Vier fietsroutes waren in de race voor de eretitel ‘Fietsroute van het Jaar 2022’. De Badischer Weinradweg (Duitsland), Royal Canal Greenway (Ierland), Vlaanderenroute (België) en LF Waterlinieroute (Nederland) waren door de jury genomineerd. De Royal Canal Greenway in Ierland is verkozen tot Fietsroute van het Jaar 2022. Dat maakte de jury bekend tijdens de online ‘Kick-off van het fiets- en wandelseizoen’.

De link naar de routebeschrijving vind je onderaan dit artikel. Wil je liever een georganiseerde fietsreis boeken? Bekijk dan de fietsvakanties in Europa en de fietsvakanties in Nederland.

De leden van de jury legden afgelopen zomer en herfst duizenden kilometers in Europa af om routes in de praktijk te testen. Ze letten daarbij op criteria als wegdek, bewegwijzering, hinder van ander verkeer, fietsfaciliteiten etc. Alleen nieuwe of recent gewijzigde routes komen in aanmerking voor de verkiezing.

Fietsen langs het Royal Canal

135 km van Maynooth (Dublin) naar Cloondara/ Longford

De Royal Canal Greenway loopt van Maynooth (iets ten westen van Dublin) naar Cloondara en Longford in Ierland. De route langs het Royal Canal is ruim 130 kilometer lang en gaat bijna geheel over fietspaden. De smalle waterweg slingert door een mooi en gevarieerd landschap, met weilanden, bossen, heidevelden en veengebieden. Onderweg kom je negentig oude bruggen en meer dan dertig sluizen tegen. Je ziet een typisch Iers landschap met stenen muurtjes, schapen en ruïnes. En ‘s avonds zitten de bewoners, geheel volgens de Ierse traditie, relaxed aan een pint.

royalcanalgreenwayjessicadekorte2

Bewegwijzering in oude stijl

Volgens de jury hebben de routemakers goed nagedacht over wat de recreatieve fietser wil. ‘De bewegwijzering is duidelijk (heel leuk, in oude stijl), overal staan bankjes, het wegdek is fijn (asfalt en gravel) en bordjes wijzen de weg naar horeca’, aldus het juryrapport. Ook viel het de jury op dat het fietspad niet alleen door toeristen wordt gebruikt. ‘Het recreatief fietsen wint aan populariteit in Ierland. Op de Greenway zie je opvallend veel locals, van families tot wielrenners, die elkaar de ruimte geven.’

Support voor de route

Vooral de support van bewoners en ondernemers voor de route is volgens de jury mooi om te zien. ‘In een wat vergeten gebied is aanzienlijk meer bedrijvigheid ontstaan. Op veel plekken bevinden zich nu kroegen en restaurants en paardentrailers zijn omgebouwd tot hippe koffieplekken aan het water. Al het enthousiasme rond de Greenway maakt deze route geweldig om te fietsen.’

Wil je zelf de Royal Canal Greenway fietsen?

Zie voor meer informatie: Waterwaysireland.org

Overige nominaties Fietsroute van het Jaar 2022

De vier routes lagen qua beoordeling niet ver uit elkaar. Dit zijn de andere routes die dit jaar genomineerd waren en die een eervolle vermelding kregen:

1. Vlaanderenroute (België)

925 km door Vlaanderen

De fietser beleeft de veelzijdigheid van Vlaanderen, met zijn beroemde steden en fraaie landschappen. De route gaat onder meer door de Kempen, de voormalige mijnstreek van Belgisch-Limburg, de heuvels van Haspengouw, het Pajottenland van de schilder Bruegel en de Vlaamse Ardennen. Indrukwekkend is het deel langs de Frontlijn uit de Eerste Wereldoorlog, met als hoogtepunt het blazen van de Last Post in Ieper.

Meer hierover is te lezen in het artikel over de Vlaanderenroute (LF5).
Overige informatie: Vlaanderenroute.

2. Badischer Weinradweg (Duitsland)

470 km van Bazel naar Laudenach.

De Badischer Weinstraße gaat over de flanken van bergrug Isteiner Klotz door een van de belangrijkste wijnbouwgebieden van Duitsland. Het is af en toe klimmen geblazen, maar de fietser krijgt er prachtige vergezichten voor terug, over de Rijn tot diep Frankrijk in. De overdadige kuurstad Baden-Baden vormt een contrast met de dorpen vol vakwerkhuizen. Ook de historische stad Heidelberg ligt op de route.

Badische-weinstrasse.de

3. LF Waterlinieroute (Nederland)

410 km van Edam naar Bergen op Zoom.

De waterlinies moesten Nederland beschermen tegen de vijand. Bij dreiging werden brede stroken land onder water gezet. De LF Waterlinieroute gaat door de landschappen uit die tijd, met oude inundatiekanalen, sluizen en betonnen schuilplaatsen. Bijzonder zijn de vele forten, waar nu restaurants, B&B’s, campings, galeries en een bierbrouwerij zitten. Ook gaat de route langs oude stadjes als Edam, Muiden, Woudrichem en Willemstad.

Nieuwe Hollandse Waterlinie

Georganiseerde fietsvakantie

Wil je op fietsvakantie, maar niet teveel tijd besteden aan het organiseren ervan? Specialisten hebben mooie fietsvakanties in Europa en fietsvakanties in Nederland voor je uitgestippeld. Bekijk deze prachtige fietsreizen en geniet van al het moois dat Europa te bieden heeft.

Fietsvakantie-buitenland-boeken

Tip! Bekijk de fietsvakanties met vroegboekkorting:
Fietsvakanties in Europa
Fietsvakanties in Nederland

The following two tabs change content below.

Mirre

Mirre is journalist, videoproducent en drone piloot. Al fietsend door Nederland verzamelt ze verhalen en beeldmateriaal van toeristische activiteiten en bezienswaardigheden. Volg jij ons al op social media?

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

Reageren