Tijdens deze fraaie fietsroute door het Groene Hart kom je langs diverse kaasboerderijen, waar je heerlijke koeien- geiten- en schapenkaas kunt proeven. Fiets je in de lente, dan kun je er pasgeboren schapen en geitjes zien.

De exacte route via knooppunten en de gpx vind je onderaan dit artikel.

Video van de fietsroute

Start fietsroute Groene Hart in Woerden

Onze fietsroute door het Groene Hart begint en eindigt in het gezellige stadje Woerden. Hier zijn de marktkooplieden al bezig om de markt op te bouwen die we aan het einde van de route gaan bezoeken, maar eerst is het tijd voor actie! We verlaten ons startpunt bij het Kaaspakhuis, maken vaart en al snel verdwijnt de stad achter ons en zien we alleen nog maar weilanden met kleine slootjes ertussen.

Boerderijen in het Groene Hart

De weilanden in het Groene Hart staan vol met jonge lammetjes. Sommige van de boerderijen waar ik langs fiets, kun je bezoeken. Zo is er bijvoorbeeld de Ruyge Weyde, een 16e eeuwse kaasboerderij waar echte Goudse kaas gemaakt wordt. De kaasboer laat ons kazen proeven en we mogen ook op de boerderij op zoek gaan naar de koeien en naar pasgeboren geitjes.

Geitenboerderij

Tijdens de fietsroute stoppen we ook nog bij een geitenboerderij die op de route vermeld staat. We zijn er van harte welkom om een kijkje te nemen bij de geiten “maar eigenlijk zijn wij niet geopend voor publiek, want we hebben geen winkel.” zegt de boer. Hij neemt ons mee naar de stal waar het vol staat met geiten: “Over twee weken worden de lammetjes geboren.” De geiten komen nieuwsgierig naar ons toe. Wat zijn het toch leuke dieren.
Ondanks dat de boer geen winkel heeft, krijgen we toch een stuk overheerlijke geitenkaas mee.

Afsluiting fietstocht op het terras in Woerden

Na 32 kilometer zit onze fietstocht door het Groene Hart erop. We sluiten onze dag af met een drankje op het terras in Woerden, waar we aan een lange picknicktafel al snel nieuwe vrienden maken en er twee uur later nog steeds zitten. De zon zakt langzaam weg achter de huizen langs het marktplein. De markt wordt afgebroken en wij keren met een gezonde kleur op de wangen huiswaarts.

Wil je zelf deze route fietsen?

De knooppunten vanuit Woerden zijn: 28, 26, 68, 35, 34, 36, 37, 23, 14, 92, 93, 95, 22, 96, 68, 26, 28.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met het Routebureau Utrecht, zie op de website de Boerenkaas fietsroute. Bekijk ook de andere fietsroutes in Utrecht op de website van het Routebureau.

The following two tabs change content below.

Mirre

Mirre is journalist, videoproducent en drone piloot. Al fietsend door Nederland verzamelt ze verhalen en beeldmateriaal van toeristische activiteiten en bezienswaardigheden. Volg jij ons al op social media?

15 Comments

 1. Wat een ontzettend leuk filmpje Mirre. Het plezier straalt er van af. Dat moet een leuke route zijn.

  • Dat was het ook, Bregje. Dankjewel voor het compliment 🙂 Er komen binnenkort nog veel meer filmpjes online!

  • Dat is mooi, dan moet je zeker een keer deze fietsroute doen. Er komen nog genoeg mooie dagen aan deze zomer!

 2. Heerlijk om te zien dat Nederland zoveel leuks te bieden heeft! Zo’n biertje is dan ook wel verdiend hoor na 32 kilometer fietsen!

 3. Bedankt voor deze leuke route 🙂 Ik ben dol op fietsen, dus als ik weer in Nederland ben en het is mooi weer, zou ik deze mooie route graag eens doen. 32 km is ook net een mooie afstand, niet zo kort, maar ook niet te lang. Leuk filmpje!

 4. Leuk filmpje. Ik vind fietsen wel leuk, maar doe het echt veel te weinig. Ik heb eigenlijk mijn fiets al jaren niet meer aangeraakt, wat erg he.

  • Zonde, Janet! Op de fiets kun je zoveel mooie plekjes ontdekken..! Misschien is het tijd om je fiets weer onder het stof vandaan te halen? 😉

 5. Wat een leuke route! Ik zou graag wat meer willen fietsen maar het komt er iedere keer niet van. Ik ben trouwens dol op kaas dus deze route is heel geschikt voor deze kaaskop 😉

  • Dan is dit een mooi startpunt, Kelly! De route is met 32 kilometer niet te lang en op een zonnige dag is het er echt genieten met al die tussenstopjes bij kaasboerderijen.

 6. Wat een leuke route! Ik ben zelf wel eens langs de Limes van Utrecht naar Woerden gefietst, maar deze route is toch net weer even anders. Ga ik onthouden.

  • Die route langs de Limes wil ook weleens fietsen, lijkt me prachtig daar!

Write A Comment