Tijdens deze afwisselende fietsroute vanuit Lunteren fiets je 35 kilometer rondom het middelpunt van Nederland. De route begint bij het station van Lunteren en je fietst er direct het bos in. Over de Goudsberg, langs het middelpunt van Nederland, de Celtic Fields en vervolgens over de Eder heide via Ede terug naar Lunteren. Het is al met al een mooie en afwisselende fietstocht.
De exacte route via knooppunten en de gpx van de fietsroute Lunteren vind je onderaan dit artikel. Wil je liever een georganiseerde fietsreis boeken? Bekijk dan de fietsvakanties in Nederland.
Start fietsroute bij het station van Lunteren
De fietsroute Lunteren begint bij het mooie oude station van Lunteren. Voor wie met de auto komt is er in deze buurt voldoende plek om te parkeren. Volg routepaaltje 78 over het spoor en je fietst gelijk het bos in.
Overnachten langs de route
- Boutique hotel de Sterrenberg in Otterlo
- Natuurhuisje in de buurt van Lunteren
- Landgoed de Scheleberg in Lunteren
- Recreatiepark ’t Gelloo
- Bospark Ede
De Goudsberg
Naast Lunteren ligt de Goudsberg, een heuvel van zo’n 50 meter hoog, waarop je mooie wandelingen kunt maken. Er zijn ook diverse campings en recreatiecentra in de buurt. Tijdens deze fietstocht fiets je over de Goudsberg en de Galgenberg en kom je langs Uitkijktoren de Koepel en langs het Middelpunt van Nederland.
Uitkijktoren De koepel
De weg door het bos gaat op en neer. Ik fiets tussen loof- en naaldbomen door, waarin de vogeltjes aan één stuk door kwetteren. In het bos is een pinetum (bomentuin) en een bosbad.
Even later kom ik aan bij uitkijktoren de Koepel. Deze staat bovenop de Galgenberg en was in eerste instantie een theehuisje van 1 verdieping. Er kwam in de loop der jaren echter steeds een verdieping bij, want het uitzicht werd belemmerd door de groeiende bomen.
Op de bovenste verdieping van de inmiddels 4 verdiepingen tellende toren is een expositie te zien met foto’s van vroeger en er staan verrekijkers waarmee je de omgeving kunt inspecteren. Van april tot en met oktober zijn er exposities en kun je er concerten bijwonen.
Uitkijkpunt
Ik zoef de Galgenberg af en de Goudsberg weer op. Fiets niet te snel weer naar beneden, want dit is het punt waar je het bos in moet gaan om bij het geografisch middelpunt van Nederland te komen. Bovenop de berg staat restaurant de Goudsberg en er is een uitkijkpunt gebouwd. Vanuit deze plek kun je de Gelderse Vallei zien liggen en bij helder weer zelfs de windmolens langs het Veluwemeer.
Rechts: Het uitkijkpunt aan de oude Hessenweg (handelsweg).
Het Middelpunt van Nederland
Als je zo’n 50 meter het bos in loopt, dan kom je bij het Middelpunt van Nederland. Het middelpunt van Nederland is bepaald door een kruis te tekenen op de kaart van Nederland. Het punt ligt even ver van Vaals (zuidoost), als van Sint Anna ter Muiden (Zuidwest), Terschelling (noordwest) en Rottumeroog (noordoost).
In het midden van het monument liggen drie oude zonnewende stenen die voeger werden gebruikt om de dag van het jaar te bepalen. De ene steen wijst de zonsopkomst op de langste dag van het jaar aan en de tweede de zonsopkomst op de kortste dag van het jaar. De derde steen toont de zonnewende aan (dat is wanneer de zon boven de evenaar staat) en deze steen is tevens het ‘middelpunt van Nederland’.
De berg af
Na het korte uitstapje stap ik weer op de fiets en rijd ik vanaf de Goudsberg hard naar beneden, richting de Celtic Fields.
Celtic Fields Lunteren
Beneden raak ik even de bewoonde wereld aan en voorbij Meulunteren sla ik af naar de Celtic Fields, een archeologische vindplaats. De Engelsen dachten vroeger dat deze akkers en boerderijen gemaakt waren door de Kelten, vandaar de naam, maar dat bleek niet te kloppen. Ze werden aangelegd tijdens de Bronstijd en gebruikt tijdens de IJzertijd (1100 voor Christus tot het jaar 0). Je kunt nu over de Celtic Fields wandelen en een IJzertijdboerderij bekijken, zoals die vroeger gemaakt werden.
de Valouwe
De weg gaat weer omhoog en ik fiets langs het Wekeromse Zand, waar je mooie wandelingen kunt maken.
Dan sla ik af naar landgoed de Valouwe, een landgoed vol met rododendrons, die nu helaas niet in bloei staan (ze bloeien in mei). Het landgoed is een paradijs voor natuurliefhebbers. Je kunt er edelherten, zwijnen, spechten en bosuilen zien en er broedt ook regelmatig een kruisbek.
