Deze fietsroute biedt je het beste van Zeeuws-Vlaanderen. Deze route begint in Cadzand, aan de Zeeuwse kust. Van hieruit leidt de route door groene polders vol met schapen en theetuinen, mooie vestingsteden zoals Sluis en Retranchement en een spectaculair uitkijkpunt bij natuurgebied Het Zwin. Als (letterlijke) kers op de taart kun je de tocht afsluiten bij één van de gezellige strandpaviljoens die Zeeland rijk is.

Dit is een fietsroute via de knooppunten van Zeeuws-Vlaanderen. De exacte route via knooppunten en de gpx vind je onderaan dit artikel.

Start fietsroute in Cadzand

Onze fietsroute door Zeeuws-Vlaanderen begint in Cadzand, een gezellige badplaats aan de kust van Zeeuws-Vlaanderen. We stappen op en vliegen met de wind in onze rug door de duinen, terwijl we ons vergapen aan al het moois dat we tegenkomen. Op zee zien we bootjes klotsen in de golven en aan de kust zien we kwelders met kleine wandelpaadjes ertussen. Door bezoekers wordt er dankbaar gebruik van gemaakt.

Even verderop fietsen we het duin af, zó de weilanden in. Het veerooster ratelt onder onze wielen en even later bevinden we ons midden tussen de schapen.

Fietsroute-Zeeuws-Vlaanderen-C004

Bunkerpark

Een nogal aparte plek waar we doorheen fietsen is het bunkerpark Groede Podium. Hier staan oude Duitse bunkers die onderdeel waren van de Atlantikwall. Het gebied is nu verfraaid met speeltoestellen en met dieren zoals geiten en kippen, waardoor kinderen hier nu op een speelse manier kunnen kennismaken met het verleden.

Fietsroute-Zeeuws-Vlaanderen-C003

Door de polders bij Groede

In de lente kleuren de polders bij Groede duizend tinten groen. Koolzaad siert de bermen en er staan jonge veulentjes in de weilanden. Het is een heel schouwspel om te zien hoe ze rennen om hun moeders bij te houden. De wind waait sierlijk door hun manen. We kunnen er wel uren naar kijken!

Fietsroute-Zeeuws-Vlaanderen-C001

Over wind gesproken – het waait inderdaad in de polders van Zeeuws-Vlaandern, maar daar hebben wij op onze elektrische fietsen gelukkig geen last van.

Theetuin In de Morelleput

Iets verderop komen we langs de fietsroute door Zeeuws-Vlaanderen een theetuin tegen. We zijn pas net onderweg, maar zodra we het bordje met ‘verse rabarbertaart’ hebben gelezen, kunnen we niet anders dan een tussenstop maken bij In de Morelleput. De mensen die in het windvrije hoekje zitten staan net op en gebaren ons om die kant op te komen. “Het beste plekje van de tuin!” zeggen ze en ze hebben gelijk. We zitten hier beschut én met uitzicht op een prachtig bloemenperkje.

Theetuin-In-de-Morelleput-C001
Behalve thee en taart nuttigen, kun je ook overnachten In de Morelleput.

Sluis

We fietsen verder door de polders en zien in de verte een bomenrij opdoemen. Zodra we dichterbij komen, worden de puntige vestingwallen met de gracht eromheen zichtbaar. Dit is de vestingstad Sluis, die een leuke legende herbergt:

Bovenin het Belfort (raadhuis) van Sluis staat een standbeeld van klokkenluider Jantje van Sluis. Hij wordt ook wel ‘de held van Sluis’ genoemd, want doordat hij eens te diep in het glaasje had gekeken vergat hij op een dag de klok te luiden. Omdat de vijand (de Spanjaarden) wachtten met aanvallen totdat de klok zou slaan, liep het aanvalsplan totaal in de soep!

De-Belfort-van-Sluis-Zeeuws-Vlaanderen

In Sluis is een gezellige winkelstraat en je kunt er een wandeling maken over de vestingwallen. Ook kun je er een bezoekje brengen aan het Bizarium, een museum vol met rare uitvindingen!

