Het prachtige glooiende landschap van de Utrechtse Heuvelrug herbergt niet alleen bossen, heidevelden en zandverstuivingen, maar ook vele kastelen en buitenplaatsen. Deze fietsroute begint in Doorn en voert je langs maar liefst zes kastelen en een fort. Sommige van die kastelen kun je van binnen bezichtigen door middel van een rondleiding. Dankzij de boeiende historie en spannende verhalen komt dit gebied tot leven.
Start fietsroute bij Châlet Helenaheuvel
Het is de eerste écht warme dag van het jaar. Dankzij een temperatuur van 23 graden op een zaterdag trekt iedereen eropuit. We parkeren bij Chalet Helenaheuvel in de Kaapse Bossen. Vanaf het zonnige terras hebben we uitzicht op een heideveld en zandverstuiving, het is de perfecte plek om de dag te beginnen met een kopje koffie met iets lekkers erbij!
Museum Huis Doorn
Hiervandaan fietsen we zuidwaarts richting Doorn, waar een prachtig kasteel staat. Een bijzondere plek, want hier heeft de laatste Duitse keizer gewoond. Toen in 1918 de Eerste Wereldoorlog bijna ten einde was, vluchtte de keizer naar Nederland waar hij asiel aangeboden kreeg. Tot aan zijn dood heeft hij in Huis Doorn gewoond en dat de hele inboedel er nog staat, maakt het enorm de moeite waard om hier een rondleiding te volgen.
Alhoewel hij geen keizer meer was, gedroeg hij zich nog wel zo, en hij hoopte altijd nog dat hij zijn functie terug zou krijgen. Bij de verhuizing bracht hij veel erfstukken mee naar Huis Doorn, zoals schilderijen van zijn voorouders en koninklijke geschenken. Tijdens de rondleiding kun je ook een kijkje nemen in de werkkamer van de (afgezette) keizer, waar hij het liefst niet op een stoel zat maar op een zadel, omdat hij vond dat ‘de beste beslissingen in het zadel genomen worden’.
De rondleidingen vinden dagelijks en om het uur plaats. Voor meer informatie, zie deze pagina over Museum Huis Doorn.
Culinair Landgoed Parc Broekhuizen
Door een idyllisch coulisselandschap fietsen we langs slootjes met knotwilgen ernaast. De luiken van de huizen hebben dezelfde wit-met-rode kleur als de luiken van Huis Doorn, wat betekent dat ze bij het landgoed horen.
Even verderop ligt Parc Broekhuizen. In het monumentale Hoofdhuis bevindt zich restaurant Voltaire, dat bekroond is met een Michelinster, en ook kun je op het landgoed overnachten of een mooie wandeling maken.
Kasteel Amerongen
Door de bossen van de Utrechtse Heuvelrug fietsen we richting Amerongen. Daar staat kasteel Amerongen, waar het gezellig druk is op deze mooie dag. Vanuit de bossen en over de Lekdijk stromen fietsers en levensgenieters in open cabrio’s toe. Hier is niet alleen het kasteel, maar zijn ook de bloemrijke tuinen te bewonderen.
Dagelijks worden er rondleidingen gegeven door het kasteel met de imposante gangen en zalen. Ook hier hebben de eigenaren, de nazaten van Graaf Bentinck, de complete inboedel laten staan. De slogan ‘Het is zoals het was’ slaat dus de spijker op zijn kop en hier krijg je echt een indruk van hoe de mensen in het kasteel geleefd hebben. De gidsen hebben zóveel verhalen te vertellen over onder andere Deense koningen, de bibliotheek, de klavecimbel en de vele schilderijen, dat er jaarlijks een nieuw thema wordt gekozen voor de rondleidingen.
Liz Restobar
We vinden het tijd voor een pauze. In de monumentale stallen van kasteel Amerongen zit Liz Restobar met een groot aangrenzend terras. Je kan er een heerlijke drankjes en snacks bestellen, of neerstrijken voor een uitgebreide lunch met uitzicht op het kasteel.
De Amerongse Berg
Door het bosgebied rondom de Amerongse berg fietsen we richting het noorden. De bomen zijn hier nog niet zo groen, maar de roze kersen- en witte appelbloesem zorgen voor een beetje kleur in het bos. Even verderop fietsen we door het coulisselandschap van de Gelderse Vallei waar paarden en geiten in de wei grazen, en tot slot volgen we een smal fietspad over dijkjes en langs boomgaarden naar Fort aan de Buursteeg.
