Deze fietsroute begint bij het wondermooie Slot Zuylen en leidt je naar het grootste kasteel van Nederland: Kasteel de Haar. Onderweg kom je langs polders die afgegraven zijn voor turf, mooie oude poldermolens, een deel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en imposante buitenplaatsen aan de Vecht.

De exacte fietsroute en gpx vind je onderaan dit artikel.

Slot Zuylen

Slot Zuylen aan de rivier de Vecht is het startpunt van deze route en meteen een hele interessante plek: Binnenin het kasteel kun je spannende verhalen horen via een luistertour, en ook zijn er enthousiaste vrijwilligers die veel van de historie weten. Zo stond hier vroeger een donjon (woontoren), maar die werd afgebroken door boze Utrechters.

Jaren later, in 1525, werd op deze mooie plek een kasteel gebouwd die voor buurtbewoners een veilige plek en werkgelegenheid bood. In de zalen kun je nog het prachtige interieur zoals meubels, spiegels en servies bewonderen. Een hoogtepunt is de Gobelinzaal, waar met zijden draad dieren op het wandtapijt zijn geborduurd. Ook door de tuinen is een mooie wandeling te maken, zéker in deze tijd van het jaar.

Fietsen door de polders

Ten noorden van Oud Zuylen fiets ik het dorp uit, richting de polders van Maarsseveen. Omdat dit een drassig gebied was, stonden hier vroeger veel molens en twee daarvan zijn gelukkig blijven staan. De molens van polder Westbroek en Buitenweg staan aan de Nedereindse vaart, waar vroeger turfschepen overheen voeren. Elke woensdag en zaterdag kun je een kijkje nemen in de molens.

Poldermolens-Maarsseveen-DJI-still-6

Niet ver bij de molens vandaan ligt het recreatieterrein Maarsseveense plassen. Op een dag als deze trekt het gebied veel badgasten aan die genieten van het strandje, een rondje komen kanoën of een bezoekje brengen aan de naastgelegen sauna. Er zijn ook veel wandelaars op de been die een rondje maken om het veengebied.

De Nieuwe Hollandse Waterlinie

Ik fiets verder richting het oosten, waar Fort de Gagel en een aantal andere bunkers een tastbare herinnering zijn aan de tijd dat we ons nog moesten verdedigen tegen vijanden uit het zuiden en oosten. Rondom de Nieuwe Hollandse Waterlinie vind je veel groen en daarom is het hier heerlijk recreëren. De bloemen staan in bloei en de vogels fluiten, sommigen hebben ook al jongen. Mei is écht de mooiste fietsmaand!

In de verte is de grote kerk en de molen van Westbroek al te zien. Bij de molen is een winkeltje waar je onder andere bakmeel kunt kopen, maar je kunt er ook neerstrijken voor een warme drank. Via Tienhoven fiets ik een stuk langs de Loosdrechtse plassen, maar vanaf het fietspad achter de dijk zie je daar niet veel van. Er zijn polders, boerderijen en verderop nog een fort, bedekt onder het groen, dat je bijna voorbij zou fietsen als je net zo ontspannen bent geraakt door de rustige omgeving als ik.

Kastelen aan de Vecht

Verderop ligt de rivier de Vecht, die als een rode draad door deze fietstocht heen slingert. Door de bomen is af en toe een glimp op te vangen van de prachtige buitenplaatsen die hier ooit gebouwd zijn door rijke Amsterdammers. Eén van de blikvangers is kasteel Nijenrode. Het statige gebouw heeft een poort en twee ophaalbruggen en het goud-met-rode familiewapen uit 1275 siert nog altijd de luiken van het kasteel.

Verderop ligt Breukelen, waar het op de Kerkbrink goed toeven is. De vele terrasjes zitten vol met mensen die koffie en gebak hebben besteld, of een uitgebreide lunch. Ik pauzeer even en fiets dan door weilanden en natuurgebieden naar Kasteel de Haar.

Kasteel de Haar

Al 900 jaar staat op deze plek een kasteel, maar er is in de tussentijd veel gebeurd. Zo zijn er riddergevechten geweest, huwelijken, veldtochten, werden er mensen gevangengehouden, feesten georganiseerd en werd het kasteel van tijd tot tijd met de grond gelijk gemaakt én weer opgebouwd. Het huidige Kasteel de Haar werd aan het einde van de 19e eeuw herbouwd en het werd absoluut een prachtig en indrukwekkend kasteel!

Kasteel-de-Haar-DJI001

De imposante hoge hal, die vroeger een binnenplaats was, doet met de glas-in-loodramen en de standbeelden van voorouders aan een kathedraal denken. Wat een ontvangst! Daaromheen zijn allerlei vertrekken in verschillende stijlen. Er werd gegeten, gedanst, gelogeerd en gemoderniseerd om indruk te maken op de gasten. Eén van de bijzonderheden is een Turks bad, warm water en een personenlift. Het kasteel en de tuinen zijn prachtig en een bezoekje aan het kasteel is echt een must als je in de buurt bent!

Het is al laat en het begint te druppelen. Ik fiets door een beschermd gebied van Natuurmonumenten waar de hazen in de wei huppelen en eenden pardoes oversteken. En dan komt de regen ineens met bakken uit de hemel. Een foto van de Haarrijnse plas laat ik zitten maar heb je meer geluk met het weer, dan kun je op het strand terecht voor een afsluitend drankje. Hiervandaan is het nog een klein half uur naar het startpunt bij Slot Zuylen aan de rivier de Vecht.

Fietsroute-Maarssen-1

Routebeschrijving

De fietsroute begint bij Slot Zuylen. In Oud-Zuylen zijn diverse gratis parkeerplaatsen. Vlak naast het kasteel is ook een parkeerplaats, die kost €7,50 per dag.

Deze route volgt de fietsknooppunten. De nummers van de knooppunten zijn: Slot Zuylen, 45, 62, 47, 61, 5, 32, 48, 49, 27, 23, 85, 84, 3, 5, 14, 11, Kasteel de Haar, 12, 40, 13, 16, 18, 46, 45, Slot Zuylen.

Of open de route op Route.nl. Je kunt daar ook de gpx downloaden.

Fietsroute-Maarssen

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met RBT Heuvelrug & Vallei & Visit Utrecht Region.

The following two tabs change content below.

Mirre

Mirre is journalist, videoproducent en drone piloot. Al fietsend door Nederland verzamelt ze verhalen en beeldmateriaal van toeristische activiteiten en bezienswaardigheden. Volg jij ons al op social media?

Write A Comment