De Waal is een rivier die éénieder tot de verbeelding spreekt. De brede rivier wekt indruk vanwege de enorme waterpartij en de grote vrachtschepen die daar gebruik van maken. Aan de oevers van de Waal vind je veel bijzondere bezienswaardigheden en daarom heeft deze fietsroute werkelijk alles in één: Een kasteel, een fort, twee vestingsteden en natuurlijk de machtige, indrukwekkende rivier. Tijdens dit ‘rondje pontje’ krijg je maar liefst drie keer de kans om de Waal over te steken: Bij Gorinchem, bij Woudrichem en bij Brakel.

De exacte route via knooppunten en de gpx van de fietsroute langs de Waal vind je onderaan dit artikel. Wil je liever een georganiseerde fietsreis boeken? Bekijk dan de fietsvakanties in Nederland.

Start fietsroute bij Fort Vuren

Onze fietsroute start op het zonnige terras van Fort Vuren. Dit fort maakte een belangrijk onderdeel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, die Utrecht en de andere steden in het westen van ons land moesten beschermen tegen de vijand. Dus ben je na na de cappuccino klaar voor de start, vertrek dan niet te snel maar maak eerst eens een ommetje door het fort. Binnenin is een klein museum en de soldatenvertrekken eromheen zijn omgebouwd tot moderne Bed&Breakfast in Fort Vuren.

Fort-Vuren-3
Fort-Vuren-13b
Fort-Vuren-9c
Het terras van Fort Vuren is een prima startpunt van deze route.

Vestingstad Gorinchem

Het tweede hoogtepunt van deze fietsroute is Gorinchem. Gorinchem wordt ook wel Gorcum of Gorkum genoemd en het is vernoemd naar de Goringa, een bevolkingsgroep hier ooit woonde. De stad heeft heel wat oorlogen gekend en omdat het in de loop der jaren opgebouwd werd als vestingstad en op een strategische plek lag, werd het uiteindelijk ook onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Meer hierover kom je te weten in het Gorcums Museum.

Gorinchem is een heel mooi stadje met een prachtige sluis en haven. Langs die haven vind je allemaal ‘hangende’ restaurants en cafés waar je boven het water iets kunt drinken of eten. Tip: Eetcafé de Knijp. Alleen al de bijgerechten zijn al niet te versmaden en ik hoorde een andere bezoeker zeggen dat hij nog nooit zo lekker had gegeten.

Waal fietsroute Gorinchem-57
Waal fietsroute Gorinchem-141

Oversteken met de Riveer

Vanuit de haven van Gorinchem kun je met de Riveer het ‘rondje pontje’ nemen langs de vestingdriehoek: Gorinchem, Woudrichem, Slot Loevestein en Fort Vuren. Wij namen per ongeluk de veerboot naar Sleeuwijk in plaats van naar Woudrichem en dit bleek juist een gelukje te zijn! De fietsroute wordt er vier kilometer langer van, maar je krijgt er enorm veel voor terug.

Rivierenland-Waal-148
Rondje-Pontje-Riveer-107
De Riveer

Terwijl je over het dijkje fietst, kijk je uit op het Oudendijksche gat. Een prachtige uiterwaard met water en eilandjes waarop koeien en paarden grazen. Vandaag was het zó warm, dat de paarden besloten om een spontane duik in het water te nemen en een eindje te gaan zwemmen. Een prachtig gezicht!

Fietsroute-Waal-71

Woudrichem

Via de dijk kom je aan in het tweede vestingstadje van deze fietsroute: Woudrichem. Het is wat kleiner dan Gorinchem en de contouren van de vestingwerken zijn zowel vanuit de lucht als vanaf de grond goed zichtbaar.

Je fietst door de Gevangenpoort naar binnen en langs Korenmolen Nooit Gedagt weer naar buiten, maar als je nog geen pauze hebt gehad dan is dit een mooie plek voor een drankje. Het Stadsengilde Woudrichem geeft stadsrondleidingen.

Woudrichem-17

Slot Loevestein

Met de voetveer (ook voor fietsen) steek je vervolgens de Afgedamde Maas over naar Slot Loevestein. Dit indrukwekkende kasteel kon je vanaf de overkant bij Fort Vuren al zien liggen en nu krijg je dan eindelijk de kans om het van dichtbij te bewonderen!

Het slot werd in 1361 gebouwd door een roofridder, maar nog spannender is het verhaal van Hugo de Groot die ontsnapte in een boekenkist. Met een persoonlijke sleutel kom je alles te weten over de bewoners en de verhalen van het prachtige Slot. Kijk voor meer informatie en openingstijden op de website van Slot Loevenstein.

