Dit is een prachtige fietsroute over het Dwingelderveld in Drenthe. Het Dwingelderveld is één van de mooiste natuurgebieden van Nederland en is daarom uitgeroepen tot nationaal park. Hier vind je unieke natuur op de heidevelden en in de bossen. Ook fiets je over het fietspad dat in 2017 werd verkozen tot ‘mooiste fietspad van Drenthe’.

De exacte fietsroute en knooppunten vind je onderaan dit artikel.

Startpunt: Bezoekerscentrum Dwingelderveld

Het groene bezoekerscentrum Dwingelderveld is het startpunt van deze fietsroute. Daar kom je alles te weten over het natuurgebied en over de dieren die er leven. Je kunt er video’s bekijken, er is een winkel en je kunt buiten in de vlindertuin een drankje drinken aan één van de picknicktafels.

Bezoekerscentrum-Dwingelderveld-18-1

Schaapskooi

Vlakbij het bezoekerscentrum vind je ook de schaapskudde Ruinen. De Drentse Heideschapen komen al 6000 jaar voor in Nederland. Zij zorgen ervoor dat dit gebied open blijft en vrij van boompjes, zodat er heide kan bloeien. Naast schapen lopen ook geiten en koeien rond over het Dwingelderveld.

Schaapskooi-Ruinen-Dwingelderveld-127
Drents-Heideschaap-Dwingelderveld-74
Een bok (geit) op het Dwingelderveld, met op de achtergrond de schaapskudde.

Het Dwingelderveld

Vanuit de schaapskooi steek je dwars het Dwingelderveld over. Hier zie je ineens hoe weids het natuurgebied is. Het Dwingelderveld ligt op een hoge zandrug, genaamd het Drents Plateau. Er leven veel bijzondere plant- en diersoorten. Zo vind je hier orchideeën en jeneverbessen en zonnedauw. Er leven ook roofvogels, spechten, mestkevers, slangen en reeën. Een paradijs voor de (amateur-)bioloog!

Fietsroute-Dwingelderveld-35
Fietsroute-Dwingelderveld-101

De radiotelescoop

Ook voor de (amateur-)sterrenkundigen is dit gebied een paradijs. Hier staat wat ooit de grootste radiotelescoop ter wereld was.

Deze radiotelescoop uit 1956 werd jarenlang gebruikt om de zon en de Melkweg te bekijken. Hiermee werd de spiraalstructuur van de Melkweg in kaart gebracht en je kon er ook zonne-uitbarstingen mee zien. Met de telescoop werd zelfs een nieuw melkwegstelsel ontdekt!

Radiotelescoop-Dwingeloo-45

Vandaag de dag wordt de telescoop niet meer gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek, maar wel door amateurs. Je kunt hier nog altijd terecht voor een rondleiding. Lees verder voor meer informatie over de telescoop of boek een rondleiding. In het nabijgelegen Planetron worden sterrenkijkavonden georganiseerd. 

De Boslounge in Spier

De geur van dennennaalden komt mij tegemoet als ik via het bos naar Spier rijd. Hier vind je, aan de rand van de weg, de Boslounge voor een verfrissende versnapering. Het is ook het startpunt van mooie wandeltochten en van het mooiste fietspad van Drenthe.

Boslounge-in-Spier-85

Het mooiste fietspad van Drenthe

Het fietspad achter de Boslounge werd in 2017 verkozen tot het mooiste fietspad van Drenthe. Het pad heeft de naam Commissaris Cramerpad en je fietst over een slingerend fietspad door bossen en langs schitterende, typisch Drentse vennetjes (meertjes). In één van die vennetjes heeft een bioloog jaren geleden waterlelies geplant en het ven ligt er nu helemaal vol mee! Een prachtig gezicht.

Mooiste-fietspad-van-Drenthe-2017-86
Vennetje-Dwingelderveld-64
Waterlelies-Dwingelderveld-92

Het Dwingelderveld 2

Nogmaals doorkruis je per fiets het Dwingelderveld. Toen ik er aankwam, was de zon al aan het zakken en dit leverde spectaculaire plaatjes op van de kleurrijke grond op het Dwingelderveld.

Kleuren-in-het-Dwingelderveld-100

Dwingeloo

Aan het einde van het fietspad kom je weer langs de radiotelescoop en dan gaat de route linksaf het bos in. Wie zin heeft, kan nog een ommetje maken via Dwingeloo, een typisch Drents brinkdorp. Tijdens mijn route begon het al laat te worden, dus ik heb Dwingeloo overgeslagen.

Fietsroute-Dwingelderveld-79

Dwars door bos en weilanden

Ik vervolg mijn weg door bos en weilanden, terug richting het bezoekerscentrum.

Paardrijden-Dwingelderveld-113
Fietsroute-Dwingelderveld-117

Theehuys Anserdennen

Middenin het bos ligt theehuys Anserdennen. Het is een schitterende plek tussen hoge bomen en veel vogels, waar je terechtkunt voor een kopje thee, een biertje en/of heerlijke gebakjes.

Theehuys-Anserdennen-121

Terug naar het startpunt

Het laatste stukje van de route gaat door het bos, over het Dwingelderveld, terug naar de schaapskooi en het bezoekerscentrum waar deze route begon.

De Route: Fietsroute Dwingelderveld

Wil je deze route zelf fietsen, volg dan deze knooppunten vanaf Bezoekerscentrum Dwingelderveld: 57, 83, 98, 95, 96, 46, 44, 43, 32, 83, 88, 82, 93, 84, 86, 56, 57.

Lees ook: Fietsknooppunten: Hoe werkt het eigenlijk?

Fietsroute-Dwingelderveld

Overnachten

Vakantiepark de Noordster in Dwingeloo
Natuurhuisje Dwingeloo
Hotel Wesseling in Dwingeloo
BnB Stelvio in Dwingeloo
De Beddenstee in Ruinen

Boek een fietsvakantie

Fietsvakanties van Kras
Vakanties van SNP Natuurreizen
Fietsvakanties van Eigen-Wijze reizen

Verder fietsen

Bekijk fietsroutes en fietstips of ga eens een keer naar Utrecht voor de Fietsroute Lunteren en fiets een rondje om het middelpunt van Nederland.

The following two tabs change content below.

Mirre

Mirre is journalist, videoproducent en drone piloot. Al fietsend door Nederland verzamelt ze verhalen en beeldmateriaal van toeristische activiteiten en bezienswaardigheden. Volg de Nederlandse Toerist ook op social media! Voor professionele videoproducties kun je terecht op Mirre's bedrijfswebsite SunshineFilms.nl.

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

3 Comments

  1. Wat een mooie route! Ik ken Drenthe nog maar slecht eigenlijk, maar het ziet er allemaal zo mooi uit. Je foto van de geit vind ik trouwens super mooi! Het beestje staat er stoer op. Het theehuis ligt er ook mooi verscholen in de natuur bij.

  2. Wat een mooie fietsroute. Wij liepen het melkwegpad naar de radiosterrenwacht een paar weken terug, om kamp Westerbork te bezoeken. Helaas regende het toen, dan is alles toch net even anders.. en daardoor hebben we niet verder gewandeld in dit schitterende gebied. Gaan we een volgende keer zeker weer doen.

Laat een reactie achter