De fietsroute Ermelo is een prachtige fietstocht door het noordwestelijk deel van de Veluwe. Je fietst er door bossen, over heidevelden en zandverstuivingen en over een landgoed waar in de herfst een uitbundige hoeveelheid paddestoelen groeit. Het is hier idyllisch, mooi, lieflijk en rustig. Een uitgelezen plek voor natuurliefhebbers.

De exacte route via knooppunten en de gpx vind je onderaan dit artikel. Wil je liever een georganiseerde fietsreis boeken? Bekijk dan de fietsvakanties in Nederland.

Start fietsroute in Ermelo

Ingeklemd tussen de Veluwe en het Wolderwijd/Veluwemeer ligt het gezellige dorp Ermelo, waar je een fiets kunt huren bij Vliek Tweewielers. De fietsroute begint bij de hippe zaak Kaneel & Kruimels in hartje Ermelo – met een kopje koffie en gebak, uiteraard!

Dan stap ik op de fiets. Het duurt niet lang voordat ik Ermelo uit ben en een prachtig bospad gevonden heb. Merels fluiten vrolijk hun lied en het ruikt er naar dennennaalden. Op open weides in het bos staan picknickbanken voor de vele fietsers en wandelaars die hier langskomen. Er is een enorm netwerk aan fiets- en wandelpaden, dus als je hier straks nog niet uitgekeken bent, dan valt hier ook na de fietsroute nog genoeg te ontdekken!

De zon schijnt door het groen-gouden bladerdek. De kruinen van de bomen zijn al wat uitgedund en de bosgrond is bezaaid met bruine bladeren, die een heerlijke herfstgeur verspreiden. Een kwikstaartje zoekt er tussen de paddestoelen naar iets om op te eten. Ik krijg geen genoeg van de prachtige herfstkleuren. Om de haverklap sta ik stil om weer een foto te maken.

EWR-banner

Het Solse Gat

Verderop ligt het Solse Gat, een leemkuil in het Speulder- en Sprielderbos. Hier is door boeren jarenlang leem afgegraven. Daardoor is de bodem drassig geworden en zijn er bijzondere planten gaan groeien zoals de slanke sleutelbloem en de bosanemoon. Ook kun je hier watersalamanders en padden vinden.

Volgens legendes stond op deze plek ooit een klooster, dat verzwolgen werd door het moeras. Op gezette tijden zou je de kerkklokken kunnen horen en de geesten van monniken zien ronddwalen. Waarschijnlijk werd hier in de oudheid de godin Sól vereerd, vandaar de naam ‘Solse gat’. Bijzondere houtsnijkunst in de omgeving draagt bij aan het mysterie: Er is een boomwortel die omgetoverd is tot Medusa. De houten slangen op haar hoofd kronkelen alle kanten op, het bos in.

De laaghangende zon geeft de gele en rode bladeren een prachtige gloed. De geur van hout en schors dringt mijn neus binnen. In de berm liggen stronken vol met paddestoelen en stammen vol met zwammen, er zijn te veel soorten om te kunnen tellen. Een wandelaar is op zoek naar vliegenzwammen, maar die heeft ze nog niet gezien. Vorige week op de Amerongse Berg zagen we ze wel, maar hier blinken ze in afwezigheid. Evenals de zwijntjes trouwens, die langs de kant van de weg wel talloze sporen hebben achtergelaten.

Boshuis Drie

Verderop kom ik uit bij Drie, een gehucht met een gezellig terras bij Boshuis Drie, waar ook een natuurkampeerterrein te vinden is. Rond de schemering barst het hier van de kleine vogeltjes zoals putters en ook kun je er reeën zien. In de avondzon werpen de kronkelende bomen van het Speulderbos en Sprielderbos een mysterieuze schaduw over de bosgrond, waardoor dit ook wel ‘het bos van de dansende bomen’ wordt genoemd.

Het Speulderbos

Het Speulderbos en Sprielderbos zijn beroemd in deze omgeving en worden ook wel ‘het bos van de dansende bomen’ genoemd. Het is één van de oudste bossen in Nederland. De heuvels waarop het bos ligt, zijn ontstaan in de IJstijd.

Als je erin rondfietst, dan kom je er snel genoeg achter waarom deze plek zo beroemd is bij zowel fotografen als wandelaars en fietsers. De beuken in dit bos hebben bijna allemaal kromme stammen en kronkelen zo een weg naar het licht. Vroeger was dit een productiebos waar alleen de rechte stammen werden gekapt, en daardoor bleven de kromme stammen over. Nu is het een magische plek geworden, waar de laaghangende zon in de wintermaanden voor een bijzonder lichtspel zorgt.

Fietsroute-Ermelo-72

Ik zoef de IJstijd-heuvel af naar Garderen en dan weer het bos in, langs de rand van het Speulderveld. Een Vlaamse gaai pikt iets op van de weg en vliegt dan snel weer het bos in. Ik maak een bocht naar links en daar ligt de open vlakte voor me, klaar om verkend te worden. Het Speulderveld is heul mooi. Geruisloos vliegt een buizerd over, hij zoeft boven de volledig verstilde heide.

Fietsroute-Ermelo-81
Het Speulderveld.

