Wil je het echte ‘oud-Holland’ leren kennen, dan moet je deze fietsroute naar Volendam vanuit Amsterdam eens doen. Het start- en eindpunt is het centraal station in Amsterdam. Ideaal! Ik zet mijn fiets in de trein en kan gelijk bij het station beginnen met fietsen. Als alternatief kun je op Amsterdam Centraal een fiets huren. En als je even doortrapt, dan ben je binnen 20 minuten de bebouwing uit en zie je alleen nog maar weilanden en pittoreske dorpjes.
Download hier de Fietsroute.

Het eerste deel van de fietsroute naar Volendam kost best wel veel energie, want overal is verkeer en je komt continue stoplichten tegen. Ook moet je een keer met de fiets een trap op en af om de brug over te komen. Bij de Schellingwoudsebrug krijg ik dit uitzicht cadeau en dan is ineens alles weer goed:

Fietsroute Volendam 003 copy Fietsroute Volendam 004 copy Startpunt bij het station | Uitzicht vanaf de Schellingwoudsebrug.

Ik laat de drukte en het geruis van de stad achter me. Een muisje schiet over de weg en even verderop springt een haas verschrikt over het slootje. Jonge meerkoetjes roepen luidkeels om hun moeder terwijl een havik bidt aan de blauwe hemel.

Fietsroute Volendam 011

Durgerdam

Durgerdam is een lintdorp met een haven voor de deur. Op het terras zitten een paar toeristen ontspannen een biertje te drinken. Wat is het hier mooi! En dat zó dichtbij Amsterdam! Verderop, aan het Kinselmeer, is een camping. Dat zou ik me geen twee keer laten zeggen 😉

Fietsroute Volendam 009 copy
Durgerdam: Het best bewaarde geheim van Amsterdam?

Marken

Door de weilanden bij Holysloot en via de dijk van Uitdam kom ik uiteindelijk terecht in het pittoreske Marken. Marken is een eiland dat helaas veel te verduren heeft gehad. Tijdens de stormvloed van 1916 liep het hele dorp onder en vielen er 19 doden en in 1939 kwamen er zelfs ijsschotsen door de ramen naar binnen.

Marken werd natuurlijk weer hersteld en vandaag de dag ziet het er nog net zo uit als vroeger: Een oud vissersdorpje met prachtig geverfde huizen en een gezellige haven waar toeristen een hapje en een drankje kunnen doen.

Marken-fietsroute Volendam mirreopreis

Wil je meer over Marken weten? Breng dan vooral een bezoek aan het Marker Museum, waar het personeel in klederdracht op je zit te wachten. Je komt er alles te weten over hoe mensen leefden, hun kleding en natuurlijk de stormvloed.

Aangekomen in Volendam!

Het pontje brengt jou en de fiets naar Volendam (daar komen al die toeristen op Marken dus vandaan..). Volendam is voor buitenlandse toeristen het bekendste Nederlandse dorp en dat komt door een slimme ondernemer. Hij nodigde schilders uit heel Europa uit om in zijn hotel te verblijven. De schilderijen die daar gemaakt werden, werden over de wereld verspreid en zo hangen dus nog steeds op duizenden plekken schilderijen van Volendam.

fietsroute Volendam 159 fietsroute Volendam 176

Volendam is natuurlijk ook nog eens de thuisbasis van onze beroemde zangers Jan Smit, Nick & Simon en de 3 J’s 🙂

Volendam experience

Watersnood is een belangrijk thema in deze regio en dat komt ook in de Volendam Experience weer terug. Met een Virtual Reality bril kijk je rond in Volendam ten tijde van de watersnood in 1916. Het verhaal gaat over een zeeman en een meisje en….. Oké, ik verklap niks; ga zelf maar kijken! Het is in ieder geval een levensechte ervaring waarin je 360 graden om je heen kunt kijken. Het is leuk en interessant om te zien en geschikt voor jong & oud.

Volendam experience 158 Volendam 153

Fietsroute Volendam: Edam

Edam is het laatste dorpje dat ik uitgebreid bezoek en ook dit is enorm de moeite waard. Het heeft wel de charme, maar niet de enorme massa’s toeristen die Volendam wel heeft. Daarom kun je hier lekker rustig rondstruinen in de gezellige straatjes.
Let op: Er gaat een verhaal de ronde over een zeemeermin die werd gevonden in de vroegere Zuiderzee. Daarom staat hier op de gevels van sommige huizen een zeemeermin afgebeeld.

fietsroute Edam mirreopreis

Varen naar Broek in Waterland

Heb je naast het fietsen nog zin in een andere activiteit? Huur dan een bootje bij Theetuin Overleek (en geniet achteraf van een heerlijke high tea!). Je kunt er varen tot aan Broek in Waterland. Een dorpje dat er net zo leuk uitziet als het klinkt. Bijna elk huis dat er staat vráágt erom gekocht te worden (als buitenhuisje 😉 )

Theetuin Overleek - Broek in Waterland

Geen zin om te varen? Dan fiets je via Monnickendam weer terug naar Amsterdam en je hebt er zo’n 60 kilometer opzitten voor vandaag. Hoog tijd voor een drankje aan het IJ (bijvoorbeeld op het terras van EYE), alvorens huiswaarts te keren!

Fietsroute Volendam 023
Zuiderwolde 🙂

Meer fietsroutes vind je hier.

The following two tabs change content below.

Mirre

Mirre is videoproducent en drone-piloot en ze heeft een brede interesse in alles wat er te doen is op toeristisch vlak in Nederland. Hier verzamelt ze verhalen over kastelen, interactieve musea, natuurgebieden, buitensport en stedentrips in Nederland. Voor professionele videoproducties kun je terecht op haar bedrijfswebsite SunshineFilms.nl.

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

Write A Comment