Deze fietsroute langs de Waal heeft werkelijk alles in één: Een kasteel, een fort, twee vestingstadjes en de machtige, indrukwekkende rivier de Waal. Je steekt tijdens dit ‘rondje pontje’ bij Gorinchem maar liefst drie keer de prachtige rivier over.

De routebeschrijving en link naar de gpx vind je onderaan dit artikel.

Start fietsroute bij Fort Vuren

Eerst wilden we onze fietsroute in Gorinchem laten starten, maar bij Fort Vuren kun je makkelijker parkeren en bovendien hebben ze er een leuk terras. Onze fietsroute start dus op het zonnige terras van Fort Vuren. Dit fort maakte een belangrijk onderdeel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, die Utrecht en de andere steden in het westen van ons land moesten beschermen tegen de vijand. Dus ben je na na de cappuccino klaar voor de start, vertrek dan niet te snel maar maak eerst eens een ommetje door het fort. Binnenin is een klein museum en de soldatenvertrekken eromheen zijn omgebouwd tot moderne Bed&Breakfast.

Fort-Vuren-3
Fort-Vuren-13b
Fort-Vuren-9c
Het terras van Fort Vuren is een prima startpunt van deze route.

Vestingstad Gorinchem

Het tweede hoogtepunt van deze fietsroute is Gorinchem. Gorinchem wordt ook wel Gorcum of Gorkum genoemd en het is vernoemd naar de Goringa, een bevolkingsgroep hier ooit woonde. De stad heeft heel wat oorlogen gekend en omdat het in de loop der jaren opgebouwd werd als vestingstad en op een strategische plek lag, werd het uiteindelijk ook onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Meer hierover kom je te weten in het Gorcums Museum.

Gorinchem is een heel mooi stadje met een prachtige sluis en haven. Langs die haven vind je allemaal ‘hangende’ restaurants en cafés waar je boven het water iets kunt drinken of eten. Tip: Eetcafé de Knijp. Alleen al de bijgerechten zijn al niet te versmaden en ik hoorde een andere bezoeker zeggen dat hij nog nooit zo lekker had gegeten.

Waal fietsroute Gorinchem-57
Waal fietsroute Gorinchem-141

Oversteken met de Riveer

Vanuit de haven van Gorinchem kun je met de Riveer het ‘rondje pontje’ nemen langs de vestingdriehoek: Gorinchem, Woudrichem, Slot Loevestein en Fort Vuren. Wij namen per ongeluk de veerboot naar Sleeuwijk in plaats van naar Woudrichem en dit bleek juist een gelukje te zijn! De fietsroute wordt er vier kilometer langer van, maar je krijgt er enorm veel voor terug.

Rivierenland-Waal-148
Rondje-Pontje-Riveer-107
Let op: Voor het gebruik van de Riveer heb je een mondmasker nodig. #corona2020

Terwijl je over het dijkje fietst, kijk je uit op het Oudendijksche gat. Een prachtige uiterwaard met water en eilandjes waarop koeien en paarden grazen. Vandaag was het zó warm, dat de paarden besloten om een spontane duik in het water te nemen en een eindje te gaan zwemmen. Een prachtig gezicht!

Fietsroute-Waal-71

Woudrichem

Via de dijk kom je aan in het tweede vestingstadje van deze fietsroute: Woudrichem. Het is wat kleiner dan Gorinchem en de contouren van de vestingwerken zijn zowel vanuit de lucht als vanaf de grond goed zichtbaar.

Je fietst door de Gevangenpoort naar binnen en langs Korenmolen Nooit Gedagt weer naar buiten, maar als je nog geen pauze hebt gehad dan is dit een mooie plek voor een drankje. Het Stadsengilde Woudrichem geeft stadsrondleidingen.

