Deze fietsroute vlakbij Rotterdam voert je langs de Rottemeren: Een natuurgebied met veel water, waar volop gerecreëerd wordt. Er zijn campings, een wellness centrum, botenverhuur en je kunt er diverse wandel- en fietstochten maken. Deze fietsroute langs de Rottemeren begint bij het “Toeristisch Overstappunt (TOP) Rottemeren” in Bleiswijk en is 25 kilometer lang. Tijdens de hele fietsroute volg je de knooppunten langs de rivier de Rotte.

De exacte fietsroute langs de Rottemeren en knooppunten vind je onderaan dit artikel.

Varen-op-de-Rottemeren-36b

Natuurgebied de Rottemeren

Natuurgebied de Rottemeren ligt op steenworp afstand van Rotterdam. Het stromende hart van het natuurgebied is de rivier de Rotte. Dit natuur- en recreatiegebied wordt gebruikt om te fietsen en te wandelen, maar ook worden er vele soorten watersport beoefend. Zo is er een botenverhuur, een roeibaan en er zijn diverse kanoroutes.

Kanoen-op-de-Rotte-12b
Kanoroute-Rottemeren-1b

Veenrivier de Rotte

De rivier de Rotte is en veenrivier die gebruikt wordt om het teveel aan water uit de polders boven Rotterdam af te voeren. In dit gebied vind je afwisselend water en bossen, met achter de dijkjes een aantal molens en een gemaal. Nederlandser dan dit krijg je het bijna niet!

Start van de Rottemeren fietsroute

Mijn fietsroute langs de Rottemeren begint bij het Toeristisch Overstappunt (TOP) in Bleiswijk. Van daaruit rijd ik over een bruggetje naar de dijk.

Fietsroute-Rottemeren-7b
Fietsroute-Rottemeren-10b

Er is een behoorlijk hoogteverschil tussen het water links en rechts van de dijk. Diverse gemalen zorgen ervoor dat de mensen die achter de dijk wonen, droge voeten houden.

Gemaal-de-Kooi-Rottemeren-11b
De-Rotte-19b-1

Je fietst hier door een prachtig natuurgebied, maar de randstad is nooit ver weg. Wie een tijdje op vakantie in eigen land wil en bang is om zich te vervelen, is hier aan het juiste adres. Je kunt hier naar de sauna, de manege, midgetgolfen, er is een kinderboerderij, een klimcentrum en zelfs een skihelling!

De Rotte oversteken

Vanaf het moment dat je de skihelling ziet liggen, wordt het eigenlijk alleen maar stedelijker. Zuidelijk hiervan doorfietsen is wat mij betreft geen aanrader (als je van natuur houdt). Bij knooppunt 9 steek ik het bruggetje over om langs de andere kant van de Rotte weer terug te fietsen.

Rottemeren-fietsroute-25

Wil je een ommetje van 16 kilometer maken, dan kun je bij Oud Verlaat de rivier blijven volgen richting het noorden. Fiets je liever nog een eindje om, dan kun je bij knooppunt 92 afslaan en een rondje van 8 kilometer om de Zevenhuizerplas maken.

Pauze bij de Zevenhuizerplas

Beide routes komen bij knooppunt 93 langs een heel mooi strandje. Ben je toe aan een pauze? Bij de Zevenhuizerplas kun je zwemmen en ijs halen bij restaurant De Strandgaper (ze hebben overigens ook een Bed&Breakfast).

Zevenhuizerplas-strand-32d

Er zijn trouwens ook andere plekken langs de Rotte, waar je tijdens de fietstocht terecht kunt voor een pauze en een verfrissend drankje. Ook zijn er diverse campings en vakantieparken waar je kunt overnachten.

Roeibaan

Iets voorbij Oud Verlaat ligt de Willem-Alexander roeibaan. Toen ik erlangs fietste was er niemand op het water, maar als je geluk hebt dan kun je hier een mooie roeiwedstrijd bekijken.

Fietsroute-Rottemeren-51 Fietser en molen

Gemaal Ir. J. J. de Graeff

Het pad slingert heen en weer: Dan weer met zicht op het water en dan weer achter het dijkje. In de verte zie ik een heleboel molens opdoemen. Het gemaal Ir. J.J. de Graeff, waar ze onderdeel van uitmaken, is een bijzonder gezicht. De molens en het gemaal zorgden er samen voor dat de mensen in Rotterdam droge voeten hielden.

De-Nederlandse-Toerist-Rottemeren-61b

De ijskraam

Ik ben bijna rond dus ik vind dat ik wel iets lekkers heb verdiend! Als je vlak voorbij het gemaal de brug oversteekt, dan kom je vanzelf een ijskarretje tegen met vers schepijs 🙂

IJsje-eten-fietsroute-Rottemeren-66d
Er zijn nog veel meer ijs-liefhebbers op een warme dag zoals deze.

Ik vervolg de fietsroute Rottemeren over de Rottedijk, hoe toepasselijk. Het is nog lente en de berm staat vol met kool- en raapzaad. De gele kleur brengt een zonnige gloed over een toch al zonnige dag.

Rottedijk-Rottemeren-68d
Molen-en-dijkje-Rottemeren-72b

De drukte die er bij de Zevenhuizerplas heerste, is nu verdwenen. Ik ben vrijwel de enige op het dijkje. Het enige dat ik nu nog hoor, dat zijn de rietzangers die luid kwetteren en het zachte gepruttel van een motorbootje in de verte. Dit is de ultieme plek voor een vakantie in eigen land, vooral als je van de afwisseling tussen natuur en activiteiten in de buitenlucht houdt.

Fietsroute Rottemeren: De route

Wil je deze route zelf gaan fietsen? De knooppunten vanaf TOP Rottemeren zijn: 95, 94, 9, 92, 91, 3, 24, 26, 93, 11, 28, 96.

Fietsroute Rottemeren routekaart

Praktische tips

Beoordeel deze activiteit:
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]
The following two tabs change content below.

Mirre

Mirre is journalist, videoproducent en drone piloot. Al fietsend door Nederland verzamelt ze verhalen en beeldmateriaal van toeristische activiteiten en bezienswaardigheden. Op deze website wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Erop klikken en iets bestellen kost jou niets extra, maar de verkoper deelt een deel van de winst met De Nederlandse Toerist, waardoor deze website kan blijven bestaan. Volg jij ons trouwens al op social media?

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

1 Comment

  1. Wat leuke deze fietstocht door voor mij zeer bekend terrein. Ik ben in Bleiswijk opgegroeid en de Rotte was onze achtertuin. Vroeger zat hier ook een geweldig buitenzwembad maar daar zit nu de sauna. Er komen weer allerlei herinneringen boven. We hebben deze tocht al vaak gefietst met de kinderen.

Reageren