Fort aan de Buursteeg
Fort aan de Buursteeg is één van de grootste en belangrijkste forten van de Grebbelinie. Er is een bezoekerscentrum met een museum, waar je alles te weten komt over deze verdedigingslinie die ons in tijden van oorlog moest beschermen tegen de vijand. Boven hebben ze een permanente tentoonstelling, en beneden een wisselende tentoonstelling die elk half jaar inzoomt op de verhalen uit een ander deel van de Grebbelinie. Je kunt ook een mooie wandeling om het fort heen maken, en er is een horecagelegenheid.
Buiten zijn de grachten te zien die om het fort heen gegraven zijn. Het was de bedoeling dat het omringende land onder water gezet werd zodra de vijand eraan kwam. Toen jaren later de Hollandse Waterlinie aangelegd werd, werd de Grebbelinie ook wel gezien als een voorverdediging om belangrijke steden zoals Utrecht, Amsterdam en Den Haag veilig houden. Er konden wel honderden soldaten in het fort bivakkeren!
Ook verderop langs de route zien we een deel van de verdedigingslinie. Deze gebieden komen ineens ’tot leven’ dankzij de verhalen die we in het bezoekerscentrum hebben gehoord en gelezen.
Kasteel Renswoude
Verder naar het noorden ligt kasteel Renswoude en de historische huizen van Oud-Renswoude. Vanuit het omringende park is vanuit elk punt een doorkijkje naar het kasteel. Tussen de 150 jaar oude bomen is ook een theehuis te vinden, een kasteelboerderij en een duiventil. In het kasteel zelf worden wekelijks rondleidingen gegeven.
Niet ver daarvandaan staat een rijtje kenmerkende huizen, dat inmiddels is benoemd tot rijksmonument. Oud-Renswoude wordt onderhouden door een Historische Vereniging en beschikt over een Oudheidskamer met voorwerpen uit vroegere tijden.
Huis Scherpenzeel
Dan fietsen we langs een autoweg naar Scherpenzeel, waar we Huis Scherpenzeel kunnen bewonderen. Het huis stamt uit de Middeleeuwen, en is eeuwenlang in het bezit van de familie Van Scherpenzeel is geweest. In die periode werd het huis meerdere keren gerenoveerd en dat is te zien! Op het landgoed is ook een koetshuis en een poorthuis en alles bij elkaar wordt dit ook wel gezien als één van de meest romantische plekken om te trouwen. Als toevallige voorbijganger heb je doorgaans alleen toegang tot het landgoed, maar tijdens Open Monumentendag 2024 maken ze een uitzondering en dan mag je er binnen kijken.
Hotel landgoed Zonheuvel
We fietsen terug naar ons beginpunt, maar niet voordat we het laatste kasteel op de route, kasteel Zonheuvel, hebben bekeken. Vlak naast het kasteel ligt Hotel landgoed Zonheuvel. Als je net zo hebt genoten van deze omgeving als wij, dan is een overnachting wellicht een goed idee. Dan kun je morgen weer genieten van alles wat deze omgeving te bieden heeft, zoals een wandeling door de Kaapse Bossen of een rondleiding door één van de vele kastelen.
Routebeschrijving
Deze route volgt de fietsknooppunten. Fiets vanaf de parkeerplaats bij Châlet Helenaheuvel naar de Amersfoortseweg en sla linksaf richting Doorn. Blijf rechtdoor fietsen, dan zie je vanzelf (voorbij het kruispunt) aan de rechterkant Huis Doorn. Iets voorbij Huis Doorn linksaf De Beaufortweg op, dan kom je vanzelf op het fietsroutenetwerk terecht. De nummers die je dan volgt zijn: 8, 10 (Parc Broekhuizen), 11, 18, 17 (kasteel Amerongen), 65, 42, 43, 44, 47, 48, 99, 58 (Fort aan de Buursteeg), 21, 37, 36 (kasteel Renswoude), 86, 79, 80, 74 (Huis Scherpenzeel), 73, 81, 84, 85, 89, 6 en dan linksaf de Amersfoortseweg op, net zolang tot je de borden van Landgoed Zonheuvel en Châlet Helenaheuvel aan de linkerkant ziet.
Je kunt de route en gpx ook bekijken op Route.nl.
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Op de Heuvelrug & Visit Utrecht Region.
Mirre
Laatste berichten van Mirre (toon alles)
- De Turfroute fietsen [231km] - 1 juli 2024
- Fietsroute Vlieland: Uitwaaien op het Wad - 29 mei 2024
- Fietsroute Maarssen langs kastelen [42km] - 20 mei 2024