Woudrichem-17

Slot Loevestein

Met de voetveer (ook voor fietsen) steek je vervolgens de Afgedamde Maas over naar Slot Loevestein. Dit indrukwekkende kasteel kon je vanaf de overkant bij Fort Vuren al zien liggen en nu krijg je dan eindelijk de kans om het van dichtbij te bewonderen!

Het slot werd in 1361 gebouwd door een roofridder, maar nog spannender is het verhaal van Hugo de Groot die ontsnapte in een boekenkist. Met een persoonlijke sleutel kom je alles te weten over de bewoners en de verhalen van het prachtige Slot. Kijk voor meer informatie en openingstijden op de website.

Slot-Loevestein-154

Rondom Slot Loevestein is een moerasgebied vol met riet en kleurrijke bloemen. Een groep ooievaars zweeft boven het rietland, terwijl de sprinkhanen tjirpen in de bermen van het fietspad. Het is een oase van rust en een bijzondere plek voor natuurliefhebbers.

Fiesroute-Waal-93
Fiesroute-Waal-94

Strandjes

Als de zon tijdens de fietstocht volop schijnt, dan is er reden genoeg om naar één van de vele strandjes te gaan en lekker even af te koelen in de Waal.

Strandje-aan-de-Waal-104

De pont bij Brakel

Raakte je net als wij tijdens deze fietsroute niet uitgekeken in de bijzondere vestingstadjes, het fort en het kasteel en kom je nu tijd te kort? Dan kun je bij Brakel de pont naar de overkant nemen, waarna je terugfietst naar Fort Vuren.

Wil je nog een eindje doorfietsen langs de prachtige rivier de Waal? Ga dan voor de 55 kilometer-route en fiets door naar Zaltbommel, waar je de brug oversteekt en langs de andere kant weer terugfietst naar Fort Vuren. Je kunt onderweg ook nog een bezoekje brengen aan Het Geofort in Herwijnen.

Routebeschrijving: Fietsroute langs de Waal

Dit is een route via fietsknooppunten. Je kunt deze fietsroute starten in Gorinchem of bij Fort Vuren (daar kun je makkelijk parkeren) en een lange route (55km) fietsen via Zaltbommel, of een korte route (25km) waarbij je bij Brakel met de veerpont oversteekt. Wij hebben de korte route gedaan, omdat er zoveel te zien was onderweg dat we geen tijd meer overhielden om de lange route te doen.

Knooppunt nummers 25km fietsroute: Fort Vuren, 25, 50, 31, 78, 32, 33, 24, 23, 20, 5, 4, 3, Fort Vuren.

Fietsroute-Gorinchem
Er staat een uitroepteken op de kaart om aan te geven dat je rekening moet houden met de vaartijden van de veerpont.

Knooppunt nummers 55km fietsroute langs de Waal: Fort Vuren, 25, 50, 31, 78, 32, 33, 24, 23, 20, 5, 6, 8, 7, 66, 78, 77, 79, 90, 1, 4, 3, Fort Vuren.

Fietsroute-Waal

Houd er rekening mee dat de pontjes maar tot een uur of 17u / 18u varen. Dus wil je een ‘rondje pontje’ doen, begin dan op tijd. In ons geval gingen de pontjes maar één kant op, dus het was niet mogelijk om de route andersom te doen. Afvaartijden vind je op de website van Riveer. Heb je toch nog een alternatief nodig? Dan kun je de Watertaxi bellen.

Overnachten

Paklijst

Verder fietsen

Meer fietsroutes, fietstips en activiteiten in Rivierenland vind je op deze website en kijk ook even bij de andere kastelen en forten die Nederland rijk is!

The following two tabs change content below.

Mirre

Mirre is journalist, videoproducent en drone piloot. Al fietsend door Nederland verzamelt ze verhalen en beeldmateriaal van toeristische activiteiten en bezienswaardigheden. Volg de Nederlandse Toerist ook op social media! Voor professionele videoproducties kun je terecht op Mirre's bedrijfswebsite SunshineFilms.nl.

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

Laat een reactie achter