Mooie fietsroute vanuit Kinderdijk langs de rivier de Lek, vestingstadjes zoals Nieuwpoort en Schoonhoven en door de Krimpenerwaard.

De exacte route via knooppunten en de gpx vind je onderaan dit artikel. Wil je liever een georganiseerde fietsreis boeken? Bekijk dan de fietsvakanties in Nederland en fietsvakanties in Europa.

Fietsen langs de molens van Kinderdijk

Kinderdijk is één van de meest toeristische bestemmingen van Nederland, en terecht! Er staan 19 poldermolens naast elkaar, die dit gebied hebben drooggepompt en er op die manier voor hebben gezorgd dat we nu op dit land kunnen fietsen.

Fietsroute Kinderdijk 194

Je kunt Kinderdijk super makkelijk bereiken met de veerpont vanuit Rotterdam (Erasmusbrug). Er is een museum waar je een kaartje kunt kopen om een paar van de molens te bezoeken, en ook het museum en de boottocht zitten bij de prijs in. Buiten staan alvast een aantal interessante borden met informatie over het molenaarswezen. Diverse acteurs spelen op de foto’s na hoe het er vroeger aan toe ging.

De wieken draaien traag in de wind en een bootje vol met toeristen vaart voorbij, het is een schitterend gezicht.

In Kinderdijk waren 19 molens om de polders mee droog te malen. Molenaar zijn was een zwaar beroep. Ze werkten van 6 uur s ochtends tot 10 uur ’s avonds, behalve als er geen wind stond. Dan konden ze even uitrusten. Ook hadden ze vaak wat werk ernaast zoals vissen, want van het salaris alleen konden ze niet leven. In de molens die open zijn kun je zien hoe de molen werkt en ook hoe een molenaar (met zijn vrouw en dertien (!) kinderen) in de molen leefde.

Nog meer molens!

Het is tijd om op de fiets te stappen. Vanaf de rivier de Lek fiets ik zuidwaarts langs de molens, en dan naar het Oosten richting Nieuwpoort. Even verderop liggen dorpen die naar de rivier vernoemd zijn, zoals Lekkerkerk en Nieuw-Lekkerland. Het water loopt mij al in de mond bij de term ‘lekker’ en dat komt goed uit, want bij Streefkerk staat De Koffie Molen, temidden van een rijtje molens (die niet bij Kinderdijk horen). Je kunt er een cappuccino en een heerlijke punt gebak halen.

Fietsen langs de Lek 171

Over de dijk langs de Lek

Even later buigt de route af naar de dijk. Het waait er een beetje en dat is fijn op een dag zoals deze. Doordeweeks is er weinig verkeer op de route, in het weekend kan het hier nog weleens druk worden. Het wuivende riet in de uiterwaarden zorgt voor een prachtig gezicht, en ook de molen die ik verderop tegenkom is een plaatje. Molen de Liefde is zo nu en dan geopend voor bezoek. Dan worden er rondleidingen gegeven en kun je er meel kopen.

Fietsen langs de Lek 167

In de bermen staan gele en roze bloemen en uit het gras klinkt gekwaak. Op de Lek varen grote vrachtschepen en ook een Rijncruise voorbij. De Lek is namelijk onderdeel van de hoofdstroom van de Rijn en gek genoeg is de Nieuwe Maas dat ook. Dat betekent dat de ‘echte’ Maas helemaal niet door Rotterdam stroomt, ook al hebben ze er een haven die ‘Maasvlakte’ heet.

Dwars door de natuur

Ik buig af van de dijk en fiets een stukje door de weilanden. Er volgt een prachtig paadje langs de Noorder en Zuiderwetering, dat omzoomd is door wilgen. Boven de paarse vogelwikke in de bermen zweven blauwe en bruine libelles rond en in de sloot drijven futen met een roodbruine kop, die zorgen voor hun zwart-wit gestreepte jongen.

Een zwanenvader is niet blij met mijn komst, zet zijn vleugels op en begint te sissen. De grote haas kiest een andere tactiek wanneer hij mij ziet, rent over het pad en gaat erin sneltreinvaart vandoor.

Vestingstad Nieuwpoort

Over de dijk fiets ik verder naar Nieuwpoort. Dit is een belangrijke vestingstad geweest, die samen met Schoonhoven land moest beschermen tegen de vijand. Die zou weleens over de Lek ons land binnen kunnen varen. In Nieuwpoort kun je nog duidelijk het stervormige patroon van de vestingstad zien.

