Tijdens deze fietsroute op Vlieland krijg je het hele eiland te zien, van Oost tot West. Je fietst over krakende schelpenpaadjes door duinen met vennetjes, heuvels, weidse uitzichten over de Noordzee en het Wad. En wie weet kom je er wel in de periode dat er cranberry’s zijn, waar je heerlijke jam van kunt maken.

De exacte route en gpx van de fietsroute op Vlieland vind je onderaan dit artikel.

Fietsen op Vlieland

Deze fietsroute begint bij Hotel Zeezicht, met uitzicht op de veerboot. Op het zonnige terras kun je beginnen met een kopje koffie. Hiervandaan fietsen we door de winkelstraat van Vlieland naar de Badweg.

Fietsenverhuur-Vlieland-29

Heb je je eigen fiets thuisgelaten? Geen probleem! Fietsen zijn te huur bij Jan van Vlieland tegenover de boot, of bij Zeelen of Frisia in de Dorpsstraat. Vanwege de vele heuvels en misschien wel tegenwind is een fiets met versnellingen aan te raden.

Het is redelijk windstil vandaag. De lucht is strakblauw en we warmen ons aan de vroege lentezon. De jas kan dus uit, voor de tweede keer dit jaar. Heerlijk! Het is een mooie periode om op één van de Waddeneilanden te zijn.

Start fietsroute Vlieland: Het dorp Oost-Vlieland

De fietsroute op Vlieland is vrij simpel te volgen. Zodra we via de Badweg bij de Ankerplaats (het huisjespark) aankomen, duiken we de duinen in en we volgen het fietspad helemaal naar de westkant van het eiland. Langs het Pad van 20 fietsen we richting het Posthuys. Het is best een eind, maar we volgen wel een schitterend fietspad dat door de duinen loopt. De schelpenpaden knisperen onder onze banden en de zon schijnt fel. Af en toe gaat het pad omhoog en op een zeker moment kunnen we aan beide kanten zee zien: Links de Waddenzee en rechts de Noordzee.

Fietsroute-Vlieland-44

Het Bunkermuseum

Onderweg zijn we Bunkermuseum Vlieland gepasseerd, het is één van de drie stellingen op Vlieland die door de Duitsers is gebouwd tijdens de Tweede Wereldoorlog. De bunker moest onderdeel worden van een verdedigingslinie van Noorwegen tot Spanje genaamd ‘Atlantikwall’, maar die is nooit helemaal afgemaakt. Vandaag de dag kun je door de ondergrondse gangen en bunkers van Stelling H12 lopen. Er draait een informatieve film over Vlieland in oorlogstijd en er worden rondleidingen gegeven.

Cranberries plukken

We fietsen een eindje verder, over heuvels en door duinen, langs plassen vol met vogels. Het is heerlijk om op Vlieland te zijn! Bij de volgende T-splitsing zien wat mensen op de houten bank genieten van het zonnetje. In de herfst is dit een geliefde plek om cranberry’s te plukken. Deze kun je mee naar huis nemen om er jam of iets anders lekkers van te maken.

Het Posthuys

Na zo’n 10 kilometer fietsen komen we aan bij het Posthuys. Dit gebouw staat aan de westkant van het eiland en was vroeger een onmisbare schakel in de postroute van Amsterdam naar Texel, Vlieland en Terschelling. Vandaag de dag is het Posthuys een hotel en een restaurant. Een toplocatie voor een pauze op een zonnig terras.

Posthuys-Vlieland
Het Posthuys op Vlieland.

Vanuit het Posthuys kun je ook een hele mooie wandeling maken door de Kroonspolders. Hierover lees je meer in het artikel met leuke dingen om te doen op Vlieland.

Kroonspolders-Vlieland
De Kroonspolders.

De oude eendenkooi

Na een heerlijke pauze bij het Posthuys en een wandeling door Kroon’s Polders fietsen we terug langs de kant van de Wadden. Halverwege komen we aan bij De Oude Kooi. Deze werd aangelegd in 1891 om eenden te vangen en wordt niet meer gebruikt. Vanaf het fietspad kun je de eendenkooi alleen aan het bordje herkennen, je moet hier een stuk het bos in om bij de vijver te komen. Het is een rustgevende plek waar je op een bankje bij de vijver kunt genieten van de stilte van de natuur.

Langs het Wad

Met de wind in de rug fietsen we langs het Wad terug naar Oost-Vlieland. Hier stikt het van de vogels, en met name op zomerse dagen kun je er grote groepen lepelaars zien. Maar ook wulpen, scholeksters en allerlei soorten ganzen en eenden komen foerageren hier graag.

Oost-Vlieland

Na een kleine slinger door de duinen komt het dorp Oost-Vlieland weer in zicht. Een heerlijk vooruitzicht zijn de vele terrasjes die je hier kunt vinden (één van de favorieten is het terras van Restaurant Zeezicht, met uitzicht op het Wad en de veerboot). Ook vind je in het gezellige dorp leuke souvenirwinkels en restaurants.

Fietsroute Vlieland & gpx

Deze route volgt geen knooppunten, want die zijn er op Vlieland niet. Het handigst is om de GPX van de fietsroute Vlieland te downloaden op route.nl, of open hem in de Routiq app. In principe volg je gewoon het duinpaadje totdat je bij het Posthuys aankomt, en daarna volg je de grote weg terug naar het dorp Oost-Vlieland.

Fietsroute-Vlieland-2
The following two tabs change content below.

Mirre

Mirre is journalist, videoproducent en drone piloot. Al fietsend door Nederland verzamelt ze verhalen en beeldmateriaal van toeristische activiteiten en bezienswaardigheden. Volg jij ons al op social media?

Write A Comment