig rondstruinen in de gezellige straatjes.
Er gaat overigens een verhaal de ronde over een zeemeermin die werd gevonden in de vroegere Zuiderzee. Daarom staat hier op de gevels van sommige huizen een zeemeermin afgebeeld.
Met de boot naar Broek in Waterland
Verderop is Theetuin Overleek. Heb je naast het fietsen nog zin in een andere activiteit? Huur dan een bootje bij de theetuin (en geniet achteraf van een heerlijke high tea!). Je kunt er varen tot aan Broek in Waterland. Een dorpje dat er net zo leuk uitziet als het klinkt. Bijna elk huis dat er staat vráágt erom gekocht te worden (als buitenhuisje 😉 )
Terug naar Amsterdam
Uitgevaren? Dan fiets je via Monnickendam en Zuiderwoude weer terug naar Amsterdam en je hebt er zo’n 60 kilometer opzitten voor vandaag. Hoog tijd voor een drankje aan het IJ (bijvoorbeeld op het terras van het EYE), alvorens huiswaarts te keren!
Ook leuk: Ontdek Amsterdam met kinderen.
Wil je zelf deze route fietsen?
De fietsknooppunten zijn: 5, 52, 46, 47, 44, 78, 79, 77, 52, 51, 99, 56, 55, 2, 1, 38, 37, 36, 5.
– Tussen Marken en Volendam steek je over met de veerpont.
– Iets voorbij knooppunt 2 vind je Theetuin Overleek voor een drankje, high tea of om een boot te huren.
Overnachten in oud-Holland
- De Pepersteeg in Marken
- Vakantiepark Landal Volendam
- Overnachten op een woonboot in Broek in Waterland
- Roompot Marinapark Volendam
Verder fietsen
Georganiseerde fietsvakantie
Wil je op fietsvakantie, maar niet teveel tijd besteden aan het organiseren ervan? Specialisten hebben mooie fietsvakanties in Nederland en fietsvakanties in Europa voor je uitgestippeld, zoals de Fietsvakantie Amsterdam. Bekijk deze prachtige fietsreizen en geniet van al het moois dat de diverse landen te bieden hebben!
Boek nú een vakantie met korting:
• Fietsvakantie Amsterdam
• Wandelvakanties in Nederland
• Fietsvakanties in Nederland
Mirre
Laatste berichten van Mirre (toon alles)
- De Turfroute fietsen [231km] - 1 juli 2024
- Fietsroute Vlieland: Uitwaaien op het Wad - 29 mei 2024
- Fietsroute Maarssen langs kastelen [42km] - 20 mei 2024