Deze fietsroute begint in de Zilverstad Schoonhoven en voert je dwars door de Krimpenerwaard en langs de schitterende rivier de Vlist. Een fietstocht met veel natuur, die in de lente en zomer uitbundig groeit en bloeit.
De exacte route via knooppunten en de gpx van de fietsroute Krimpenerwaard vind je onderaan dit artikel.
Schoonhoven
Het startpunt van deze fietsroute is de stad Schoonhoven, die bekend staat als Zilverstad. Dat komt omdat er zo’n 700 jaar geleden kasteelheren in de stad waren, de Graven van Blois, die opdracht gaven om mooie spullen van zilver te maken. Hierdoor konden de mensen in de stad zich verdiepen in het ambacht en kwam er zelfs een echte Zilvervakschool, waar je vandaag de dag nog steeds terecht kunt voor een opleiding tot goud- of zilversmid, juwelier of uurwerktechnicus.
Veel zilversmeden zijn in Schoonhoven gebleven en dat kun je zien aan de mooie galerijen waar je kunt zien hoe een zilversmid werkt en waar je mooie sieraden kunt kopen voor een speciale gelegenheid.
Ook vind je in Schoonhoven het Nederlands Zilvermuseum, met topstukken van zilver. Dit alles maakt de stad absoluut de moeite waard om een uitgebreid bezoek aan te brengen! Ook is het een mooi startpunt voor de fietsroute van vandaag.
Begin van de fietsroute
Ik laat Schoonhoven achter mij en fiets richting de weilanden. Exotische namen zoals Bonrepas en Polsbroek prijken op de richtingaanwijzers. Langs de rivier de Vlist slingert het pad in de richting van een oude wipmolen genaamd Bonrepas, vernoemd naar het naastgelegen dorpje. De wipmolen is bedoeld om water uit de polders op te pompen naar de rivier, zodat het afgevoerd kan worden en de weilanden niet onder water komen te staan.
Fietsen langs de rivier de Vlist
De molen grenst aan de rivier de Vlist, een veenrivier die vroeger gebruikt werd om goederen te vervoeren van Schoonhoven naar Utrecht. Vandaag de dag zie je echter geen vrachtverkeer meer op de Vlist, maar wel recreanten zoals fietsers, wandelaars en kanoërs.
De rivier ziet geel van de gele plomp die er weelderig bloeit. Tussen de wuivende rietkragen klinkt het gegak van jonge ganzen en het gekwaak van de kikkers en aan de andere kant van de weg zijn weitjes met schapen, geiten en kippen. Het is met al dat natuurschoon niet heel verwonderlijk dat ze de Krimpenerwaard ‘het best bewaarde geheim van Nederland’ noemen.
In de groene berm blinken rode klaprozen uit. In de verte hoor ik loeiende koeien en een piepende schuurdeur. ‘Verse melk van de tap’ biedt een uithangbord aan. Even verderop een aanprijzing voor ‘Boerenkaas – cum laude – Nationaal kampioen 2015’. Daar kun je moeilijk aan voorbij fietsen zonder even te stoppen en er met een fietstas vol met lekkernijen weer vandaan te komen.
Brasserie Springer
Men is overduidelijk trots op de boerenkaas in deze regio gemaakt wordt en in sommige gevallen is dit zéér terecht. de kaas is niet te versmaden en een half uur na de maaltijd proef je hem nóg. Wil je hier meer over weten? Ga dan eens lunchen of dineren bij Brasserie Springer in Schoonhoven. Je bent er in goed gezelschap en de gerechten zijn niet te versmaden.
De Hooge Boezem onder Haastrecht
Tussen de huizen en tuinen vol met bloemen door stroomt het water. ‘Hier werken wij aan vermindering van CO2 uitstoot, vermindering van bodemdaling en meer biodiversiteit.’ Die vermindering van bodemdaling is belangrijk, want het hoge water is in dit gebied een groot probleem.
Omdat het land zo laag ligt, komt het vaak onder water te staan. Dat water wordt met behulp van diverse molens en een gemaal omhoog gepompt naar de rivier de Hollandsche IJssel bij Haastrecht. Maar als de rivier te hoog staat, dan lukt het niet om het water af te voeren.
Toch hebben ze daar een paar jaar geleden een prachtige oplossing voor bedacht: De Hooge Boezem onder Haastrecht, waar het water tijdelijk kan worden opgeslagen. Een natuurgebied als oplossing, wat nu een paradijs is geworden voor mens en dier.
De Hooge Boezem onder Haastrecht is nu een zéér rijk natuurgebied, waar vogelaars hun hart kunnen ophalen. Het gebied wordt bevolkt door een levendige meeuwenkolonie van zich laat horen. In het water zwemmen een paar bergeenden en in de weilanden zijn er de grutto’s die hun territorium bewaken tegen overvliegende roofvogels. En daar – in een hoekje van het meer – een prachtige witte lepelaar wiens aandacht volledig wordt opgeslokt door de zoektocht naar verse vis.
