De fietsroute van vandaag begint in de gezellige stad Amersfoort en leidt ons door de weilanden naar het historische vissersdorp Spakenburg. Van daaruit fietsen we naar Baarn en nemen we het laatste stukje de fietsboot over de Eem terug naar Amersfoort.

Video van de fietsroute

Bekijk ook de andere fietsroutes in Nederland

Start van de fietsroute in Amersfoort

Onze fietsroute start aan de voet van de Lieve Vrouwentoren in het hart van Amersfoort. Bij de VVV krijgen we een routebeschrijving van onze 38 kilometer lange tocht, alhoewel we deze natuurlijk ook al hadden gedownload van RoutesInUtrecht.nl. De GPX viewer op de telefoon wijst de weg.

We rijden door het mooiste stukje Amersfoort, langs de grachten en uiteindelijk de oogverblindend mooie Koppelpoort, die vroeger lange tijd deel heeft uitgemaakt van de stadsmuur.

Fietsen door de weilanden van Arkemheen-Eemland

We vervolgende fietsroute naar Spakenburg door Arkemheen-Eemland. Dit is een open weidegebied met koeien, schapen en héél veel weidevogels. Als je wilt uitwaaien, dan is dit de perfecte plek.

Het oude stadje Bunschoten-Spakenburg

We fietsen Spakenburg binnen. Spakenburg was, toen de Zuiderzee nog niet afgesloten was door de Afsluitdijk, een vissersdorp. Hier lag een vloot van meer dan 200 vissersschepen (botters). In de museumhaven middenin het dorp, kun je nog steeds tientallen botters zien liggen, die goed onderhouden worden.

Het terras van Buute Bolletjie is de moeite waard, al is het alleen maar om het dagelijks leven van Spakenburg eens rustig in je op te nemen. Mensen hangen hiernaast, bij mooi weer, graag rond bij de ijssalon. Je kunt hier in Spakenburg bovendien nog steeds mensen in klederdracht zien rondlopen.

Museum Spakenburg

In Museum Spakenburg kom je van alles te weten over het leven in Spakenburg van vroeger. Er zijn oude woningen, een winkeltje, een boerderij en een visrokerij.

Korenmolen de Hoop

We fietsen Spakenburg uit en komen langs Korenmolen de Hoop. Iedere woensdag en zaterdag is de molen geopend. De molen draait en de versgemalen granen worden in de bijbehorende brasserie omgetoverd tot een heerlijke lunch. Terwijl je daarop wacht, kun je de molen beklimmen voor een weids uitzicht over de stad.

Fietsboot Eemlijn

De fietsroute gaat verder langs de Eem en na een klein uurtje komen we aan in Baarn. We drinken wat op het terras van Restaurant Eemlust en zodra we de Eemlijn zien aankomen, gaan we naar de opstapplaats 50 meter verderop. De Eemlijn is een fietsboot die helemaal van Spakenburg naar Amersfoort vaart. Hij doet er wel 3,5 uur over, maar aangezien wij in Baarn opstappen, is het nu nog maar een uur varen naar Amersfoort. Onderweg vertelt een vrijwilliger ons van alles over de natuur om ons heen.

In de verte zien we de Koppelpoort van Amersfoort alweer liggen en sluiten we onze fietsroute af met een drankje in een gezellig café.

Tip: Heb je zin gekregen om Amersfoort te verkennen? Bekijk dan ook deze leuke dingen om te doen in Amersfoort.

Rondje Spakenburg: De fietsroute

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met het Routebureau Utrecht. Bekijk de fietsroute “Rondje Spakenburg” op routesInUtrecht.nl, of zoek andere leuke fietsroutes in de provincie fietsroutes in de provincie Utrecht.

Fietsroute-Amersfoort-Spakenburg
Link naar paklijst fietsvakantie
The following two tabs change content below.

Mirre

Mirre is journalist, videoproducent en drone piloot. Al fietsend door Nederland verzamelt ze verhalen en beeldmateriaal van toeristische activiteiten en bezienswaardigheden. Volg jij ons al op social media?

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

Reageren