Tijdens deze fietsroute door Haarlemmermeer fiets je langs water, forten, sluizen en door bossen. Je kunt vliegtuigen spotten bij Schiphol en als je geluk hebt, dan zie je onderweg een hele kolonie lepelaars in de bomen. Dankzij de verhalenpalen die langs de weg staan, kun je de boeiende geschiedenis van dit gebied bijna voor je zien, net zoals op het doek van één van de beroemde zeeschilders.
De exacte route via knooppunten en de gpx vind je onderaan dit artikel.
Het Haarlemmermeerse Bos
Het is nog stil in het Haarlemmermeerse Bos, zo aan het begin van de dag. Het is fijn om op te starten op de slingerende paadjes, die ook veel door wandelaars gebruikt worden. Ze leiden langs vijvers en Big Spotters Hill, die gemaakt werd tijdens de Floriade in 2001, en later een rol speelde in Suske & Wiske’s ‘Fleurige Floriade’.
Even verderop ligt de golfbaan van de Haarlemmermeersche Golfclub, waar iets bijzonders mee is. In het terrein zijn namelijk delen van de Stelling van Amsterdam te zien, een waterlinie die Amsterdam in vroegere tijden beschermde tegen de vijand. Het pad leidt me naar de Ringvaart, die ik gisteren zuidwaarts volgde langs de gemalen en waar ik dit keer richting het Noorden ga.
Langs de Molenplas en de Meerwijksplas is het puur genieten. Het weidse uitzicht, de geur van water en overal vogels die rondvliegen. Wat een fantastische plek, zo aan de rand van Haarlem! Op een bordje staat een mooie kano- en schaatsroute aangegeven, daar kom ik graag nog een keer voor terug.
Langs de rand van het fietspad staat het vol met knalrode zuring. Er steekt plotseling een fazant over, zoveel natuur had ik hier niet verwacht! En het wordt nog beter, want even verderop staat een groepje fietsers het bos in te kijken en te wijzen. Uit nieuwsgierigheid sta ik bovenop de rem.
Lepelaars in Buitenliede
Door het gebladerte zijn een paar witte gedaantes te zien. Witte reigers? Nee. In natuurgebied Buitenliede woont een kolonie lepelaars! In Nederland komen lepelaars steeds vaker voor, met name op de Waddeneilanden, maar dus ook hier in Haarlemmermeer. In Buitenliede broeden ze in de oude nesten van blauwe reigers. Omdat het een moerassig gebied is, kunnen ze er veel voedsel vinden en hebben ze weinig last van roofdieren op de grond. Het gaat goed met de lepelaars in Nederland. In 50 jaar tijd is het aantal broedparen gestegen van 150 naar 2000.
Forten langs de route
Tijdens deze fietsroute kom ik weer diverse forten tegen van de Stelling van Amsterdam zoals Fort aan de Liebrug en Fort bij Penningsveer. De 45 Forten en ook dijken moesten Amsterdam beschermen tegen een mogelijke invasie. De Stelling van Amsterdam is uiteindelijk amper gebruikt, omdat vliegtuigen werden uitgevonden. In veel van de forten zitten vandaag de dag kleine bedrijfjes en worden soms open dagen gehouden met feestelijke activiteiten.
De sluizen van Spaarndam
Ook in Spaarndam staat een stukje van de Stelling van Amsterdam. Hier is een inundatiesluis, een sluis die open gezet werd als de vijand eraan kwam. Zo kon het achterliggende land onder water gezet worden en kon de vijand er te voet, met een kanon of te paard niet doorheen.
Lunch bij het gemaal in Halfweg
Ik buig af richting Spaarnwoude, waar de ‘stompe toren’ het landschap domineert. De kerktoren valt op, want het bovenste deel mist! Dit komt vaker voor bij kerken, meestal omdat ze na een blikseminslag geen geld hadden om een nieuwe te bouwen. Maar in dit geval hebben ze de toren zelf afgebroken. Bij de restauratie bleek namelijk dat er geen geld was om de toren ook nog te restaureren, dus hebben ze maar besloten om hem eraf te halen. Hij kreeg toen in de volksmond de bijnaam ‘Stompe Toren’.
