De fietsroute langs de Loosdrechtse Plassen begint bij Slot Zuylen. Je komt dwars door de veengebieden van de Maarsseveense Plassen en de Loosdrechtse Plassen. Langs kasteel Sypesteyn fiets je naar Fort Spion en weer terug langs de prachtige buitenplaatsen aan de rivier de Vecht.

De exacte route via knooppunten en de gpx van de fietsroute Loosdrechtse Plassen vind je onderaan dit artikel.

Start fietsroute bij Slot Zuylen

Slot Zuylen, iets ten noorden van Utrecht, is het beginpunt van deze mooie route. Naast het kasteel is een Toeristisch Overstappunt (TOP), waar je de auto kunt achterlaten op een parkeerplaats en de omgeving verder kunt ontdekken met de fiets of met de benenwagen.

Het is rustig als ik aankom bij Slot Zuylen. Er zijn enkele fietsers en wandelaars, maar verder hoor ik alleen de vogeltjes in het bos.

Poldermolens

Ik stap op mijn fiets en merk het effect van de pas gesmeerde ketting. Probleemloos trap ik de eerste meters weg, langs de rivier de Vecht naar de Molen van de Polder Buitenweg en de Molen van de Polder Westbroek. Dit zijn de grootste én de kleinste molens van de provincie, met daartussen een monumentaal sluizencomplex. Dat levert een mooi Hollands plaatje op!

Poldermolens-Oud-Zuilen-16
Raapzaad-24
De bermen zijn geel van de raapzaad-bloemen.

De Maarsseveense plassen

Verderop liggen de Maarsseveense plassen. Dit gebied is ontstaan door het afgraven van turf (om in de kachel te verbranden) en hierdoor zijn langwerpige plassen (petgaten) ontstaan. Een uniek natuurgebied om doorheen te fietsen!

Maarsseveense-Plassen-36

In het dorp Maarsseveen staan mooie oude boerderijen. Eén van de boerderijen is een museum, Streekmuseum Vredegoed, waar je meer te weten kunt komen over hoe men 100 jaar geleden in het veengebied leefde.

Maarsseveen-39
Streekmuseum-Vredegoed-41

In de weiden eromheen staan lammetjes en de magnolia’s staan in bloei. Wat is de lente toch mooi!

Fietsroute-Loosdrechtse-Plassen-48b

De Loosdrechtse Plassen

Ik fiets door Tienhoven recht op de Loosdrechtse Plassen af. Daar begint een dijkje dat dwars door het veengebied heen loopt. Langs de weg staan de mooiste huizen, die uitzicht hebben op de plassen. Tussen de huizen door vang ik zo nu en dan een glimp op van het water. Wat moet het een paradijs om hier te wonen!

Vogels-in-Loosdrecht

Vlak voor Nieuw-Loosdrecht staat links van de weg kasteel Sypesteyn. Tussen de kasteelmuren door zie ik een weelderige tuin vol met paarse en gele bloemen. Dit is echt een sprookjeskasteel waar ik graag nog een keertje naar terug zou willen komen wanneer het open is.

Kasteel-Sypesteyn-85
Kasteel-Sypesteyn-88

De weg maakt een bocht naar links. Dwars door de Loosdrechtse Plassen ligt een weg met daaraan het lintdorp Oud-Loosdrecht. Op de Loosdrechtsedijk Is het druk met verkeer. logisch ook, want dit is een populaire vakantiebestemming.

Vuntusstrand

Halverwege het dorp staat het welbekende Fletcher Hotel dat in de zomer bomvol zit met liefhebbers van water en Watersport. Aan de overkant wijst een bordje naar het Vuntusstrand, waar het prettig afkoelen is wanneer de temperatuur boven de 20 graden uitkomt. Is het nog niet zo warm, fiets dan door naar het einde van de dijk waar een rustig bankje staat met uitzicht op de Loenderveense Plas.

Vuntus-strand-Loosdrecht
Fletcher-hotel-Loosdrecht-100
Fletcher Hotel Loosdrecht

De Loenderveense plas

De Loenderveense Plas is een beschermd natuurgebied. Hier zuivert Waternet water uit de Bethunepolder om er drinkwater van te maken. Ik neem plaats op het bankje en geniet van de zon die fel op mijn gezicht schijnt. Het kraakheldere water klotst gemoedelijk tegen de oever en ik vraag me af hoe warm het is. Ik steek mijn hand erin en constateer dat het nog ijskoud is in deze tijd van het jaar.

Loenderveense-plas

Vanaf hier kun je kiezen of je links- of rechtsom de Loenderveense plas fietst. Ik weet dat het fietspad dat rechtsom gaat heel mooi is, maar dan loop je Fort Spion mis en dus kies ik voor de route linksom het meer.