Retranchement

Over een met bloemen bezaaid dijkje komen we aan bij onze volgende bezienswaardigheid: Het vestingstadje Retranchement. De contouren van de vesting zijn nog duidelijk zichtbaar in het landschap en er liggen oude kanonnen bovenop de aarden wallen. Hier kun je een hele mooie rondwandeling maken van 5km over de verdedigingswallen van Retranchement en als je geluk hebt, dan kun je er boomkikkers spotten!

Retranchement-wallentocht

Natuurgebied Het Zwin

We vervolgende fietsroute noordwaarts richting de kust. Klein onderdeel van Zeeuws-Vlaanderen maar vooral van België, is natuurgebied Het Zwin. Deze slufter was vroeger een vaarweg naar Brugge, maar is nu volledig een natuurgebied geworden. Er zijn duinen, schorren en twee kleine polders. Hier groeien allerlei soorten planten en er leven bijzondere diersoorten. Vanaf het uitkijkpunt kun je je eindeloos vergapen aan al het moois dat er te zien is.

Natuurgebied-het-Zwin

Bekijk ook de brochure van het Zwin.

Strandpaviljoen

In Cadzand-Bad zijn we aan het einde gekomen van onze fietsroute door Zeeuws-Vlaanderen, en we zijn wel toe aan een versnapering. We zetten snel onze fietsen neer, want bij strandpaviljoen De Zeemeeuw weten ze daar wel raad mee! We worden ontzettend in de watten gelegd met de heerlijkste gerechten en dranken. Onze dag kan niet meer stuk!

De-Zeemeeuw-Cadzand

Overnachting

Wij verbleven langs de route bij Tiny House Groede. Een klein huisje voor 2 personen waarin je slaapt op de vliering. Het is er knus en gezellig en van alle gemakken voorzien. Wanneer het mooi weer is, kun je heerlijk beschut buiten zitten met uitzicht over de weilanden vol met koeien. Deze accommodatie ligt nagenoeg aan de fietsroute.

Tiny-House-Groede

Fietsroute Zeeuws-Vlaanderen

Bekijk deze fietsroute door Zeeuws-Vlaanderen én de gpx op route.nl. De route is 42 kilometer lang en je kunt hem eventueel nog uitbreiden met een wandeling door Het Zwin en een ommetje door de Waterduinen bij Breskens.

Dit zijn de fietsknooppunten vanuit Cadzand-Bad: 32, 37, 10, 83, 82, 15, 17, 42, 84, 40, 95, 97, 99, 94, 98, 96, 31, 30, 29, 32.

Fietsroute-Zeeuws-Vlaanderen
Insta Fietsroute Zeeuws Vlaanderen 223
Beoordeel deze activiteit:
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]
The following two tabs change content below.

Mirre

Mirre is journalist, videoproducent en drone piloot. Al fietsend door Nederland verzamelt ze verhalen en beeldmateriaal van toeristische activiteiten en bezienswaardigheden. Volg jij ons al op social media?

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

4 Reacties

  1. Prachtig wij komen daar ook graag fietsen en genieten. Zeeuws Vlaanderen is heel mooi en afwisselend, In het iets noordelijk gelegen gebied Groede, Breskens, Schoondijke vind je kreken, boerderijen en wegen, dijken met knotwilgen, weer een heel ander gebied en toch zo dichtbij. IJzendijke, Biervliet (Geuzen), Philippine (mosselen) Dan verder naar het midden is het weer heel anders. Na de Kanaalzone krijg je weer ander landschap, Met ook kreken en dorpjes, boerenbedrijven met melkvee en dorpen met molens en akkers met vlas en tulpen. Voor velen een onbekend gebied, maar o zo mooi om te fietsen en te wandelen.

  2. Rabarbertaart OMG deze route moet ik onthouden voor als we deze zomer naar Zeeland gaan. Dat wordt een trip down to memory lane, als kind ben ik eens in Cadzand geweest met m’n ouders. Zin in!

Reageren