Het is een warme lentedag en mijn fiets is eindelijk weer uit de winterstalling. Vandaag rijd ik de Boerenkaas Fietsroute vanuit Woerden door het Groene Hart (provincie Utrecht) en onderweg bezoek ik diverse kaasboeren.

Video van de fietsroute

Start fietsroute in Woerden

Onze fietsroute door het Groene Hart begint en eindigt in het gezellige stadje Woerden. Hier zijn de marktkooplieden al bezig om de markt op te bouwen die we aan het einde van de route gaan bezoeken, maar eerst is het tijd voor actie! We verlaten ons startpunt bij het Kaaspakhuis, maken vaart en al snel verdwijnt de stad achter ons en zien we alleen nog maar weilanden met kleine slootjes ertussen.

Boerderijen

De weilanden in het Groene Hart staan vol met jonge lammetjes. Sommige van de boerderijen waar ik langs fiets, kun je bezoeken. Zo is er bijvoorbeeld de Ruyge Weyde, een 16e eeuwse kaasboerderij waar echte Goudse kaas gemaakt wordt. De kaasboer laat ons kazen proeven en we mogen ook op de boerderij op zoek gaan naar de koeien en naar pasgeboren geitjes.

Geitenboerderij

We stoppen ook nog bij een geitenboerderij die op de route vermeld staat. We zijn er van harte welkom om een kijkje te nemen bij de geiten “maar eigenlijk zijn wij niet geopend voor publiek, want we hebben geen winkel.” zegt de boer. Hij neemt ons mee naar de stal waar het vol staat met geiten: “Over twee weken worden de lammetjes geboren.” De geiten komen nieuwsgierig naar ons toe. Wat zijn het toch leuke dieren.
Ondanks dat de boer geen winkel heeft, krijgen we toch een stuk overheerlijke geitenkaas mee.

Afsluiting fietstocht op het terras in Woerden

Na 32 kilometer zit onze fietstocht erop. We sluiten onze dag af met een drankje op het terras in Woerden, waar we aan een lange picknicktafel al snel nieuwe vrienden maken en er twee uur later nog steeds zitten. De zon zakt langzaam weg achter de huizen langs het marktplein. De markt wordt afgebroken en wij keren met een gezonde kleur op de wangen huiswaarts.

Wil je zelf deze route fietsen?

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met het Routebureau Utrecht. De Boerenkaas Fietsroute vind je hier: Boerenkaas Route Pape-Kopen. Of zoek andere leuke fietsroutes op de overzichtspagina voor fietsroutes.

Link naar paklijst fietsvakantie
The following two tabs change content below.

Mirre

Mirre is videoproducent en drone-piloot en ze heeft een brede interesse in alles wat er te doen is op toeristisch vlak in Nederland. Hier verzamelt ze verhalen over kastelen, interactieve musea, natuurgebieden, buitensport en stedentrips in Nederland.

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

15 Comments

  • Dat was het ook, Bregje. Dankjewel voor het compliment 🙂 Er komen binnenkort nog veel meer filmpjes online!

  • Dat is mooi, dan moet je zeker een keer deze fietsroute doen. Er komen nog genoeg mooie dagen aan deze zomer!

 1. Bedankt voor deze leuke route 🙂 Ik ben dol op fietsen, dus als ik weer in Nederland ben en het is mooi weer, zou ik deze mooie route graag eens doen. 32 km is ook net een mooie afstand, niet zo kort, maar ook niet te lang. Leuk filmpje!

 2. Leuk filmpje. Ik vind fietsen wel leuk, maar doe het echt veel te weinig. Ik heb eigenlijk mijn fiets al jaren niet meer aangeraakt, wat erg he.

  • Zonde, Janet! Op de fiets kun je zoveel mooie plekjes ontdekken..! Misschien is het tijd om je fiets weer onder het stof vandaan te halen? 😉

 3. Wat een leuke route! Ik zou graag wat meer willen fietsen maar het komt er iedere keer niet van. Ik ben trouwens dol op kaas dus deze route is heel geschikt voor deze kaaskop 😉

  • Dan is dit een mooi startpunt, Kelly! De route is met 32 kilometer niet te lang en op een zonnige dag is het er echt genieten met al die tussenstopjes bij kaasboerderijen.

 4. Wat een leuke route! Ik ben zelf wel eens langs de Limes van Utrecht naar Woerden gefietst, maar deze route is toch net weer even anders. Ga ik onthouden.

Write A Comment

Schrijf je in voor leuke
tips in je mailbox!