Deze fietsroute laat je het mooiste van de Hoge Veluwe zien. Een park waarin je wild kunt spotten zoals edelherten en zwijnen, waar je over heide en door bossen kunt fietsen, maar ook musea kunt bezoeken zoals het beroemde Kröller-Müller museum en het boeiende Museonder. Fiets je mee?

De routebeschrijving en de gpx vind je onderaan dit artikel. Wil je liever een georganiseerde fietsreis boeken? Bekijk dan de fietsvakanties in Nederland en fietsvakanties in Europa.

De ingangen van het park

Het park De Hoge Veluwe heeft drie ingangen: Eén bij Otterlo (west), één bij Hoenderloo (oost) en de derde bij Schaarsbergen (zuid). Wij kiezen voor ingang Otterlo, omdat we hier overnachten in het prachtige boutique hotel de Sterrenberg.

Hoge-Veluwe-ingang-Otterlo
Ingang van Nationaal Park de Hoge Veluwe bij Otterlo.

Je kunt gemakkelijk een hele dag in Nationaal Park de Hoge Veluwe spenderen, maar het loont om vroeg in de ochtend of laat in de middag te gaan. Dan heb je namelijk de meeste kans om wild te spotten. Voorbij de ingang, waar je een kleine bijdrage betaalt aan het onderhoud van het park, vind je een rek met witte fietsen die je gratis mag lenen om het park te verkennen.

Overnachten in de buurt van de Hoge Veluwe

Fietsen op de Hoge Veluwe

In het park vind je meer dan 40 kilometer aan fietspaden. Ik heb een leuke route voor je uitgestippeld, die vind je onderaan dit artikel, maar graag bespreek ik eerst nog even de highlights met je:

Highlight 1: Het Otterlose zand

Tijdens het fietsen op de Hoge Veluwe kom je geheid over het Otterlose zand. Dit is een grote zandverstuiving. Er loopt een fietspad overheen en vanaf een picknickbankje kun je genieten van de natuur én zie je het gigantisch hoge standbeeld van Generaal De Wet.

Highlight 2: Jachthuis St. Hubertus

Het echtpaar Anton en Helene Kröller-Müller had een grote liefde voor natuur en voor de jacht en heeft sinds 1909 steeds meer stukken grond op de Veluwe aangeschaft. Met het oog op de jacht liet Anton er wilde zwijnen, edelherten, moeflons en zelfs kangoeroes los. Speciaal voor de jacht hebben ze Jachthuis Sint Hubertus gebouwd. Voor wie de fietsroute op de Hoge Veluwe wil beginnen met een kopje koffie of thee is hier een theekoepel.

Jachthuis-Sint-Hubertus-Hoge-Veluwe

Highlight 2: Het Kröller-Müller museum

Het hart van nationaal park de Hoge Veluwe is het Kröller-Müller museum. Helene Kröller-Müller wijdde zich aan de kunst en bouwde een indrukwekkende kunstverzameling op. Ze verzamelde zo’n 800 schilderijen, 275 beelden, 500 tekeningen en 500 stuks kunstnijverheid. Veel van haar standbeelden kun je verspreid door het park tegenkomen, zoals deze raadsman:

Hoge-Veluwe-standbeeld-de-Raadsman-95
Kunstwerk ‘De Raadsman’ vlakbij Jachthuis St.Hubertus.

Ze verzamelden ook vele werken van Van Gogh. Om haar liefde voor de kunst te delen, wilde ze een museum laten bouwen. Het huidige Kröller-Müller museum kun je ook vandaag de dag nog bezoeken. Er hangen vele schilderijen van beroemde Meesters en er is ook een beeldentuin met daarin Buitenrestaurant Monsieur Jacques.

Dag 5_046

Highlight 4: Wild spotten

Je komt natuurlijk ook naar de Hoge Veluwe om wild te spotten. Je moet een beetje geluk hebben om ze te zien, maar met een paar handige trucs vergroot je wel degelijk de kans. Neem bijvoorbeeld een verrekijker mee en bezoek het park rond zonsopkomst of rond zonsondergang, dan laten de meeste dieren zich zien. Vlakbij het Kröller Müller vind je een wildkijkhut (de fietsroute komt erlangs). Zwijntjes zie je vaak in het bos, edelherten aan de bosrand en voor het zien van moeflons kun je het Bosje van Staf proberen. Kijk voor andere wildobservatieplaatsen op de website van de Hoge Veluwe.

Edelherten-op-de-Hoge-Veluwe-121
Herten in het bos op de Hoge Veluwe.
Park-de-Hoge-Veluwe-zwijntjes-163
Zwijntjes vlakbij de ingang Hoenderloo.
Hoge-Veluwe-edelherten-186
Edelherten aan de bosrand, vlakbij de Wildbaanweg.

Fietsroute Hoge Veluwe

Deze fietsroute gaat niet zoals je van mij gewend bent via de knooppunten, want die zijn er niet op de Hoge Veluwe. Daarom raad ik je aan om deze gpx te downloaden zodat je deze route op de telefoon kunt bekijken.

Fietsroute Hoge Veluwe

Overnachten in de buurt van de Hoge Veluwe

Boutique-Hotel-de-Sterrenberg
Boutique hotel de Sterrenberg aan de rand van Nationaal Park de Hoge Veluwe.

Wil je liever ergens anders overnachten? Ik heb de leukste logeeradressen en kortingscodes voor je verzameld op de pagina: Overnachten op de Veluwe.

Op de website van de Hoge Veluwe lees je meer over het park en de toegangsprijzen.

Veel fietsplezier gewenst!

Georganiseerde fietsvakantie

Wil je op fietsvakantie, maar niet teveel tijd besteden aan het organiseren ervan? Specialisten hebben mooie fietsvakanties in Nederland en fietsvakanties in Europa voor je uitgestippeld. Bekijk deze prachtige fietsreizen en geniet van al het moois dat de diverse landen te bieden hebben!

Fietsvakantie-Nederland-boeken

Fietsvakanties met vroegboekkorting:
Fietsvakanties in Nederland
Fietsvakanties in Europa

The following two tabs change content below.

Mirre

Mirre is journalist, videoproducent en drone piloot. Al fietsend door Nederland verzamelt ze verhalen en beeldmateriaal van toeristische activiteiten en bezienswaardigheden. Volg jij ons al op social media?

Write A Comment