Fiets over de Utrechtse Heuvelrug en geniet van de prachtige natuur. Langs de route zie je schitterende bossen, imposante kastelen en een echte Piramide! Deze fietsroute over de Utrechtse Heuvelrug is mooi voor iedereen die houdt van een afwisselende fietstocht.

De routebeschrijving en gpx van deze fietsroute op de Utrechtse Heuvelrug vind je onderaan dit artikel.

Startpunt: Slot Zeist

Het startpunt van deze fietsroute is Slot Zeist. Dit kasteel staat midden op de Utrechtse Heuvelrug en is één van de mooiste kastelen in Nederland. Er is voldoende parkeergelegenheid en je kunt als extra het slot -voor of na de fietsroute- bezoeken. Er worden rondleidingen gegeven door de adellijke stijlzalen van het slot en je kunt voor koffie of een borrel achteraf terecht in de brasserie. Zie voor meer informatie de website van Slot Zeist.

Slot-Zeist

Fietsen op de Utrechtse Heuvelrug

We vertrekken en fietsen vrijwel meteen de bossen van de Utrechtse Heuvelrug in. Dit is één van de mooiste Nationale Parken van Nederland. Hier fiets je over een heuvelachtig landschap door een oneindig groot bos. Het is een groot plezier om de Utrechtse Heuvelrug te ontdekken, want het heeft een oneindig netwerk aan fietspaden en of je nou links- of rechtsaf slaat, overal is het mooi.

Utrechtse-Heuvelrug-7
Utrechtse-Heuvelrug-8

De Pyramide van Austerlitz

Midden op de Utrechtse Heuvelrug ligt een wel héél eigenaardig monument: De Pyramide van Austerlitz. De piramide werd gebouwd door het Franse leger in de tijd van Napoleon Bonaparte. Het was een manier om verveling in het leger tegen te gaan, maar ook om kracht te tonen.

Pyramide-van-Austerlitz

Deze piramide is natuurlijk geïnspireerd door de piramides in Egypte. Tek gek toch, dat dit gewoon in Nederland te vinden is?

Huis Doorn

Even verderop fietsen we het bos uit, naar het dorp Doorn. Vanuit het dorp zie je het nauwelijks, maar achter de bomen ligt een heel mooi huis verscholen: Huis Doorn. Hier heeft de Duitse ex-keizer Wilhelm II gewoond. Je kunt er door de indrukwekkende toegangspoort naar binnen fietsen en dwars door het park rijden. Bij Huis Doorn worden weleens rondleidingen gegeven en het landgoed eromheen is ook prachtig. Dwaal over paadjes en bruggetjes en vergeet vooral niet om de oogverblindende rozentuin te bezoeken. Meer informatie vind je op de website van Huis Doorn.

Huis-Doorn

Landgoed Zuylestein

Even verderop fietsen we Landgoed Zuylestein op. Er klinkt luid geknor uit de bosjes: De bosvarkens op het landgoed hebben een heleboel jongen! In het weekend kun je er koffie, thee en taart krijgen in de Oranjerie en er worden ook rondleidingen gegeven.

Landgoed-Zuylestein-varkens-001
Landgoed-Zuylestein-002

Kasteel Amerongen

Dan fietsen we langs kasteel Amerongen, een prachtig ‘huys’ uit de 17e eeuw met daaromheen een tuin van 10 hectare. Er is een tuinspeurtocht en er worden regelmatig tuinconcerten gegeven.

Kasteel-Amerongen

Heidevelden

Tot slot komt eigenlijk het allermooiste gedeelte van de tocht. Je fietst door bossen en over heidevelden. Een lust voor het oog! De fietspaden slingeren over het glooiende landschap, omhoog en omlaag. Je merkt hier duidelijk dat je op de Utrechtse Heuvelrug bent!

UF4D-003-bossen
UF4D-005-heideveld-fietsen
In augustus bloeit de heide tijdens de fietsroute op de Utrechtse Heuvelrug
UF4D-008-heide-heideveld-koe
UF4D-009-bos

Eindpunt Slot Zeist

Deze fietsroute op de Utrechtse Heuvelrug eindigt bij Slot Zeist. Het ideale eindpunt, want hier kun je in de brasserie terecht voor een lekker afsluitend drankje (en indien gewenst hapje).

Routebeschrijving: Fietsroute Utrechtse Heuvelrug

De routenummers van het fietsknooppunten netwerk vanuit Slot Zeist zijn: 11, 81, 82, 84, 10, 83, 1, 2, Pyramide van Austerlitz, 2 3, 16, 4, 5, Huis Doorn, 8, Landgoed Zuylestein, 17, Kasteel Amerongen, 65, 69, 68, 12, 71, 70, 7, 6, 80, Slot Zeist.

Fietsroute-Utrechtse-Heuvelrug-knooppunten

Bekijk de fietsroute en GPX ook op mijn account op Route.nl.

Paklijstje

Fiets + fietstassen (Decathlon), Stuurtasje voor routekaart of telefoonhouder fiets, ANWB Knooppunter met routekaartjes, energierepen (dit zijn mijn favoriete repen), dagrugzak (Decathlon | Bol.com), fototoestel (ik heb deze)

Overnachten

Meer hotels en kortingscodes vind je op de pagina Overnachten.

Praktische tips

Verder fietsen

Ik heb deze fietsroute gevolgd tijdens de Utrechtse Fietsvierdaagse in 2019. Vlakbij kun je ook een mooie fietsroute vanuit Lunteren maken rondom het middelpunt van Nederland, of maak een keuze uit één van deze routes in de buurt van Utrecht:

Elektrische-fiets-bol
Bekijk deze en andere elektrische fietsen op bol.com
Beoordeel deze activiteit:
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]
The following two tabs change content below.

Mirre

Mirre is journalist, videoproducent en drone piloot. Al fietsend door Nederland verzamelt ze verhalen en beeldmateriaal van toeristische activiteiten en bezienswaardigheden. Volg jij ons al op social media?

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

1 Comment

  1. Ja, de Pyramide vond ik vooral heel gaaf, die ontdekte ik door jou. Ik ben er vorig jaar geweest, erop ook.
    Mooie heide ook, en wat een leuke biggetjes!

Reageren