Otterlo & Planken Wambuis
Langs de rand van Nationaal Park de Hoge Veluwe ligt het dorp Otterlo. Hier zijn een aantal terrassen, een fietsenmaker en er is een supermarkt. Ook zijn in deze buurt overnachtingsmogelijkheden zoals het schitterende Boutique hotel de Sterrenberg of boek een Natuurhuisje.
Voorbij Camping de Wije Werelt kun je een mooie wandeling maken over de zandverstuiving van “Planken Wambuis”, een natuurgebied van zo’n 2100 hectare groot.
Boerderij Mossel
Al fietsend door bos- en heidegebieden kom ik uiteindelijk uit in Mossel. Het ligt zo’n 4 kilometer van Otterlo en is alleen per zandweg te bereiken.
Midden op de heide staat boerderij Mossel. De naam van de plaats komt niet van het schelpdier, maar van het mos in deze omgeving. Hier kwamen honderden jaren geleden al herders bij elkaar om hun kuddes op de heide te laten grazen. Om te overnachten, werden er hutjes en schuilplaatsen van mos gebouwd. Er is in Mossel nog steeds een schaapskooi.
Vandaag de dag kun je in boerderij Mossel overnachten en je kunt er een welverdiende pauze houden met koffie of frisdrank en een heerlijke caramel-pecan taart.
Zie ook: De leukste overnachtingen op de Veluwe.
Stieren op de heide
Bij vertrek uit Mossel blijf ik even achter een paar wielrenners hangen, waarvan ik verwacht dat ze er zo meteen vandoor zullen racen. Het duurt even voordat ik door heb waarom ze zo langzaam fietsen: In de verte zien we een briesende zwarte stier en twee wandelaars die er keihard voor wegrennen!
Gelukkig weten ze te ontkomen en kunnen wij er ook -snel en behoedzaam- langs rijden.
De Eder heide
Via een mooi bospad race ik moeiteloos naar beneden richting de Eder heide.
Wat ik daar aantref, is puur geluk. Wat is dít mooi!!! De heide, de bossen, het golvende landschap en de kwetterende vogeltjes.
Ede
Het laatste stukje van de fietsroute gaat langs dure huizen, door bossen en langs huisjesparken Topparken ’t Gelloo en Bospark Ede. Aan de rand va het bos staat de Doesburgermolen, een gesloten standerdmolen. Het is één van de oudste molens van Nederland.
Hiermee is de ‘fietsroute Lunteren: Rond het middelpunt van Nederland’ compleet. Wie zin heeft, kan nog een biertje gaan halen in de Heidebrouwerij in Ede en anders fiets je via de weilanden weer terug naar station Lunteren.
Wil je deze fietsroute vanuit Lunteren zelf fietsen?
De knooppunten van de fietsroute Lunteren zijn: 77, 78, 79, 75, 1, 76, 80, 11, 81, 82, 72, 84, 63, 64, 62, 61, 60, 78, 77. Je kunt het GPX bestand downloaden bij VisitVeluwe.
Lees ook: Fietsknooppunten: Hoe werkt het eigenlijk?
Overnachten langs de route
- Boutique hotel de Sterrenberg in Otterlo
- Natuurhuisje in de buurt van Lunteren
- Landgoed de Scheleberg in Lunteren
- Recreatiepark ’t Gelloo
- Bospark Ede
- Bekijk meer leuke overnachtingen op de pagina: Overnachten op de Veluwe.
Fietsroutes in de buurt
Georganiseerde fietsvakantie
Wil je op fietsvakantie, maar niet teveel tijd besteden aan het organiseren ervan? Specialisten hebben mooie fietsvakanties in Nederland en fietsvakanties in Europa voor je uitgestippeld. Bekijk deze prachtige fietsreizen en geniet van al het moois dat de diverse landen te bieden hebben!
Tip! Bekijk de fietsvakanties met vroegboekkorting:
• Fietsvakanties in Nederland
• Fietsvakanties in Europa
Mirre
Laatste berichten van Mirre (toon alles)
- De Turfroute fietsen [231km] - 1 juli 2024
- Fietsroute Vlieland: Uitwaaien op het Wad - 29 mei 2024
- Fietsroute Maarssen langs kastelen [42km] - 20 mei 2024
3 Reacties
Mooie fietstocht! Als inwoner van Amersfoort begrijp ik alleen niet zo goed waarom ze in Lunteren ook een middelpunt van Nederland hebben…. Die ligt hier in Amersfoort namelijk, in de Onze Lieve Vrouwe Toren 😉 Maar de omgeving waar je doorheen bent gefietst is prachtig!
Voor die stier zou ik ook wegrennen. Ik kan mij nog herinneren dat ik als kind zijnde bij een boerderij ging kijken met school en toen stond daar ook zo’n enorme stier. Toen was ik ook zo de stal uit, haha. Die caramel-pecan taart klinkt erg goed.
Wat een leuke fietstocht met enorm veel leuke stops. De omgeving waar je doorheen fiets is super mooi en leuk om eens op het middelpunt van Nederland te zijn 😉