Landgoed Leuvenum en het Leuvenumse bos

Verderop ligt Landgoed Leuvenum en het Leuvenumse bos, ik heb het natuurgebied helemaal voor mij alleen. De zon hangt laag en ik moet nog opschieten om met zonsondergang op het Beekhuizerzand te zijn, maar er is hier zoveel moois en het is zonde om er snel aan voorbij te fietsen. Iets voorbij de ingang van het Leuvenumse bos ligt een landgoed met een schitterend landhuis bovenop een heuvel. Je kunt hier logeren, bij Landgoed Het Roode Koper.

Fietsroute-Ermelo-107
Relais & Chateaux Hotel Landgoed Het Roode Koper

Een mevrouw wijst me de mooiste paddestoelen die zij hier gezien heeft, het zijn stuk voor stuk kunstwerkjes. ‘Wij verblijven hier in het hotel, maar ik ben nog niet verder gekomen dan hier!’ Zonde, want er zijn hier ontzettend veel mooie paadjes, beken en bruggetjes om te verkennen. Maar ze heeft gelijk, elke halve meter is er weer iets prachtigs te zien.

Alhoewel deze héle fietsroute een enorm plezier is, is dit wel het allermooiste stuk. Het bos is sprookjesachtig met dat bijzondere lichtspel, het water van de beek en de paddestoelen die hier nu groeien. Het ruikt er heerlijk en ik kan hier wel dagen vertoeven, ware het niet dat ik nog een eindje per fiets af te leggen heb.

Tip: Verblijf op Landgoed Het Roode Koper om extra lang van dit prachtige gebied te genieten.

Het fietspad golft door het bos. Van links naar rechts en van boven naar beneden, het is alsof ik zweef. Ik hoor hoefgetrappel en word ingehaald door een huifkar met twee paarden in draf. Ik trap bij en maak een praatje. Nadat we beide geconcludeerd hebben dat het hier werkelijk prachtig is, vertelt de menner dat hij zo’n drie keer per week een rondje met zijn koets maakt. Dat is nou puur geluk!

Het Beekhuizerzand

Ik sla linksaf richting het Beekhuizerzand. Als een slang kronkelt het pad door het bos heen en dan zie ik de eerste zandduinen verschijnen. Het Beekhuizerzand is een stuifzandgebied van ongeveer 200 hectare. Er leven zandhagedissen, dassen, vossen en er komen nachtzwaluwen voor.

Bovenop een duin zit een stelletje op een bank te wachten totdat de zon onder gaat. Wat een surrealistische plek is dit, je zal hier maar in de buurt wonen!

Fietsroute-Ermelo-161

Het is herfst maar omdat het in dit gebied warmer is, staan sommige planten nog in bloei. Zo ook de koningskaars, die wel een meter de lucht in reikt en trots een heleboel prachtige gele bloemen laat zien. Een sluipwesp toont interesse, en vliegt dan snel door naar de volgende plant.

De zon zakt achter de wolken, dus ik besluit om vaart te maken en nog vóór het donker naar huis te fietsen. Het silhouet van een dode boom steekt af tegen de lichtblauwe hemel. Het wordt snel donkerder en het koelt in rap tempo af, maar wat een genot is het om hier te fietsen!

Fietsroute-Ermelo-174
Zie je deze sporen langs het fietspad? Dan zijn hier everzwijnen geweest! Ze zijn soms lastig te vinden, maar vorig jaar tijdens het fietsen op de Ginkelse heide hebben we ze wel gezien en ook op de Hoge Veluwe zijn ze vrij makkelijk te spotten.

Bij knooppunt 77 sla ik rechtsaf en dan almaar rechtdoor. Zo kom ik terug in Ermelo waar bij De Dorpskamer het vuur is aangestoken, en waar een heerlijk maaltje klaarstaat voor de hongerige fietser.

Fietsroute-Ermelo-179

Wat een TOPdag was het. Absoluut de mooiste route die ik ooit in Nederland gefietst heb. Zoveel natuur, zó afwisselend en zó mooi met die herfstkleuren 🍁😍 Als ik kon, dan zou ik deze fietsroute tijdens elk jaargetijde wel een keer willen fietsen.

Fietsroute Ermelo via fietsknooppunten

Wil je deze fietsroute ook fietsen? Dan kun je het beste beginnen in Ermelo. Parkeren in Ermelo is gratis, en er is ook een station.

De volledige fietsroute Ermelo verloopt via fietsknooppunten. De knooppunten vanaf het station in Ermelo zijn: 91, 92, 93, 39, 80, 34, 5, 48, 56, 97, 59, 60, 47, 82, 11, 83, 84, 85, 51, 42, 20, 50, 6, 58, 77, 93, 92, 91.

Je vindt de route en gpx op route.nl.

Fietsroute-Ermelo

Georganiseerde fietsvakantie

Wil je op fietsvakantie, maar niet teveel tijd besteden aan het organiseren ervan? Specialisten hebben mooie fietsvakanties in Nederland en fietsvakanties in Europa voor je uitgestippeld. Bekijk deze prachtige fietsreizen en geniet van al het moois dat de diverse landen te bieden hebben!

Fietsvakantie-Nederland-boeken

Tip! Bekijk de fietsvakanties met vroegboekkorting:
Fietsvakanties in Nederland
Fietsvakanties in Europa

Bekijk ook de andere fietsroutes op de Veluwe op De Nederlandse Toerist.

EWR-banner
The following two tabs change content below.

Mirre

Mirre is journalist, videoproducent en drone piloot. Al fietsend door Nederland verzamelt ze verhalen en beeldmateriaal van toeristische activiteiten en bezienswaardigheden. Volg jij ons al op social media?

Reageren