Er staan een paar bankjes en als je er al aan toe bent, dan is dit een hele mooie plek om van de meegebrachte versnaperingen te genieten.
Het gemaal in Haastrecht
In het pittoreske centrum van Haastrecht staat het gemaal, dat het water in noodgevallen oppompt naar de Hollandsche IJssel. De boeiende verhalen worden verteld in het museum en er worden ook rondleidingen gegeven.
De weilanden van de Krimpenerwaard
Vanuit Haastrecht is het even doortrappen langs de grote weg, maar je komt alweer snel in het paradijs terecht. Een paradijs van smalle weggetjes, boerenbedrijven en weids uitzicht. Her en der wordt boerenmelk en boerenkaas verkocht en langs de weg staan stalletjes met zelfgemaakte jam. Zo nu en dan is er een rustpunt met een theetuin, dus aan mogelijke afstapmomenten is tijdens deze fietstocht geen gebrek.
De Krimpenerwaard heeft een slagenlandschap en dat is eigenlijk vooral vanuit de lucht zichtbaar. Het land bestaat uit lange stroken met sloten ertussen. Dat is zo gemaakt, omdat het land vroeger een moeras was en dankzij de sloten kon het overtollige water afgevoerd worden. De langgerekte stukken land die droog kwamen te liggen, kon men gebruiken voor landbouw en veeteelt.
Vogelparadijs
Een kiekendief vliegt door de lucht. Er zijn hier kiekens genoeg om van te smullen. De purperreiger vliegt op zodra ik stop om er een foto van te nemen. Gelukkig maar voor deze meerkoeten, want hun jongen hadden het gevaar anders misschien niet overleefd.
In de berm groeit vogelwikke, een toepasselijke naam voor zo’n vogelrijk gebied. Nu ik even stilsta, hoor ik ook het vriendelijke gezoem van de hommels. Wie wordt hier niet zen van?
Het Loetbos
Even verderop fiets ik langs de verstilde natuur van het Loetbos. Op de rivier de Loet kun je ook een mooie kanoroute volgen. Er zijn hier een handjevol wandelaars en fietsers, maar verder kom je er weinig volk tegen.
Fietsen over de Lekdijk
Na het Loetbos moet ik een klein stukje langs de weg fietsen. Het is niet anders, maar ik wil de route graag afsluiten langs de rivier de Lek. Zoals gewoonlijk is het prachtig om langs een grote rivier te fietsen. Vanaf de dijk is er weids uitzicht op de dorpen achter de dijk en op de stad Schoonhoven in de verte, die steeds dichterbij komt.
De fietsroute
Wil je deze route ook fietsen? De exacte fietsroute en gpx kun je vinden op route.nl. Dit zijn de knooppunten: 10, 13, 11, 30, 27, 12, 34, 35, 51, 40, 9, 10, 11, 13, 15, 12, 18, 20, 25, 24, 36, 60, 64, 76, 37, 10.
Tip: Fiets deze tocht op een fiets met versnellingen of op een elektrische fiets. Je fietst veel door open weilanden, dus de kans dat je een keer flink de wind tegen hebt is groot.
Hotel Belvédère in Schoonhoven
Wil je uitgeslapen aan de fietsdag beginnen? Een prachtige plek om te vertoeven is hotel Belvédère. Open vanuit de slaapkamer de deuren naar het balkon en je hebt prachtig uitzicht op de rivier, de veerpont en de vrachtschepen die traag voorbij bewegen. Beneden is een chique restaurant met een groot terras waar je heerlijke gerechten en drankjes kunt bestellen.
Na het diner is er nog genoeg tijd om het oude centrum van Schoonhoven te ontdekken.
Dit artikel is geschreven in samenwerking met Schoonhoven Partners. Ga voor meer informatie naar de website over Schoonhoven Zilverstad.
Georganiseerde fietsvakantie
Wil je op fietsvakantie, maar niet teveel tijd besteden aan het organiseren ervan? Specialisten hebben mooie fietsvakanties in Nederland en fietsvakanties in Europa voor je uitgestippeld. Bekijk deze prachtige fietsreizen en geniet van al het moois dat de diverse landen te bieden hebben!
Tip! Bekijk de fietsvakanties met vroegboekkorting:
• Fietsvakanties in Nederland
• Fietsvakanties in Europa
Mirre
Laatste berichten van Mirre (toon alles)
- De Turfroute fietsen [231km] - 1 juli 2024
- Fietsroute Vlieland: Uitwaaien op het Wad - 29 mei 2024
- Fietsroute Maarssen langs kastelen [42km] - 20 mei 2024