De fietsroute ‘rondje Hilversum’ voert je over heidevelden en door bossen, langs gezellige terrasjes. Ook fiets je langs geologisch en historisch interessante landschappen, en over de grootste natuurbrug van Nederland. Reden genoeg om Hilversum als uitvalsbasis te kiezen!
De exacte route via knooppunten en de gpx van de fietsroute rondom Hilversum vind je onderaan dit artikel. Wil je liever een georganiseerde fietsreis boeken? Bekijk dan de fietsvakanties in Nederland.
De Witte Bergen en Theehuis ’t Bluk
Deze fietsroute begint bij het Van der Valk hotel De Witte Bergen, dat goed bereikbaar is met de auto. Hier kun je de auto parkeren, en ook is vlakbij het terras van Theehuis ’t Bluk, voor degene die de fietstocht wil beginnen met een kopje koffie. Wie met de trein komt hoeft ook niet ver te fietsen, want je bent al snel het centrum van Hilversum uit.
Bij Theehuis ’t Bluk is een parkeerplaats en ze serveren er heerlijke taartjes. Je kunt er meteen in de stemming komen voor de fietstocht, want het terras biedt prachtig uitzicht over de Zuiderheide.
Stuwwal Het Gooi
De Zuiderheide is het startpunt van deze fietsroute. Het mooie aan dit heidegebied is het glooiende landschap. Daar valt een hoop over te vertellen, zoals de heuvels die eeuwenoude grafheuvels blijken te zijn. Er zijn urnen en bronzen voorwerpen zoals armbanden en een drinkbeker gevonden.
Verderop is een zandverstuiving met daarachter glooiende heidevelden met vennetjes. Hier is de Gooise stuwwal goed te zien, de noordelijke uitloper van de Utrechtse Heuvelrug. Deze hoogteverschillen zijn 120.000 jaar geleden ontstaan, tijdens de voorlaatste IJstijd.
Het is tijd om op de fiets te stappen. Langs de rand van de heide fietsen we langzaamaan het bos in. Onder de snelweg bij Anna’s Hoeve ontbreken de bordjes momenteel, dus het is handig om de GPX of uitgeprinte kaart mee te nemen. Ze zijn er bezig met wegwerkzaamheden.
Op fietsvakantie deze zomer? Deze touroperators bieden fietsreizen in Nederland aan:
Zie ook ons overzicht van fietsvakanties in Nederland.
Bosgebied ‘De Vuursche’
Het meest bekend is het dorp ‘Lage Vuursche’, maar dit bosgebied beslaat veel meer dan dat. ‘De Vuursche’ is een verzamelnaam voor allerlei landgoederen die hier vroeger waren, en elk stukje heeft zijn eigen sfeer. Zo fietsen we over een lang smal fietspad door het verkoelende bos. De dikke groene bladeren houden de warmte tegen en zorgen voor aangename beschutting tegen de felle zomerzon.
De bosrijke omgeving heet verderop het Maartensdijkse bos en hier staan grenspaaltjes van de gemeente Utrecht. Hilversum en ’t Gooi worden eigenlijk omringd door de provincie Utrecht, maar dit gebied hoort van oudsher bij Noord-Holland. Dat komt omdat rijke Amsterdammers hier in de 17e eeuw naartoe kwamen om hun buitenhuizen te bouwen en landgoederen te stichten. Veel van die landgoederen zijn er nog, je kunt ze bijvoorbeeld bekijken tijdens de fietsroute rondje Naardermeer.
Ik kan me voorstellen dat de zomer niet het enige jaargetijde is waarop het hier prachtig is. Ook het najaar met de herfstkleuren en de vele paddestoelen moet geweldig zijn. Of in de lente, als het jonge groen aan de bomen zit. Of in augustus, als de heide rondom Hilversum paars kleurt.
De Hoorneboegse heide
De Hoorneboegse heide is nog zo’n pareltje waar ik graag kom. In dit heuvelachtige bos- en heidegebied kun je mooie wandelingen maken en als je geluk hebt, dan kun je er witte koeien zien grazen. Met de fiets ben je er snel overheen, en dus is het zaak om goed op te letten en extra te genieten van al het moois dat er te zien is.
Via een door natuur omringd fietspad rijd ik langs de rand van Hilversum richting het Corversbos. Dit is een goede plek om eekhoorns en reeën te spotten. Ze komen hier soms zó dichtbij, dat ze bijna tam lijken!
We fietsen een stukje langs de Gooise Vaart, terwijl de zon fel aan de hemel schijnt. Met 25 graden en een zacht briesje is dit een perfecte fietsdag!
