De fietsroute van vandaag begint in de gezellige stad Amersfoort en leidt ons door de weilanden naar het historische vissersdorp Spakenburg. Van daaruit fietsen we naar Baarn en nemen we het laatste stukje de fietsboot over de Eem terug naar Amersfoort.

Video van de fietsroute

Bekijk ook de andere fietsroutes in Nederland.

Start van de fietsroute in Amersfoort

Onze fietsroute start aan de voet van de Lieve Vrouwentoren in het hart van Amersfoort. Bij de VVV krijgen we een routebeschrijving van onze 38 kilometer lange tocht, alhoewel we deze natuurlijk ook al hadden gedownload van RoutesInUtrecht.nl. De GPX viewer op de telefoon wijst de weg.

We rijden door het mooiste stukje Amersfoort, langs de grachten en uiteindelijk de oogverblindend mooie Koppelpoort, die vroeger lange tijd deel heeft uitgemaakt van de stadsmuur.

Fietsen door de weilanden van Arkemheen-Eemland

Arkemheen-Eemland is een open weidegebied met koeien, schapen en héél veel weidevogels. Als je wilt uitwaaien, dan is dit de perfecte plek.

Het oude stadje Bunschoten-Spakenburg

We fietsen Spakenburg binnen. Spakenburg was, toen de Zuiderzee nog niet afgesloten was door de Afsluitdijk, een vissersdorp. Hier lag een vloot van meer dan 200 vissersschepen (botters). In de museumhaven middenin het dorp, kun je nog steeds tientallen botters zien liggen, die goed onderhouden worden.

Het terras van Buute Bolletjie is de moeite waard, al is het alleen maar om het dagelijks leven van Spakenburg eens rustig in je op te nemen. Mensen hangen hiernaast, bij mooi weer, graag rond bij de ijssalon. Je kunt hier in Spakenburg bovendien nog steeds mensen in klederdracht zien rondlopen.

Museum Spakenburg

In Museum Spakenburg kom je van alles te weten over het leven in Spakenburg van vroeger. Er zijn oude woningen, een winkeltje, een boerderij en een visrokerij.

Korenmolen de Hoop

We fietsen Spakenburg uit en komen langs Korenmolen de Hoop. Iedere woensdag en zaterdag is de molen geopend. De molen draait en de versgemalen granen worden in de bijbehorende brasserie omgetoverd tot een heerlijke lunch. Terwijl je daarop wacht, kun je de molen beklimmen voor een weids uitzicht over de stad.

Fietsboot Eemlijn

Na een klein uurtje fietsen komen we aan in Baarn. We drinken wat op het terras van Restaurant Eemlust en zodra we de Eemlijn zien aankomen, gaan we naar de opstapplaats 50 meter verderop. De Eemlijn is een fietsboot die helemaal van Spakenburg naar Amersfoort vaart. Hij doet er wel 3,5 uur over, maar aangezien wij in Baarn opstappen, is het nu nog een uur varen naar Amersfoort. Onderweg vertelt een vrijwilliger ons van alles over de natuur om ons heen.

In de verte zien we de Koppelpoort van Amersfoort alweer liggen en sluiten we onze fietsroute af met een drankje in een café.

Wil je zelf een “Rondje Spakenburg” fietsen?

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met het Routebureau Utrecht. Bekijk de route Rondje Spakenburg op routesInUtrecht.nl, of zoek andere leuke fietsroutes op de overzichtspagina voor fietsroutes.

Link naar paklijst fietsvakantie

Pin deze post op pinterest!

The following two tabs change content below.

Mirre

Mirre is videoproducent en drone-piloot en ze heeft een brede interesse in alles wat er te doen is op toeristisch vlak in Nederland. Hier verzamelt ze verhalen over kastelen, interactieve musea, natuurgebieden, buitensport en stedentrips in Nederland.

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

Write A Comment

Schrijf je in voor leuke
tips in je mailbox!