Vanuit Landgoed Ruwinkel fietsen we vandaag over de Utrechtse Heuvelrug. Een afwisselende tocht door weilanden, bossen over heidevelden, langs de Pyramide van Austerlitz en een sprookjesachtig meer. En fiets je deze tocht in de herfst? Dan krijg je de schitterende herfstkleuren en paddestoelen cadeau.

De exacte route via knooppunten en de gpx vind je onderaan dit artikel.

Landgoed Ruwinkel

We verblijven deze week in een gezellig vakantiehuis in Scherpenzeel, op uitnodiging van Landgoed Ruwinkel. Het huisje staat in een mooi aangelegd park tussen bos en boerenland en heeft een grote zonnige tuin. Al met al is het de perfecte uitvalsbasis voor meerdere fietstochten zoals de fietsroute over de Amerongse Berg, een rondje Middelpunt van Nederland of de fietsroute over de Ginkelse Heide. Vandaag gaan we de Utrechtse Heuvelrug verkennen. We huren een e-bike op het park, want daarmee kunnen we meer afstand afleggen dan met een normale fiets en ook meer heuvels beklimmen op één dag. Win-win!

Fietsen op de Utrechtse Heuvelrug

Vanuit Landgoed Ruwinkel fietsen we door Scherpenzeel naar de Grebbelinie, een waterlinie uit de 18e eeuw waar je nu mooi kunt wandelen. Er worden ook kano’s verhuurd voor een bijzondere peddeltocht, maar wij fietsen door naar de Utrechtse Heuvelrug waar we al snel ons eerste heideveld zien. Er staan picknickbankjes en mensen zitten er heerlijk van de herfstzon te genieten. Even verderop slaan we af naar een idyllisch paadje dat ons dwars over het Leersumse Veld leidt.

Fietsroute Utrechtse Heuvelrug Ruwinkel 30
Breeveen 43
We fietsen ook een stukje over het Let de Stigterpad.

Het Leersumse Veld

Aan het einde van het Leersumse Veld staat De Veldschuur van Staatsbosbeheer waar een kabouterpad begint. Er is een parkeerplaats waar dankbaar gebruik van wordt gemaakt op deze mooie fiets- en wandeldag. Je kunt er koffie en thee krijgen en het is ook het startpunt van diverse wandelroutes.

We fietsen verder door een tunneltje die omringd is door rode en gele bomen, richting een bos waar de herfst in volle gang is. Wat is het hier mooi! De felgekleurde bladeren contrasteren met het mosgroen op de bosbodem en het lichtspel van de zon geeft het bos een magisch tintje. We zien holen van dieren, misschien een vos of een das, en we staan om de haverklap stil om paddestoelen van dichtbij te bekijken. Ze zijn er in alle kleuren en formaten: Koraalzwammen, pruikzwammen en tondelzwammen in de kleuren paars, geel, bruin en rood. Ik snuif de geur van dennennaalden en nat mos op en dan is het herfstplaatje compleet.

Fietsroute Utrechtse Heuvelrug Ruwinkel 112

Austerlitz

Stiekem hebben we al best veel geklommen, maar dat merken we eigenlijk pas als we bij Austerlitz naar beneden racen. De hoogteverschillen maken het leuk om hier te fietsen. We zijn wel toe aan iets te eten, dus we slaan af richting een klein paadje, zodat we in het centrum van Austerlitz bij het gezellige eetcafé Ouwekamp op het terras kunnen plaatsnemen voor een uitgebreide lunch.

De Pyramide van Austerlitz

De volgende bezienswaardigheden liggen niet langs het fietspad, maar een eindje verder het bos in. Om de Pyramide van Austerlitz te kunnen bewonderen, crossen we daarom een zandpad over en dan zien we de punt van de Pyramide al boven de bomen uitsteken. De Pyramide van Austerlitz werd in 1804 gebouwd door een Frans bataljon dat hier gestationeerd was, en is gemaakt om verveling bij de soldaten tegen te gaan. Geïnspireerd door de Egyptenaren bouwden ze deze Pyramide van 36 meter hoog met een obelisk erop, en dat in slechts 27 dagen tijd! Je kunt een toegangskaartje kopen om de Pyramide te beklimmen.