Gemaal Halfweg
Door weilanden en door het mooie bos Houtrak (Spaarnwoude park) kom ik terecht in Halfweg. Daar staat Gemaal Halfweg, die belangrijk is om droge voeten te houden in het westen van Nederland. Het gemaal kan, indien nodig, uit 170 polders water wegpompen naar de zee. Je kunt Gemaal Halfweg elk eerste weekend van de maand bezoeken, het gemaal wordt dan ook ‘onder stoom’ gezet.
Naast het gemaal strijk ik neer bij Brasserie Het Gemaal, op een mooi terras aan het water. De hele menukaart ziet er fantastisch uit, maar ik bestel een poké bowl en passievrucht-limonade en ik ben blij met mijn keuze. Aangezien dit al op driekwart van de route ligt, is het behalve een fijne plek om te lunchen ook leuk om hier te borrelen.
Zeeslagje op de Polderbaan
Vanuit Halfweg fiets ik terug richting het Zuiden, door weilanden heen naar Schiphol. Tussen het geluid van grutto’s en kieviten door, hoor je hier aan de lopende band vliegtuigen opstijgen. Langs de Polderbaan van Schiphol staat één van de Verhalenpalen, en dit verhaal is wel héél spannend!
Voordat het Haarlemmermeer leeggepompt werd, was hier een onstuimige binnenzee. De Spanjaarden hadden Leiden ingenomen en de Geuzen (Nederlanders) wilden ze bevrijden. Ze stuurden meer dan 100 schepen, maar die legden het helaas af tegen de Spanjaarden. Met een beetje fantasie zie ik hier, op die gigantische Polderbaan, schepen rondvaren die kanonnen afvuren.
Een oorverdovend kabaal van een opstijgend vliegtuig van KLM trekt me terug naar het hier en nu. Ik kijk het na en verbaas me er iedere keer weer over dat zo’n enorm zwaar toestel gewoon de lucht in kan gaan. Bij de Polderbaan staat het dan ook helemaal vol met vliegtuigspotters die enthousiast foto’s en video’s maken.
Dit was mijn laatste stop tijdens deze route en van hieruit fiets ik terug naar het beginpunt in het Haarlemmermeerse Bos.
Overnachten in het Haarlemmermeerse Bos
Ik logeerde vannacht in het Courtyard by Mariott hotel, in het groen gelegen aan de rand van het Haarlemmermeerse Bos. Van hieruit kun je ook de fietsroute langs de Ringvaart starten. In het hotel kun je fantastisch dineren en er zijn kamers met een bad. Een heerlijke plek om deze mooie dag af te sluiten!
Routebeschrijving Fietsroute Haarlemmermeer [42km]
Wil je Haarlemmermeer zelf op de fiets ontdekken? Op 15 en 16 juli a.s. kun je deze route fietsen tijdens het evenement ‘Ontdek Actief Haarlemmermeer‘.
Deze fietsroute volgt fietsknooppunten. Je kunt de bordjes langs de weg volgen, maar af en toe mist er een bordje. Daarom gebruik ik een telefoonhouder, zodat ik de Routiq app kan gebruiken voor navigatie. Je kunt deze route op elk gewenst knooppunt starten.
Fietsknooppunten: 55, 54, 53, 88, 50, 87, 33, 32, 31, 24, 9, 38, 35, 16, 15, 91, 12, 30, 29, 26, 27, Stoomgemaal Halfweg, 51, 55.
Je kunt deze route openen op Route.nl en daar kun je ook een gpx downloaden.
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Visit Haarlemmermeer.
Georganiseerde fietsvakantie
Wil je op fietsvakantie, maar niet teveel tijd besteden aan het organiseren ervan? Specialisten hebben mooie fietsvakanties in Nederland en fietsvakanties in Europa voor je uitgestippeld. Bekijk deze prachtige fietsreizen en geniet van al het moois dat de diverse landen te bieden hebben!
Fietsvakanties met vroegboekkorting:
• Fietsvakanties in Nederland
• Fietsvakanties in het buitenland
Mirre
Laatste berichten van Mirre (toon alles)
- De Turfroute fietsen [231km] - 1 juli 2024
- Fietsroute Vlieland: Uitwaaien op het Wad - 29 mei 2024
- Fietsroute Maarssen langs kastelen [42km] - 20 mei 2024