Slot-Loevestein-154

Rondom Slot Loevestein is een moerasgebied vol met riet en kleurrijke bloemen. Een groep ooievaars zweeft boven het rietland, terwijl de sprinkhanen tjirpen in de bermen van het fietspad. Het is een oase van rust en een bijzondere plek voor natuurliefhebbers.

Fiesroute-Waal-93
Fiesroute-Waal-94

Strandjes

Als de zon tijdens de fietstocht volop schijnt, dan is er reden genoeg om naar één van de vele strandjes te gaan en lekker even af te koelen in de Waal.

Strandje-aan-de-Waal-104

De pont bij Brakel

Raakte je net als wij tijdens deze fietsroute niet uitgekeken in de bijzondere vestingstadjes, het fort en het kasteel en kom je nu tijd te kort? Dan kun je bij Brakel de pont naar de overkant nemen, waarna je terugfietst naar Fort Vuren.

Wil je nog een eindje doorfietsen langs de prachtige rivier de Waal? Ga dan voor de 55 kilometer-route en fiets door naar Zaltbommel, waar je de brug oversteekt en langs de andere kant weer terugfietst naar Fort Vuren. Je kunt onderweg ook nog een bezoekje brengen aan Het Geofort in Herwijnen.

Wist je dat je ook kunt overnachten in Fort Vuren? Je kunt er slapen in een oud soldatenvertrek dat inmiddels opgeknapt, geïsoleerd en gezellig ingericht is!

Routebeschrijving: Fietsroute langs de Waal

Dit is een route via fietsknooppunten. Je kunt deze fietsroute starten in Gorinchem (daar is een station) of bij Fort Vuren (daar kun je makkelijk parkeren). Je kunt kiezen tussen een lange fietsroute (55km) via Zaltbommel, of een korte route (25km) waarbij je bij Brakel oversteekt met de veerpont. Wij hebben de korte route gedaan, omdat er zoveel te zien was onderweg dat we geen tijd meer overhielden om de lange route te doen.

Knooppunt nummers van de korte 25km fietsroute: Fort Vuren, 25, 50, 31, 78, 32, 33, 24, 23, 20, 5, 4, 3, Fort Vuren.

Fietsroute-Gorinchem
Er staat een uitroepteken op de kaart om aan te geven dat je rekening moet houden met de vaartijden van de veerpont.

Knooppunt nummers van de lange 55km fietsroute langs de Waal: Fort Vuren, 25, 50, 31, 78, 32, 33, 24, 23, 20, 5, 6, 8, 7, 66, 78, 77, 79, 90, 1, 4, 3, Fort Vuren.

Fietsroute-Waal

Houd er rekening mee dat de pontjes maar tot een uur of 17u / 18u varen. Dus wil je een ‘rondje pontje’ doen, begin dan op tijd. In ons geval gingen de pontjes maar één kant op, dus het was niet mogelijk om de route andersom te doen. Afvaartijden vind je op de website van Riveer. Heb je toch nog een alternatief nodig? Dan kun je de Watertaxi bellen.

Overnachten

Verder fietsen

Meer fietsroutes in Gelderland, fietstips en uitjes in de Betuwe vind je op deze website zie ook de andere kastelen fietsroutes, langs sommige van de mooiste kastelen en forten die Nederland rijk is!

Georganiseerde fietsvakantie

Wil je op fietsvakantie, maar niet teveel tijd besteden aan het organiseren ervan? Specialisten hebben mooie fietsvakanties in Nederland en fietsvakanties in Europa voor je uitgestippeld. Bekijk deze prachtige fietsreizen en geniet van al het moois dat de diverse landen te bieden hebben!

Fietsvakantie-Nederland-boeken

Tip! Bekijk de fietsvakanties met vroegboekkorting:
Fietsvakanties in Nederland
Fietsvakanties in Europa

The following two tabs change content below.

Mirre

Mirre is journalist, videoproducent en drone piloot. Al fietsend door Nederland verzamelt ze verhalen en beeldmateriaal van toeristische activiteiten en bezienswaardigheden. Volg jij ons al op social media?

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

4 Reacties

  1. De fietsroute langs de Waal is bij route.nl niet openbaar. M.a.w. ik kan de route niet downloaden voor mijn app.

    • Mirre Beantwoorden

      Dag Willy, Hij is nu openbaar, dus je zou hem moeten kunnen bekijken. Alvast een fijne fietstocht gewenst!

  2. Wij zouden graag vanuit België de fietsroute langs de Waal rijden. Kan u mij vertellen in welke plaats fort Vuren het startpunt ligt. Dank u

Reageren