Pyramide van Austerlitz 141

We zien allerlei kinderen en volwassenen onder de bomen duiken, op zoek naar paddestoelen en we besluiten om hun goede voorbeeld te volgen. Onder één van de bomen staat het helemaal vol met knalrode vliegenzwammen, wat een mooi gezicht!

Paddestoelen vliegenzwammen 148

Het Henschotermeer

Dan fietsen we door naar het Henschotermeer, ook een highlight op de Utrechtse Heuvelrug en vooral in de zomer is dit een razend populaire plek om te zonnen en zwemmen. In het helderblauwe meer kun je ’s zomers een heerlijke duik nemen of je kunt via een brug naar het eiland lopen. Mijn fietsgenoot heeft een thermoskan met warme thee meegenomen en we genieten even lekker van de zon die het zand al heeft opgewarmd.

Henschotermeer 156

Zodra we weer een beetje zijn opgeladen, stappen we op de fiets voor het laatste stukje door het prachtige bos- en heidegebied bij Landgoed Den Treek.

De Gelderse Vallei

We verlaten het bos en rollen de Gelderse Vallei in, een compleet ander landschap waar varkens en koeien buiten lopen. We staan stil om een oude schuur te bewonderen en even later nogmaals bij een oude keerkade die onderdeel uitmaakt van de Grebbelinie. De keerkade werd vroeger gebruikt om het gebied onder water te zetten zodat een aankomende vijand snel geweerd kon worden. Helaas voor Nederland hadden we in die tijd nog strenge winters. De vijand kwam eraan, het gebied werd onder water gezet, en de Fransen konden zonder problemen doormarcheren over het bevroren water.

Een heerlijke afsluiter

Na twee dagen fietsen op de Amerongse Berg en op de Utrechtse Heuvelrug komen we moe maar voldaan terug bij ons huisje op Landgoed Ruwinkel, waar we een heerlijke fles wijn opentrekken en een spelletje spelen in de gezellige huiskamer. Ook van de sauna in ons ‘luxe huisje’ wordt wederom dankbaar gebruik gemaakt.

Wat een heerlijke plek is dit en wat jammer dat ons weekend alweer bijna voorbij is. We komen graag nog een keer terug op Landgoed Ruwinkel voor een fietsvakantie op de Utrechtse Heuvelrug, om te fietsen op de Ginkelse Heide of om langs de rand van de Veluwe te fietsen!

De fietsroute

Deze fietsroute is uitgestippeld via de Fietsknooppunten. Je kunt op route.nl de gpx downloaden en via de app kun je hem ook openen op je telefoon.
De nummers van de fietsknooppunten zijn: 80, 74, 73, 81, 84, 85, 83, 82, 71, 70, 7, 6, 3, 2, 93, 94, 13, 86, 32, 2, 3, richting 80 en afslaan bij Landgoed Ruwinkel.

Fietsroute-Ruwinkel-Utrechtse-Heuvelrug

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Landgoed Ruwinkel. In dit artikel lees je alleen mijn eigen, eerlijke mening over het verblijf in het vakantiehuisje.

Georganiseerde fietsvakantie

Wil je op fietsvakantie, maar niet teveel tijd besteden aan het organiseren ervan? Specialisten hebben mooie fietsvakanties in Nederland en fietsvakanties in Europa voor je uitgestippeld. Bekijk deze prachtige fietsreizen en geniet van al het moois dat de diverse landen te bieden hebben!

Fietsvakantie-Nederland-boeken

Fietsvakanties met vroegboekkorting:
Fietsvakanties in Nederland
Fietsvakanties in Europa

The following two tabs change content below.

Mirre

Mirre is journalist, videoproducent en drone piloot. Al fietsend door Nederland verzamelt ze verhalen en beeldmateriaal van toeristische activiteiten en bezienswaardigheden. Volg jij ons al op social media?

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

3 Comments

  1. Arjan Vermeulen Reply

    Vorige week met mijn vrouw rondje Amerongseberg gefietst! Wat een prachtige route, bos, polder en zelfs een leuk pontje zit er in! Erg genoten en komen graag nog eens terug voor de andere routes!👍

Write A Comment