Nieuwpoort ©DeNederlandseToerist

In het centrum is ook een gezellig terras bij Eetcafé De Dam. In het naastgelegen Stadhuis is een interessant museum, maar dat was helaas gesloten toen ik aankwam.

Nieuwpoort 108

Zilverstad Schoonhoven

Met de veerpont steek ik de rivier over naar de eeuwenoude stad Schoonhoven. Het stadje staat bekend als Zilverstad, omdat hier al sinds jaar en dag edelsmeden aan het werk zijn om de meest prachtige voorwerpen te maken. Nog altijd zijn er vele ateliers waarin je kunstwerken en sieraden kunt bewonderen. Als je meer wilt weten over de historie ervan, dan ben je bij het Zilvermuseum aan het juiste adres.

Kaas in de Krimpenerwaard

Aan de rand van Schoonhoven is de sluis waarmee men het water uit de gracht de rivier de Lek in- en uit kan laten stromen. Dat is nodig omdat Schoonhoven, net zoals de rest van de Krimpenerwaard, is gebouwd op drassige grond. Door inpoldering is van het moeras bruikbare landbouwgrond gemaakt. Er zijn nu veel boerenbedrijven waar onder andere kaas wordt gemaakt. Sommige kaasboerderijen hebben ook een winkel die je kunt bezoeken, zoals Landwinkel Speksnijder. Ze vertellen je er met veel plezier over het proces van kaas maken.

Wie nog toe is aan een pauze, kan even voorbij Lekkerkerk achter de dijk relaxen in Theetuin Onder de Pannen. Verderop bij Krimpen aan de Lek heb je de keuze om de veerpont te nemen naar Kinderdijk aan de overkant, of naar de Erasmusbrug in Rotterdam.

Routebeschrijving: Fietsroute Kinderdijk

Deze fietsroute volgt de fietsknooppunten. Je kunt deze route op elk gewenst knooppunt starten, dus ook bij Kinderdijk, waarvandaan een veerpont heen- en weer vaart naar de Erasmusbrug in Rotterdam.

De nummers van de knooppunten vanuit Kinderdijk zijn: 3, 2, 19, 7, 5, 6, 67, 66, 10, 37, 76, 64, 62, 63, 80, 81, 61, 3. Bekijk hier de routebeschrijving.

Fietsroute-Kinderdijk-44km

Je kunt ook de gpx van de fietsroute downloaden.

Meer weten over de Krimpenerwaard en de meanderende rivier de Vlist, die ook wel ‘het mooiste stukje van de Krimpenerwaard’ wordt genoemd? Bekijk dan ook de fietsroute door de Krimpenerwaard, die begint in Schoonhoven. Aan de noordkant van Rotterdam kun je ook een mooie molenroute fietsen langs de Rottemeren. Liever wandelen? Bekijk dan de diverse wandelroutes bij Kinderdijk.

Georganiseerde fietsvakantie

Wil je op fietsvakantie, maar niet teveel tijd besteden aan het organiseren ervan? Specialisten hebben mooie fietsvakanties in Nederland en fietsvakanties in Europa voor je uitgestippeld. Bekijk deze prachtige fietsreizen en geniet van al het moois dat de diverse landen te bieden hebben!

Fietsvakantie-Nederland-boeken

Boek nú een fietsvakantie met korting:
Fietsvakanties in Nederland
Fietsvakanties in het buitenland

EWR-banner
The following two tabs change content below.

Mirre

Mirre is journalist, videoproducent en drone piloot. Al fietsend door Nederland verzamelt ze verhalen en beeldmateriaal van toeristische activiteiten en bezienswaardigheden. Volg jij ons al op social media?

1 Comment

  1. Opzoek naar een fietsroute voor Rotterdam en Ridderkerk. Kwam ik op deze website terecht en zag ik de fietsroute Kinderdijk van 44 km staan. De auto aan de brandweer gezet, fietsen afgeladen en van daaruit vertrokken richting knooppunt 3 waar de route starte. Wat een mooie fietstocht. Om te beginnen … geweldige fietspaden, prachtige omgeving, super mooi weer (weinig wind), niet te druk, af en toe een stop om iets te gaan drinken, soms een helling en een daling, maar vooral prachtige zichten die mooie plaatjes op leverde. Ik kan deze fietsroute iedereen aanraden. Wij hebben er in elk geval 100% van genoten.

Reageren