Fietsroute-Loosdrechtse-plassen-C001

Fort Spion

Aan het einde van de Loenderveense Plas staat Fort Spion, dat onderdeel uitmaakt van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De Waterlinie moest ervoor zorgen dat vijanden buiten de deur werden gehouden, maar we hebben nooit van de functie gebruik kunnen maken. De forten liggen verscholen in het landschap en het ís dat er een bordje bij staat, anders was ik er waarschijnlijk nietsvermoedend aan voorbij gefietst.

Fort-Spion

Een paar schapen staren mij aan vanuit de wei. Ik besluit dat dit de perfecte plek is om te lunchen, ook al heb ik net een pauze genomen aan de Loenderveense Plas. Na de lunch ontdek ik pas dat je helemaal om het fort heen kunt lopen. Er is een kampeerveldje met verschillende picknickbankjes én een prachtig bankje met uitzicht over de Loenderveense Plas. Ik ga zitten en de natuur komt los. Ik hoor druk gekwetter uit de bosjes en hoe langer ik blijf zitten, hoe meer de mezen en vinken mij om de oren beginnen te vliegen.

Fietsen langs de Vecht

Even verderop kronkelt de rivier de Vecht door het landschap.

Fietsroute-Loosdrechtse-plassen-C004
Damsluis-Nieuwersluis
Damsluis Nieuwersluis.

Breukelen aan de Vecht

Het is een genot om langs de Vecht te fietsen, want overal staan mooie huizen en kastelen. Het ene is nog mooier dan het andere. Veel van deze huizen zijn gebouwd door kooplieden uit Amsterdam die in de VOC-tijd heel rijk zijn geworden. Zij lieten hier een buitenhuis bouwen, vaak omringd door landgoederen met prieeltjes en theehuizen.

Breukelen
Breukelen aan de Vecht.
Kasteel-Nijenrode-Breukelen-171
Kasteel Nijenrode in Breukelen.
Fietsboot-Vecht
Fietsboot op de Vecht. Deze vaart vanaf mei.

Maarssen-dorp

Als ik bij Maarssen-dorp aankom is de cirkel bijna rond. Hier is het een stuk drukker op het fietspad en ik kan merken dat ik vlakbij de grote stad Utrecht ben. Ik volg het slingerende pad langs water, weilanden en weelderige perkjes en in de verte komen weer de poldermolens van Oud-Zuilen in zicht.

Fietsroute-Loosdrechtse-plassen-C003
Poldermolens-Oud-Zuilen-187

Slot Zuylen

Slot Zuylen is het eindpunt van deze 38-kilometer lange fietsroute langs de Loosdrechtse Plassen. Het was in één woord: Geweldig!

Oud-Zuilen
Slot-Zuylen

Video van de route

Ik was op pad om de nieuwe app Relive te testen. Deze app houdt je route bij en de foto’s en video’s die je onderweg maakt, worden aan het einde van de rit automatisch omgetoverd tot een mooie video.

De fietsroute langs de Loosdrechtse Plassen

Fietsroute-Loosdrechtse-Plassen

Je vindt deze route (gpx) op de website van Routes In Utrecht. Deze route is ook te volgen via de fietsknooppunten, zie de route en gpx op Route.nl.

Georganiseerde fietsvakantie

Wil je op fietsvakantie, maar niet teveel tijd besteden aan het organiseren ervan? Specialisten hebben mooie fietsvakanties in Nederland en fietsvakanties in Europa voor je uitgestippeld. Bekijk deze prachtige fietsreizen en geniet van al het moois dat de diverse landen te bieden hebben!

Fietsvakantie-Nederland-boeken

Tip! Bekijk de fietsvakanties met vroegboekkorting:
Fietsvakanties in Nederland
Fietsvakanties in Europa

The following two tabs change content below.

Mirre

Mirre is journalist, videoproducent en drone piloot. Al fietsend door Nederland verzamelt ze verhalen en beeldmateriaal van toeristische activiteiten en bezienswaardigheden. Volg jij ons al op social media?

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

2 Reacties

  1. Leuk! Grappige naam van het fort. Lekker duidelijk, haha.
    Vroeger kwam ik vaker in deze omgeving, omdat mijn vader in Loosdrecht woonde.
    Vanaf Loenen en Breukelen is het ook nog leuk om naar Vreeland, Nederhorst den Berg en Nigtevecht te fietsen. Dat is ook mooi; daar ben ik opgegroeid.

    • Mirre Beantwoorden

      Leuk dat je de omgeving ook kent! Van Loenen naar Nigtevegt lijkt mij ook heel mooi. Het is een fietsroute die hoog op mijn lijstje staat. Deze zomer schrijf ik er een artikel over!

Reageren