Fietsroute Hilversum: Het Corversbos
Even verderop duiken we het Corversbos in. Links is Landgoed Gooilust, één van de vele landgoederen die ’t Gooi rijk is. In de lente is het de moeite waard om hier een rondje te maken, want er is een mooie siertuin en als in mei de rododendrons in bloei staan, kijk je er helemáál je ogen uit. Ook kun je hier goed reeën spotten. Laatst zag ik tijdens één wandeling in de avonduren een stuk of 10, en ze zijn super tam. Soms blijven ze een paar meter bij je vandaan gewoon staan.
Aan het einde van het Corversbos steken we een weg over en daar staat een leuke verrassing: De ijsbrommer van Dorien. Met deze warmte is er geen reden om níet te stoppen voor een heerlijk pistache-ijsje met echte nootjes erin. Dit jaar (2023) staat de brommer er van 1 maart t/m 1 september elke dag van 13 tot 17 uur, en hopelijk volgend jaar wéér!
Iets verderop is de prachtige beeldentuin de Zanderij, met ook een Bed & Breakfast en een theetuin. Je kunt er een wandeling maken door de beeldentuin en achterin schijnen ijsvogels te zitten. Ik heb er eens echt lekkere walnotentaart gegeten (de walnoten kwamen vers uit de tuin!), maar ze zijn niet altijd open.
Het Spanderswoud en de Fransche Kamp
Het leuke aan deze fietsroute rondom Hilversum is, dat elk bos- of heidegebied weer anders is. Zo ook het Spanderswoud. Middenin dit spannende bosgebied kun je kamperen op de Fransche Kamp. Rond het jaar 1800 waren zo’n 4000 Franse soldaten gelegerd in het Gooi, om eventuele aanvallen van de Engelsen af te slaan. Ook zijn in dit gebied enkele bunkers uit de Eerste Wereldoorlog te vinden.
Iets ten noorden ervan ligt de Fransche Kamp heide, maar hier moeten we de verleiding weerstaan om rechtdoor te gaan. De route wijkt namelijk af naar rechts, terug het bos in. Het pad kronkelt het bos door, tot aan de grootste wildbrug van Nederland.
Natuurbrug De Zanderij
Hier in het Gooi zijn diverse natuurbruggen te vinden, en De Zanderij is zelfs de grootste natuurbrug van Europa. Hij is 850 meter lang en 50 meter breed. Een smal gedeelte is gereserveerd voor het fietspad en de rest is er voor de dieren. Als je hier op een avond komt en stil bent, dan kun je er van alles voorbij zien komen. Zo werd ik er een keer bijna aangevlogen door een specht met een knalrode onderbuik, die vlak voor mijn gezicht rechtsomkeert maakte.
De Bussumerheide en de Westerheide
Dan is het weer tijd voor een stukje fietsen op de heide! Kom je hier in augustus, dan heeft de Bussumerheide een paarse gloed. Er lopen wat grote grazers rond zoals koeien, die ervoor zorgen dat het heidegebied open blijft. Wel is het verstandig om veilig afstand te houden, wanneer je ze toevallig op het fietspad tegenkomt.
Aan het einde van de Westerheide is La Place een populaire pauzeplek dichtbij de snelweg, en aan de overkant is een interessant geologisch museum. Maar wij kiezen ervoor om door te fietsen naar ’t Bluk, waar de fietsroute begon. Daar hebben ze heerlijke taartjes en een fantastisch terras met uitzicht op de hei. Een mooie afsluiter van een nog mooiere fietsroute!
De fietsroute rondom Hilversum (beschrijving en gpx)
Je kunt dit rondje Hilversum van 28 kilometer beginnen bij Van der Valk hotel De Witte Bergen, waar ze ook fietsen en e-bikes verhuren. Van daaruit fiets je naar Theehuis ’t Bluk. Bij ’t Bluk zijn ook parkeerplaatsen, maar op zomerse dagen kan het er erg druk zijn.
De nummers van de fietsknooppunten vanaf Theehuis ’t Bluk zijn: 53, 56, 83, 82, 31, 12, 74, 11, 10, 36, 50, 51, 53.
Georganiseerde fietsvakantie
Wil je op fietsvakantie, maar niet teveel tijd besteden aan het organiseren ervan? Specialisten hebben mooie fietsvakanties in Nederland en fietsvakanties in Europa voor je uitgestippeld. Bekijk deze prachtige fietsreizen en geniet van al het moois dat de diverse landen te bieden hebben!
Fietsvakanties met vroegboekkorting:
• Fietsvakanties in Nederland
• Fietsvakanties in Europa
Lees verder
Bekijk ook de andere fietsroutes in het Gooi. En je kunt ook heel mooi wandelen op de heide in Hilversum.
Mirre
Laatste berichten van Mirre (toon alles)
- De Turfroute fietsen [231km] - 1 juli 2024
- Fietsroute Vlieland: Uitwaaien op het Wad - 29 mei 2024
- Fietsroute Maarssen langs kastelen [42km] - 20 mei 2024